Remont stadionu
i jeszcze jedno wizjonerzy.
Jak już pobudujecie te dachy, sale konferencyjne, klubokawiarnie i w pi*** nikomu niepotrzebnych biur i kamerlików. to pamiętejcie, że trzeba to utrzymywać, malować, konserwować, ogrzewać inaczy za pora lot bydzie wyglądało jak zachwaszczony blaszok dospeli.
Proste konstrukcje są też prostrze w utrzymaniu, a przez to dłużej mogą być trwałe i ESTETYCZNE.
Jak już pobudujecie te dachy, sale konferencyjne, klubokawiarnie i w pi*** nikomu niepotrzebnych biur i kamerlików. to pamiętejcie, że trzeba to utrzymywać, malować, konserwować, ogrzewać inaczy za pora lot bydzie wyglądało jak zachwaszczony blaszok dospeli.
Proste konstrukcje są też prostrze w utrzymaniu, a przez to dłużej mogą być trwałe i ESTETYCZNE.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Krytukujesz jedna prowizorka w jej miejsce proponując jeszcze wieksza prowizorkęoak pisze:Trybunę można tak usypać
Szkoda pieniędzy na zamki na piasku, a dobudowywyanie dachów do trybun ziemnych kończy się takimi cudami architektury jakie zaobserwować można na Pogoni, Polonii czy Cracovi.
Jak budować to porządny stadion tak jak pisze Lysy. A tymczasem bedziemy mieli łuki.
Jak bedzie tych kilkanaście lub dziesiąt baniek na stadion to strata kilkuset tysięcy na aktualne remonty nie będzie stanowić problemu. Ale jak wydamy kilka milionów na zabawę w sypanie wałów to dopiero wyrzucimy pieniądze w błoto.
Wiadmo że w perspektywie 10 lat musza być wybudowane nowe stadiony. UE to wymusi. Ale jak to robić to z głową.
sorry a widziołeś jakiś projekt ? Z czego wynika twoja jednoznaczna opinia, że konstrukcja ziemna musi być nieestetyczna, niefuncjonalna i prowizoryczna ?. W przeciwieństwie do Twych pozbawionych rzeczowych argumentów /nie, bo nie/ opinii. Wyobrażenie o wydaniu 700 tysięcy na istniejące wały ziemne jako tako można mieć, bo oglądo się je na każdym szpilu u siebie.Krytukujesz jedna prowizorka w jej miejsce proponując jeszcze wieksza prowizorkę
jak na razie momy 700 tysięcy (ponoć) a nie 70 milionów. I dyskusja nie jest w temacie czy budować nowy stadion czy remontować stary, tylko dyskusja jest czy wypieprzyć 700 tysięcy na bezsensowne łuki czy spróbować na coś SENSOWNEGO te pieniądze wydać.Jak budować to porządny stadion tak jak pisze Lysy
?? powtórza na razie momy ??? 700 tysięcy. Co się zaś tyczy wałów to pokoż mi jeden stadion w tym kraju, który DOOKOŁA ma trybuny innej konstrukcji niż konstrukcje ziemne. Zlyź na ziymia mieszkomy w Polsce niy w USA.Ale jak wydamy kilka milionów na zabawę w sypanie wałów
Tak samo całkowicie niezrozumiałe jest założenie, że na trybunie o konstrukcji ziemnej nie da się zrobić porządnego, estetycznego dachu. To że Poloni czy Crakovii te dachy są gówniane, niy wyniko z faktu jako jest trybuna pod nimi, tylko z faktu że robiono te dachy z musu a nie z tego powodu, że nagle pojawiły się możliwości finansowe.
Mżonki o Unii to idź opowiadej na wiecach wyborczych.
Piękny stadion to już nom obiecywoł Krystian R. a jak ktoś tu przytomnie zauważył miasto niy mo interesu posiadać dwóch porównywalnych stadionów. Siłą rzeczy stadion Ruchu jeśli kiedyś bydzie nowy to bydzie to stadion kameralny. A takiemu nie trzeba wznosić ekstrawaganckich konstrukcji zawierających wewnątrz pomieszczenia (bezużyteczne) i olbrzymiej kubaturze. W naszych warunkach funcjonalność jest ważniejsza od efektów artystyczno wizualnych, niestetety Chorzów to nie Barcelona.
Utrzymanie i ogrzania tego kosztuje i to wcale nie tak mało jak twierdzisz. W dodatku jako klub ledwo co finansowo staneliśmy na nogach i się na nich chwiejemy wciąż, a Ty robisz niywiadomo jakiego potentata finansowego. Powtórza stadion dospeli mioł kiedyś zadatki na piękny obiekt, a teraz straszy, za chwila dachy tam zaczną ciec i rdzewieć i bydzie gorzej niż jakby tego dachu niy było.
Przeinwestować się jest bardzo łatwo, z powodu takiego właśnie przeinwestowania tułomy się dziś po II lidze.
Lepszo porządno i trwało trybuna ziemno, niż efektowno patykiem po wodzie pisano iluzja.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
oak jezeli ktoś tu sie zachowuje na zasadzie "nie bo nie" to piszesz o sobie,
bo moje poglady sa na zasadzie "tak bo tak", gdyż sa zgodne z tym co będzie robione na jesień i wiosna.
I o ile rozumia marzenia o pieknym obiekcie i działania usprawniające to co jest, to nie rozumia działań połowicznych jakie Ty proponujesz.
Gdyby chodziło o kwestię gustu to bym Cię poparł. Wiadomo, że trybuna za bramką jest lepszą od łuków, ale jak pisza gdzie indziej o gustach się nie dyskutuje. Natomaist ze względu na ekonomia i zdrowy rozsądek pozostana przy swoim.
bo moje poglady sa na zasadzie "tak bo tak", gdyż sa zgodne z tym co będzie robione na jesień i wiosna.
I o ile rozumia marzenia o pieknym obiekcie i działania usprawniające to co jest, to nie rozumia działań połowicznych jakie Ty proponujesz.
Gdyby chodziło o kwestię gustu to bym Cię poparł. Wiadomo, że trybuna za bramką jest lepszą od łuków, ale jak pisza gdzie indziej o gustach się nie dyskutuje. Natomaist ze względu na ekonomia i zdrowy rozsądek pozostana przy swoim.
Gerhat. Dyskusja jest bo to jest forum dyskusyjne. I dobrze, że doszli my do wspólnego wniosku, że dyskutujemy od wydaniu przez klub/miasto 700 tyś. a niy 40 milionów. I spieromy sie o obraz remontu, niy o wizja nowego stadionu.
A tu niy ino o gust idzie ale przedewszystkim o walory użytkowe.
Po co komukolwiek NIEUŻYTECZNE krzesełka na łukach. Fakt bydzie czysciej i estetycznie. Tyla, że dla higieny to może wystarczy częsciej zamiatać.
Jaki bydzie efekt po montażu dodtkowych krzesełek każdy wyobrazić sobie może.
Ale to kolejne w przypadku Ruchu pójscie na łatwiznę w myśl, żadnych odważnych działań bo anuż się nie uda. Może już dość ty stagnacji.
W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego ZABRAMKOWE trybuny ziemnie, miałby być rozwiązaniem połowicznym. Z tego co zaobserwowałem to gro klubów mo głowne trybuny ziemne i raczej długo tak pozostanie.
Naprawdę dlaczego nie spróbować tak jak Lech. Tym bardziej, że na rychły opad manny raczej się nie zanosi (czytaj gruntowną zmianę rzeczywsitości naszej stadionowej).
ps. a tak na marginesie. Omega powinni przenieść na przeciwko głownej.
A tu niy ino o gust idzie ale przedewszystkim o walory użytkowe.
Po co komukolwiek NIEUŻYTECZNE krzesełka na łukach. Fakt bydzie czysciej i estetycznie. Tyla, że dla higieny to może wystarczy częsciej zamiatać.
Jaki bydzie efekt po montażu dodtkowych krzesełek każdy wyobrazić sobie może.
Ale to kolejne w przypadku Ruchu pójscie na łatwiznę w myśl, żadnych odważnych działań bo anuż się nie uda. Może już dość ty stagnacji.
W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego ZABRAMKOWE trybuny ziemnie, miałby być rozwiązaniem połowicznym. Z tego co zaobserwowałem to gro klubów mo głowne trybuny ziemne i raczej długo tak pozostanie.
Naprawdę dlaczego nie spróbować tak jak Lech. Tym bardziej, że na rychły opad manny raczej się nie zanosi (czytaj gruntowną zmianę rzeczywsitości naszej stadionowej).
ps. a tak na marginesie. Omega powinni przenieść na przeciwko głownej.
-
- Kontakt:
@oak
każdy ma prawo mieć swoją wizję i każdy chyba ma
ty uważasz że powinien być wał ziemny i tylko trybuna
a ja mówie że może pod trybuną zrobić np parkingi których jest mało
ot taka kolejna luźna propozycja
nie ma co sie rzucac na głęboka wodę i przeinwestować ale prowizorki nie popre w żadnym wypadku
marnowania kasy ani przestrzeni też
pozdrówka
każdy ma prawo mieć swoją wizję i każdy chyba ma

ty uważasz że powinien być wał ziemny i tylko trybuna
a ja mówie że może pod trybuną zrobić np parkingi których jest mało
ot taka kolejna luźna propozycja

nie ma co sie rzucac na głęboka wodę i przeinwestować ale prowizorki nie popre w żadnym wypadku
marnowania kasy ani przestrzeni też

pozdrówka
nigdy nie jest za późno
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Ok. kazdy mo swoje zdanie a dyskusja jest porządana tylko się zdecyduj czy mają sypać te trybuny czy zrobić tak jak Lech. Bo wzajemnie to się wykluczo. Zeby zrobić tak jak Lech, to czeba sypać ... dużą kasą, bo tamta trybuna kosztowała nie 0,7 mln tylko cos ok. 3,5. Miasto Poznań mo duzo większe budżety od Miatsa Chorzów.
Tak więc to co proponujesz (odkryta, ziemna, niska, tania) bedzie wygladało tak jak Radomsko, Heko lub pare innych klubików do których wstyd się porównywać.
Tak więc to co proponujesz (odkryta, ziemna, niska, tania) bedzie wygladało tak jak Radomsko, Heko lub pare innych klubików do których wstyd się porównywać.
Niestety nie mam uprawnień do projektowania takich budowli a i odpowiedniej wiedzy specjalistycznej również.
Jesli chodzi o system to najrealniejszy jest poznański - nie kielecki, a więc jedna, trybuna, potem druga (nie podważam, że miasto Chorzów ma mniejszyt budżet od Poznania). Powtórzę chodzi mi o system.
Dwa, mając na uwadze środki dostępne zakładam, że profil trybun najekonomiczniej uzyskac jest poprzez uformowanie odpowiednich konstrukcji ziemnych (tylko, że jeszcze raz podkreślam, że za chwile jakiś inżynier może wyliczyć mi iż wykonanie tego z betonu wychodzi taniej (coś a'la Łęczna np). W każdym razie chodzi mi o uzyskanie podobnego efektu w sferze nachylenia, wysokości i kształtu jak jest na Łęcznej czy lekceważonym przez Ciebie Heko (przypomnę iż cały czas rozmowa o trybunie(ach) ZA BRAMKAMI).
Na Radomsku nie byłem, obok stadionu jedynie przejeżdzałem. Za to wstąpiłem z ciekawości na Heko, będąc przejazdem i na pewno dużo lepiej z czegoś takiego ogląda się mecz niż z naszego wykrzesełkowanego łuku. A Czermno ma z kolei mniejsze możliwości finansowe od miast Chorzów.
Konkret. To odkryta (z tym, że projekt z zadaszeniem) na 1500-2000 osób na podbudowie ziemnej z 5cioma sektorami na przemian niebieski i biały sektor. Bez cudów i tajemniczych usterkowych ozdobników-wodotrysków.
Jesli chodzi o system to najrealniejszy jest poznański - nie kielecki, a więc jedna, trybuna, potem druga (nie podważam, że miasto Chorzów ma mniejszyt budżet od Poznania). Powtórzę chodzi mi o system.
Dwa, mając na uwadze środki dostępne zakładam, że profil trybun najekonomiczniej uzyskac jest poprzez uformowanie odpowiednich konstrukcji ziemnych (tylko, że jeszcze raz podkreślam, że za chwile jakiś inżynier może wyliczyć mi iż wykonanie tego z betonu wychodzi taniej (coś a'la Łęczna np). W każdym razie chodzi mi o uzyskanie podobnego efektu w sferze nachylenia, wysokości i kształtu jak jest na Łęcznej czy lekceważonym przez Ciebie Heko (przypomnę iż cały czas rozmowa o trybunie(ach) ZA BRAMKAMI).
Na Radomsku nie byłem, obok stadionu jedynie przejeżdzałem. Za to wstąpiłem z ciekawości na Heko, będąc przejazdem i na pewno dużo lepiej z czegoś takiego ogląda się mecz niż z naszego wykrzesełkowanego łuku. A Czermno ma z kolei mniejsze możliwości finansowe od miast Chorzów.
Konkret. To odkryta (z tym, że projekt z zadaszeniem) na 1500-2000 osób na podbudowie ziemnej z 5cioma sektorami na przemian niebieski i biały sektor. Bez cudów i tajemniczych usterkowych ozdobników-wodotrysków.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2005, o 13:40 przez oak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
to porównajmy koszty, po amatorsku oczywiście bo ja tez specjalistą nie jestem oraz z małym sięgnięciem w przyszłość
- zagsosopdarowanie dotychczasowych łuków krzesełakmi - 700.000 (krzesełka, stelarze - uzupełnienie wylewek)
- położenie 1500-2000 krzesełek na nowje małej trybunie - niej więcej to samo - 700.000
- wał ziemny, utwardzenie, wybetonowanie, ogrodzenie, demontaż i rozbiórka starych łuków, uporzadkowanie terenu po rozbiórce, projekty, pozwolenia na budowę - z grubsza 1.400.000,-zł.
Tak więc, przy możliwościach budżetowych miasta trzy lata budujemy jedna mała trybunę. Aby "objechać" w ten sposób cały stadion za jakieś 10-15 lat mamy nowy stadionik budowany metoda ala Lech ale na miare Heko czy Radomska. Nasze dzieci w latach 2015-2020 podniosą larum na tych stronach co to za prowincjonalny stadionik ma nasz Ruch, chcemy nowego pieknego stadionu. Ówczesne władze miasta powiedzą, jak to właśnie skończyliśmy przebudowę stadionu zgodnie z zyczeniami waszych ojców. Nowy obiekt wybudujemy dla nastepnego pokolenia w okolicach roku 2030 albowiem obecnie przebudowany musi się zamortyzować.
Mimochodem dodam, że przez te lata nie widziano na Cichej drużyn przyjezdnych albowiem ze względu na ciągła budowę kibice spoza Chorzowa nie byli wpuszczani, z kolei w pierwszych latach remontu nowe trybuny były całkowicie oodłaczone od starych gdyż ich profile były niespójne. Przy okazji zawiedzeni kibice z poopularnej "dziesiony" musieli znaleźć sobie inne miejsca na stadionie albowiem sektor ten został okrojony w połowie.
Z kolei przy obecnym scenariuszu, nie mam watpliwości że za 10 lat, dzisiaj montowane stołki się rozlecą i wówczas będzie łatwiej startować z budową nowego porządnego obiektu. Autostrady wtedy powinny byc już gotowe, oczyszczalnie scieków i kanalizacja też, a rolnicy wyginą jak stonka więc o pieniądze z UE na stadiony będzie łatwiej.
To są moje secenariusze z małym przymróżeniem oka, ale zawsze jest możliwość że B.Geates zakocha się w Ruchu, albo daj Boże przy budowie proponowanych przez Ciebie wałów dokopiemy się do żyły złota tudzież innej ropy nawet bez akcyzy, wówczas nasza dyskusja stanie się bezprzedmiotowa.
- zagsosopdarowanie dotychczasowych łuków krzesełakmi - 700.000 (krzesełka, stelarze - uzupełnienie wylewek)
- położenie 1500-2000 krzesełek na nowje małej trybunie - niej więcej to samo - 700.000
- wał ziemny, utwardzenie, wybetonowanie, ogrodzenie, demontaż i rozbiórka starych łuków, uporzadkowanie terenu po rozbiórce, projekty, pozwolenia na budowę - z grubsza 1.400.000,-zł.
Tak więc, przy możliwościach budżetowych miasta trzy lata budujemy jedna mała trybunę. Aby "objechać" w ten sposób cały stadion za jakieś 10-15 lat mamy nowy stadionik budowany metoda ala Lech ale na miare Heko czy Radomska. Nasze dzieci w latach 2015-2020 podniosą larum na tych stronach co to za prowincjonalny stadionik ma nasz Ruch, chcemy nowego pieknego stadionu. Ówczesne władze miasta powiedzą, jak to właśnie skończyliśmy przebudowę stadionu zgodnie z zyczeniami waszych ojców. Nowy obiekt wybudujemy dla nastepnego pokolenia w okolicach roku 2030 albowiem obecnie przebudowany musi się zamortyzować.
Mimochodem dodam, że przez te lata nie widziano na Cichej drużyn przyjezdnych albowiem ze względu na ciągła budowę kibice spoza Chorzowa nie byli wpuszczani, z kolei w pierwszych latach remontu nowe trybuny były całkowicie oodłaczone od starych gdyż ich profile były niespójne. Przy okazji zawiedzeni kibice z poopularnej "dziesiony" musieli znaleźć sobie inne miejsca na stadionie albowiem sektor ten został okrojony w połowie.
Z kolei przy obecnym scenariuszu, nie mam watpliwości że za 10 lat, dzisiaj montowane stołki się rozlecą i wówczas będzie łatwiej startować z budową nowego porządnego obiektu. Autostrady wtedy powinny byc już gotowe, oczyszczalnie scieków i kanalizacja też, a rolnicy wyginą jak stonka więc o pieniądze z UE na stadiony będzie łatwiej.
To są moje secenariusze z małym przymróżeniem oka, ale zawsze jest możliwość że B.Geates zakocha się w Ruchu, albo daj Boże przy budowie proponowanych przez Ciebie wałów dokopiemy się do żyły złota tudzież innej ropy nawet bez akcyzy, wówczas nasza dyskusja stanie się bezprzedmiotowa.
-
- Kontakt:
System OAKa uwazam za bardzo rozsadny i madry. Mozna postawic na razie jedna, w zamysle dwie trybuny ziemne za bramkami zamiast lukow. Nie wiem jak Wy sobie takie cos wyobrazacie, ale ja to widze jako estetyczne dwie trybuny, a'la polnocna Gieksy. Mozna przygotowac wszystko pod rozbudowe w przyszlosci dachu, ktory bylby uwzgledniony w pierwotnym projekcie, dzieki czemu trybuna trzymalaby sie kupy. Obie trybuny bylyby identycznych rozmiarow. Gdybysmy postawili te dwie trybuny. To za kilka lat moznaby sie zabrac za budowe identycznych pod wzgledem stylu i wysokosci np. na dlugiej, czyli popularnych krzeselek. I tam moznaby juz docelowo zbudowac trybune konkretna, z pomieszczeniami klubowymi, szatniami, muzeum, salka konferencyjna itp. I na koniec zabrac sie za "1", trybune i "10".
Nie stac Chorzowa i Ruchu na budowe stadionu od podstaw. Trzeba malymi krokami budowac trybune po trybunie. Tak zeby po kilku latach, po zbudowaniu ostatniej trybuny powstala jedna calosc. Drzymala budowal stadion malymi krokami a tworzy on jednosc. Tak wiec mozna. A pomieszczenia klubowe wystarczy zrobic w jednej trybunie, ktora stanelaby w miejsce GLOWNEJ albo po przeciwleglej stronie. Niech ktos ruszy glowami w tym UM, bo jak slysze o krzeselkach w buforach to nie wiem czy sie smiac, czy plakac!
Nie stac Chorzowa i Ruchu na budowe stadionu od podstaw. Trzeba malymi krokami budowac trybune po trybunie. Tak zeby po kilku latach, po zbudowaniu ostatniej trybuny powstala jedna calosc. Drzymala budowal stadion malymi krokami a tworzy on jednosc. Tak wiec mozna. A pomieszczenia klubowe wystarczy zrobic w jednej trybunie, ktora stanelaby w miejsce GLOWNEJ albo po przeciwleglej stronie. Niech ktos ruszy glowami w tym UM, bo jak slysze o krzeselkach w buforach to nie wiem czy sie smiac, czy plakac!
-
- Kontakt:
- Slawko
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Moim zdaniem największy błąd zrobiono przy modernizacji Śląskiego. Zamiast zrobic funkcjonalny stadion na 20tys, zadaszony, na ktorym móglby grac tez Ruch, wpakowano bez sensu kupe kasy. I teraz stoi wielki stadion z nie tak wielką pojemnościa(48tys), gdzie dwa razy do roku jest jakis mecz i raz do roku jakis koncert. A do kazdej imprezy trzeba doplacac.
Na nowy stadion na Ruchu ja bym raczej nie liczyl wlasnie ze wzgedu na to ze w Chorzowie juz mamy Śląski, ktory tez trzeba utrzymywac, io w ktory non stop jest pompowana kasa na modernizacje.
Na nowy stadion na Ruchu ja bym raczej nie liczyl wlasnie ze wzgedu na to ze w Chorzowie juz mamy Śląski, ktory tez trzeba utrzymywac, io w ktory non stop jest pompowana kasa na modernizacje.
"Popularność Ruchu na Śląsku nie zna granic" - Przegląd Sportowy, 1934r.
Myśla że 2000 krzesełek nie powinno przekraczać 200 tyś. reszta w tym to stelarze, remonty etc, czyli to co już umieściłeś w tym 1.400.000- zagsosopdarowanie dotychczasowych łuków krzesełakmi - 700.000 (krzesełka, stelarze - uzupełnienie wylewek)
a teraz momy na miarę kogo ? Klewek ? i muszymy jakoś to przeżyćTak więc, przy możliwościach budżetowych miasta trzy lata budujemy jedna mała trybunę. Aby "objechać" w ten sposób cały stadion za jakieś 10-15 lat mamy nowy stadionik budowany metoda ala Lech ale na miare Heko czy Radomska.
jedno z drugim nie ma żadnego związku. Dotacja (ewentualno) z Unii nie jest w żadnym stopniu uzalezniona od istnienia stołków na łuku, bez przesady. Naciągany argument.Z kolei przy obecnym scenariuszu, nie mam watpliwości że za 10 lat, dzisiaj montowane stołki się rozlecą i wówczas będzie łatwiej startować z budową nowego porządnego obiektu. Autostrady wtedy powinny byc już gotowe, oczyszczalnie scieków i kanalizacja też, a rolnicy wyginą jak stonka więc o pieniądze z UE na stadiony będzie łatwiej.
podobnie ja tyn, trochę demagogiczny )))) Tym bardziej co mo miasto Chorzów do godania przy dotacji z UE, zresztą jak już powiedziałem manna z Unii to temat na wiec wyborczyNasze dzieci w latach 2015-2020 podniosą larum na tych stronach co to za prowincjonalny stadionik ma nasz Ruch, chcemy nowego pieknego stadionu. Ówczesne władze miasta powiedzą, jak to właśnie skończyliśmy przebudowę stadionu zgodnie z zyczeniami waszych ojców. Nowy obiekt wybudujemy dla nastepnego pokolenia w okolicach roku 2030 albowiem obecnie przebudowany musi się zamortyzować.
no bez przesady, że tez ci z głownej nie położyli się pod buldożer albo co inszego bo na ŁKS musieli potrzeć z pospolitego. Po za tym co ich niy zabije to ich wzmocni ))Przy okazji zawiedzeni kibice z poopularnej "dziesiony" musieli znaleźć sobie inne miejsca na stadionie albowiem sektor ten został okrojony w połowie.
jak wyżej. Przyjezdni wg. Twoich obliczeń trzy lata mogli by spokojnie w "klatce" sobie siedzieć. Budowa byłaby po przeciwnej stronie. A Krystian już nie rządzi klubem.Mimochodem dodam, że przez te lata nie widziano na Cichej drużyn przyjezdnych albowiem ze względu na ciągła budowę kibice spoza Chorzowa nie byli wpuszczani
Pytanie do radia Erewań: kiedy bydzie sponsor ? - Sponsor już boł ("Huta Batory")Lysy pisze:cytujecie sie nawzajem i dupcycie fleki. Kożdy budowlaniec powie wom jedno! Kożdy remont oscyluje na granicy postawienia nowej rzeczy jak sie weżmie pod uwaga kasa któro sie wciepła a mogła być zainwestowano albo szparowano na %.Trzeba grać,brać sponsora za twarz ,dać mu platz w pierwszej czwórce extraklasy i robc stadion a nie poprawiać do usranej śmierci!!!Moga sie narażac ale wola być nerem a nie borokiem co klajstruje winkle do upadłego!!!Poza tym miasto i lobbing,lobbing i lobbing !!!!
Aha a blida czerwono już wyciepnięto czy jeszcze sie kajś w papierach niebieskich mioto?RAUS czerwono hrabina!Słyszołżech o jej gieksiarskich zapędach ostatnio
a tak serio jako konkluzja z Twej wypowiedzi mo wypłynąc ?
ps. Bozia chyba rychtig niy kocho dospeli skori Blida się do nich klei.