14 MP, a ilość Goroli i Hanysów wśród Niebieskich???
- KOSTA
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
- wolfik
- Kontakt:
zgadzam sie w 100%, od goroli na pewno sie roznimy, ale to nie oznacza, ze oni sa od nas gorsiwojt pisze:Musza zabrac głos, bo jo w sprawie goroli mom duzo do powiedzenia. Jest zech hanysem z pokoleń i wyjechołech do Krakowa w 95 roku, ale do dom zaglonom prawie co tydzien. Przez te prawie 10 lot w Krakowie nigdy żodyn nie doł mi odczuc ze mnie nie lubi przez to zech jest hanysem. Mom bardzo duze grono znajomych i kazdy wie ze mom ptoka na punkcie Ruchu i Slonska. Nie jedna noc w szynku zech przegodol z gorolami tlumaczac im sytuacja jak u non panuje i obiektywnie moga przyznac ze pi***olenie o nienawisci do Slaka jest przesadzone. Stosunek goroli do naszej ziemi spowodowany jest przedewszystkim nierozumieniem slaskiego klimatu i wielu ludzi po blizszym zapoznaniu sie z naszymi problemami zmienia zdanie . Kto gro w szkata w "kurniku" moze spotkac conajmniej 3 osobyz Krakowa ktore tna jak stare szkaciorze(coch sie namenczyl zeby im wytłumaczyc wszystkie sznajdry, szwarce ,angezachty ale chycili). Moi kumple ida wyciepnac smieci do hasioka a kipuja do aszenbechra. Nie mmom zamiaru nikogo bronic ale ciuli znom tyla samo procentowo w Krakowei co u nos. Jesli zas chodzi o biednych Slonzoków wykorzystywanych przez paskudnych goroli to mom to samo zdanie co wczesniej cytowany tu Kutz który uważa za najwiekszą wade slonzoków tzw. "slonską dupowatosc" czyli wieczne narzekanie na warszawe, na zabieranie stanowisk przez ludzi z altraichu, zamiast na organizowanie sie w wyborach i obsadzanie stanowisk swoimi ludzmi. Inna rzecza jest ze na Slonsku brakowalo zawsze tzw. elit które mogly by pociagnac ten region do przodu. Na sczescie te czasy minely ciag do edukacji sie zwieksza i moze za pare lat skonczy sie wieczne narzekanie na goroli bo sami zrozumiemy ze dobrą organizacja, wyszkolona młodzierza poradzimy sobie w Europie bez warszawy.
-
- Kontakt:
wojt -> I tu się częściowo z tąbą zgodze że pojedziesz do Krakowa , Wrocława czy Łodzi zaczniesz tam mieszkać. Będziesz szanowany jako cżłowiek to i będą szanować twoja Śląskość bo sie przekonaja do Ciebie.
To co tu jest pisane dotyczy się przede wszystkim tych co tu przyjeżdżali i tu mieszkają.
Nie wszyscy ale duża część uważa Slązaków za coś gorszego.
Jo tyż w robocie, Czy na delegacjach starom sie ten obraz zmieniać. Ale napewno ktroś kto pluje na Śląsko tradycja, kultura i ta ziemia
to WON!!!
a takich nie brakuje.
Zresztą co moja rodzina wycierpiała od komuny i Goroli to ja dziękuje.
Przyjedź do Gliwic i odezwij się gwarą, szczególnie wśród młodzieży to ci powiedzą że gwarą godają wisńiaki sopod Gliwic I znam wiele przykłądów ludzi z Gliwic własnie Slązaków, którzy za to że mówili w szkole czy na placu po śląsku byli szykanowani.
Jo na szczynście za bajtla nie musioł tu mieszkać
To co tu jest pisane dotyczy się przede wszystkim tych co tu przyjeżdżali i tu mieszkają.
Nie wszyscy ale duża część uważa Slązaków za coś gorszego.
Jo tyż w robocie, Czy na delegacjach starom sie ten obraz zmieniać. Ale napewno ktroś kto pluje na Śląsko tradycja, kultura i ta ziemia
to WON!!!
a takich nie brakuje.
Zresztą co moja rodzina wycierpiała od komuny i Goroli to ja dziękuje.
Przyjedź do Gliwic i odezwij się gwarą, szczególnie wśród młodzieży to ci powiedzą że gwarą godają wisńiaki sopod Gliwic I znam wiele przykłądów ludzi z Gliwic własnie Slązaków, którzy za to że mówili w szkole czy na placu po śląsku byli szykanowani.
Jo na szczynście za bajtla nie musioł tu mieszkać
-
- Kontakt:
A co do Elit. To te elity powstają bo przecież Ślazacy końćzą studia, zostają politykami tylko później jakoś większość zapomina o swoich korzeniach. I takich przykładó znom wiela. Bo łątwiej jest zrobić kariera.
A co do wyborów. To z tego co Wiem senator Kutz został wybrany głównie dzięki głosom ze Śląska.
A co do wyborów. To z tego co Wiem senator Kutz został wybrany głównie dzięki głosom ze Śląska.
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
co Ty piszesz? brzmi to tak jakby Ślazoki byli te głupie, a edukowali sie ino gorole...Scypion pisze:a wiesz czymu zwiynkszo sie pynd do wiedzy? spytej sie studiujacych Slonzokow kaj urodziyli sie ich rodzice "?( oczywisciue niy dotyczy to wszystkich)"
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...
-
- Kontakt:
Łysy cóż za sentymentalizm
ale jo som pod tym cos napisoł som bych sie podisoł ale powiym Ci że mie sie serce raduje jak wleza do 59 co na Żernica jedzie; tam wiyncyj ludzi godo po naszymu niźli po gorolsku; i jeszcze jest Bojków tak wysmiywany w Gleiwitzu ale tam jedynie łostali ludzie kerzy miyszkali tam ład zawdy; i tam tyz czuc Ślonsk i słychać Ślonzoków;
pozdr
Pier...ol Polskę pier...ol Niemcy walcz o ŚLONSK!!!

pozdr

Pier...ol Polskę pier...ol Niemcy walcz o ŚLONSK!!!
I'm a man who walks alone
dzisioj jezdziolech po marketach,media mark,
tesco i swiadomie dupiolch kromy po naszymu ,oczywiscie inteligyntne
kromy :lol: i powiym wom tyla co my sie posmioli i zodyn niy miol nic
zodnych pretow. ja jedyn ciul kopnol mi w okap w kasie i niy przeprosiol
to jak zech wjechol na niego to te baby w kasie sie smioly, ku*** biole kragle :lol: takze niy mom zodnych sygnalow antypati no chyba ze samo
dano osoba sie do sponiywiyrac SLASK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:flaga:
tesco i swiadomie dupiolch kromy po naszymu ,oczywiscie inteligyntne
kromy :lol: i powiym wom tyla co my sie posmioli i zodyn niy miol nic
zodnych pretow. ja jedyn ciul kopnol mi w okap w kasie i niy przeprosiol
to jak zech wjechol na niego to te baby w kasie sie smioly, ku*** biole kragle :lol: takze niy mom zodnych sygnalow antypati no chyba ze samo
dano osoba sie do sponiywiyrac SLASK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:flaga:
-
- Kontakt:
Łysy po prwyj stronie jak łod przyszowic jedziesz tam jest napewno pora naszych jo tam boł naprawiać bormaszyna a z tom halbom to mogymy razym skoczyć
ciesza sie że tak znosz tyn tymat sam na gleiwitzu bo jo sam tera usza jakis czas żyć ale jak nojpryndzyj wracom nacht heimat zum Pless Stadt;
tera zas wiydz że jedyn Niebieski w gliwicach wiyncyj; no i jeszcze korzyń wel pniok :lol:
pozdr

ciesza sie że tak znosz tyn tymat sam na gleiwitzu bo jo sam tera usza jakis czas żyć ale jak nojpryndzyj wracom nacht heimat zum Pless Stadt;
tera zas wiydz że jedyn Niebieski w gliwicach wiyncyj; no i jeszcze korzyń wel pniok :lol:

pozdr
I'm a man who walks alone
-
- Kontakt:
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
przylacza sie do godki bo zech dopiero teroz ten temat otworzyl. i napisza na poczontek ino troszka. podobnie jak wojt siedza w krakowie ino ze od poltora roku, ale tyz nie moga nic zlego na krakusow i innych pedziec.
odkad tam jestem ani razu nie spootkalem sie z jakimis wyrazami antypatii, a na kazdym kroku podkreslam kim jestem i skad jestem, z reszta w moim przypadku to dobrze slychac;) i to skad jestem w zadnym razie mi w niczym nie przeszkadza, wrecz przeciwnie - daje mi to duzy plus, z ktorego ja na swoj sposob korzystam, i dzieki czemu juz sie porzadnie tam ustawilem.
ale przyznaje ze nie wszyscy sa tacy - duzej czesci trzeba tluc i tllumaczyc co i jak gra, bo jednak zyja jakimis stereotypami,, ale w wiekszosci przypadkow daja sie przekonac...
wiync nie mozna godac ze wszystkie gorole sa takie a takie bo i u nos ludzie z odchyleniami sie zdarzajom...
odkad tam jestem ani razu nie spootkalem sie z jakimis wyrazami antypatii, a na kazdym kroku podkreslam kim jestem i skad jestem, z reszta w moim przypadku to dobrze slychac;) i to skad jestem w zadnym razie mi w niczym nie przeszkadza, wrecz przeciwnie - daje mi to duzy plus, z ktorego ja na swoj sposob korzystam, i dzieki czemu juz sie porzadnie tam ustawilem.
ale przyznaje ze nie wszyscy sa tacy - duzej czesci trzeba tluc i tllumaczyc co i jak gra, bo jednak zyja jakimis stereotypami,, ale w wiekszosci przypadkow daja sie przekonac...
wiync nie mozna godac ze wszystkie gorole sa takie a takie bo i u nos ludzie z odchyleniami sie zdarzajom...
- Patton
- Kontakt: