PP: Wisła Kraków - Ruch Chorzów 8.11.2006, godz. 18:30
- L_M
- Kontakt:
krotko - COS PIEKNEGO! I tyle!
Cytat Wislaka: 'Na boisku dominuje Ruch, na trybunach glosniejszy Ruch - gdzie ja jestem?'
Dziekuje za to co dzis przezylem wszystkim ktorzy na ten wynik pracowali - pilkarzom, trenerom, dzialaczom, kibicom! JESTESMY WIELCY!
PUCHAR JEST NASZ PUCHAR NAM SIE NALEZY!!!!!!
Cytat Wislaka: 'Na boisku dominuje Ruch, na trybunach glosniejszy Ruch - gdzie ja jestem?'
Dziekuje za to co dzis przezylem wszystkim ktorzy na ten wynik pracowali - pilkarzom, trenerom, dzialaczom, kibicom! JESTESMY WIELCY!
PUCHAR JEST NASZ PUCHAR NAM SIE NALEZY!!!!!!
- obronca
- Kontakt:
- Schlesien
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
"Polska bez Śląska"
Mecz Wisły z chorzowskim Ruchem przeszedł do historii. II-ligowcy zasłużenie ograli wicemistrza Polski i awansowali do 1/4 finału Pucharu Polski. Nie o tym to będzie jednak informacja, ale o czasie, który wśród kibiców zasłużonego klubu z Chorzowa zatrzymał się w miejscu.
W latach 90-tych miałem wątpliwą przyjemność jeździć jednym środkiem lokomocji na mecze krakowskiej Wisły z drużynami ze Śląska, gdy akurat z nimi grała.
Nie jeden raz byłem więc świadkiem "niemczenia się" kibiców z Górnego Śląska. O proniemieckości tamtego regionu naszego kraju możnaby mówić wiele. To były jednak inne czasy a i "zachłyśnięcie się" Niemcami - gdy otwarto wreszcie granice - miało zupełnie inny wymiar.
Pamiętam dobrze historię z kibicami jednen ze śląskich drużyn, którzy tłumaczyli współpasażerom, w drodze do Krakowa właśnie, że jadą z Niemiec do Polski. Starszy pan, pamiętający na pewno II wojnę światową, dopytując się ale skąd dokładnie i słysząc... "Zabrze"... złapał się za głowę, niedowierzając.
Kibice ze Śląska wywieszali niemieckie flagi, śpiewali niemieckie przyśpiewki... ale było to dobrych kilkanaście lat temu. Miałem nadzieję, że im przeszło, bo i był taki okres, że z tym na Śląsku walczono.
Dziś przy Reymonta "gościliśmy" fanów Ruchu... Flaga z napisem w języku niemieckim (patrz zdjęcie), obrażanie po niemiecku Wisły, na koniec meczu śpiewanie "auf wiedersehen"... no i jawna prowokacja przez cały mecz krakowskich kibiców, skandalicznie częste obrażanie naszego klubu...
Zachowanie iście rodem z dalekiej i zapyziałej prowincji. Prowinicji tym większej, że z jawną satysfakcją kibice Ruch wrzeszczeli "Polska bez Śląska"...
A proszę bardzo, tylko po co Wam Puchar Polski - o którym śpiewaliście, że "już jest Wasz"!
Nie mówię, i nie uważam, że kibice Wisły są "święci", ale takiego obrazu chamstwa na naszym stadionie nie było dawno.
Cóż - widać, że nie wszyscy dorośli do kibicowania, a "niemczący się" nadal kibice Ruchu - tym bardziej. Zabrakło jedynie niemieckiej flagi i swastyki, bo słoma z butów i buractwo wychodziło z każdego rogu sektora kibiców gości.
Szkoda, że tak dobra i ciekawa drużyna jak Ruch, z kultularnym i inteligentnym trenerem, jak pan Marek Wleciałowski, ma tak prostych i debilnych kiboli.
Chyba wylazom kompleksy.Przeliczyli sie,nie spodziewali sie ze nos tela przijedzie.
Ich w ogole nie bylo slychac to teroz zaczyno sie placz,bo przy nos bladziutko wypadli.
Mecz Wisły z chorzowskim Ruchem przeszedł do historii. II-ligowcy zasłużenie ograli wicemistrza Polski i awansowali do 1/4 finału Pucharu Polski. Nie o tym to będzie jednak informacja, ale o czasie, który wśród kibiców zasłużonego klubu z Chorzowa zatrzymał się w miejscu.
W latach 90-tych miałem wątpliwą przyjemność jeździć jednym środkiem lokomocji na mecze krakowskiej Wisły z drużynami ze Śląska, gdy akurat z nimi grała.
Nie jeden raz byłem więc świadkiem "niemczenia się" kibiców z Górnego Śląska. O proniemieckości tamtego regionu naszego kraju możnaby mówić wiele. To były jednak inne czasy a i "zachłyśnięcie się" Niemcami - gdy otwarto wreszcie granice - miało zupełnie inny wymiar.
Pamiętam dobrze historię z kibicami jednen ze śląskich drużyn, którzy tłumaczyli współpasażerom, w drodze do Krakowa właśnie, że jadą z Niemiec do Polski. Starszy pan, pamiętający na pewno II wojnę światową, dopytując się ale skąd dokładnie i słysząc... "Zabrze"... złapał się za głowę, niedowierzając.
Kibice ze Śląska wywieszali niemieckie flagi, śpiewali niemieckie przyśpiewki... ale było to dobrych kilkanaście lat temu. Miałem nadzieję, że im przeszło, bo i był taki okres, że z tym na Śląsku walczono.
Dziś przy Reymonta "gościliśmy" fanów Ruchu... Flaga z napisem w języku niemieckim (patrz zdjęcie), obrażanie po niemiecku Wisły, na koniec meczu śpiewanie "auf wiedersehen"... no i jawna prowokacja przez cały mecz krakowskich kibiców, skandalicznie częste obrażanie naszego klubu...
Zachowanie iście rodem z dalekiej i zapyziałej prowincji. Prowinicji tym większej, że z jawną satysfakcją kibice Ruch wrzeszczeli "Polska bez Śląska"...
A proszę bardzo, tylko po co Wam Puchar Polski - o którym śpiewaliście, że "już jest Wasz"!
Nie mówię, i nie uważam, że kibice Wisły są "święci", ale takiego obrazu chamstwa na naszym stadionie nie było dawno.
Cóż - widać, że nie wszyscy dorośli do kibicowania, a "niemczący się" nadal kibice Ruchu - tym bardziej. Zabrakło jedynie niemieckiej flagi i swastyki, bo słoma z butów i buractwo wychodziło z każdego rogu sektora kibiców gości.
Szkoda, że tak dobra i ciekawa drużyna jak Ruch, z kultularnym i inteligentnym trenerem, jak pan Marek Wleciałowski, ma tak prostych i debilnych kiboli.
Chyba wylazom kompleksy.Przeliczyli sie,nie spodziewali sie ze nos tela przijedzie.
Ich w ogole nie bylo slychac to teroz zaczyno sie placz,bo przy nos bladziutko wypadli.
"W życiu piękne są tylko chwile..."-Ryszard R.
[img]http://images21.fotosik.pl/219/a35f04d4d948e135.jpg[/img]
[img]http://images21.fotosik.pl/219/a35f04d4d948e135.jpg[/img]
Olac jełopów co nawet nie potrafia odróżnic Niemiec od Śląska.volek pisze:"Polska bez Śląska"
Chyba wylazom kompleksy
Ciekawe czy jak wymawia słowa ratusz, parafia, kościół wie że gada w języku czeskim /owe słowa wywodzą się z czeskiego/
oraz słowo typu herb które pochodzi z niemieckiego
Słow radio, dżojstik, menadżer nawet nie przytaczam bo wiadomo skad sie w polskiej mowie wzieło.
Wiec zostawmy ich razem ze swoja Małopolska i olac ich.
Jesli sie juz tak czepiaja tego niemieckiego /sam nie lubie tej nazwy Oberslezien bo dla mnie nic z Gornym Slaskiem nie ma wspolnego - no poza pruska okupacja/ to faktycznie czas abym zrobil flage z haslem Upper Silesia z łaciny /przed jezykami polskim, niemieckim i czeskim to on obowiazywal na naszych ziemiach/ moze wtedy zajarzą.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Sie pisze Oberschlesien!Darth Kabut pisze: Jesli sie juz tak czepiaja tego niemieckiego /sam nie lubie tej nazwy Oberslezien
Mo tela samo spolnego co nazwa "Górny Sląsk" abo "Horni Slezsko"!Darth Kabut pisze: bo dla mnie nic z Gornym Slaskiem nie ma wspolnego
O jaki Ty godosz okupacji? Górny Slonsk niy boł pod żodnom pruskom okupacjom! Chyba, że Ci idzie o wojny ślonskie w XVIII w. Nale wtedy to Ślonsk przeszoł spod niymieckojynzycznyj austrii do Prus.Darth Kabut pisze: - no poza pruska okupacja/
Upper Silesia to je po angielsku, po łacinie mosz Silesia SuperiorDarth Kabut pisze:
to faktycznie czas abym zrobil flage z haslem Upper Silesia z łaciny /
Sie niy gorszyć za odejście od głownygo wontku alech sie zagrzoł.Darth Kabut pisze: przed jezykami polskim, niemieckim i czeskim to on obowiazywal na naszych ziemiach/ moze wtedy zajarzą.
- spyru
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Coś pięknego :flaga: !!! Do takich chwil warto żyć.
Szkoda żech nie mógł wczorej jechać na tyn szpil ale przynajmyj żech sie go obejrzoł na dupnym telebimie w knajpie.
To było tyż super cało knajpa Niebieskich... w centrum Katowic :twisted: jechała z dopingiem że aż muru trzeszczały :lol:
Pozdrowienia do tych co tam byli.
Puchar jest nasz..... :flaga: :flaga: :flaga: :flaga:

Szkoda żech nie mógł wczorej jechać na tyn szpil ale przynajmyj żech sie go obejrzoł na dupnym telebimie w knajpie.
To było tyż super cało knajpa Niebieskich... w centrum Katowic :twisted: jechała z dopingiem że aż muru trzeszczały :lol:
Pozdrowienia do tych co tam byli.
Puchar jest nasz..... :flaga: :flaga: :flaga: :flaga:
NIECH MOC NIEBIESKIEJ ERKI BYDZIE Z WAMI!!!!!
[img]http://img213.imageshack.us/img213/9729/pasekbatory9ro.gif[/img]
[img]http://img134.imageshack.us/img134/655/zzzwh6bj.jpg[/img]
[img]http://niebiescy.pl/images/flagi/dziesiona_01.jpg[/img]
[img]http://img213.imageshack.us/img213/9729/pasekbatory9ro.gif[/img]
[img]http://img134.imageshack.us/img134/655/zzzwh6bj.jpg[/img]
[img]http://niebiescy.pl/images/flagi/dziesiona_01.jpg[/img]
-
- Kontakt:
- Rudzka Psycha
- Kontakt:
Poprostu 2 rzeczy.
1-Mój najlepszy wyjazd !! Kto iei był niech żałuje !! I nie przestaje żałowac
2-PuchaR jest nasz......bo puchaR sie nam należyy....nie damy nikomu nikomu nie damy bo PuchaR nam sie należy !! Teraz są losowanie czy juz wiadomo z kim gromy ?? słyszołch że Kolporter ale maży mi sie Radomiak albo jakby my jebli obrońce tytułu Wisłe Płock !! napewno by żabki na Cicho zawiały jak by oczywiscie mogli PozdRo dla niebieskich co byli na szpilu !! udaany doping !! szkode że te głąby kamieniami ciepali.......jeden od nos dostał w głowa
potym w taki smiesznym czepku łaził jak Papa Smerf (Pozdro).Ale wsumie to my żadzili w kRakowie !! nie wsumei.....na pewno !! Ruch Ruch HKS !!
:ruch_gool: :ruch_gool: :flaga: :flaga: :flaga: :flaga:
1-Mój najlepszy wyjazd !! Kto iei był niech żałuje !! I nie przestaje żałowac
2-PuchaR jest nasz......bo puchaR sie nam należyy....nie damy nikomu nikomu nie damy bo PuchaR nam sie należy !! Teraz są losowanie czy juz wiadomo z kim gromy ?? słyszołch że Kolporter ale maży mi sie Radomiak albo jakby my jebli obrońce tytułu Wisłe Płock !! napewno by żabki na Cicho zawiały jak by oczywiscie mogli PozdRo dla niebieskich co byli na szpilu !! udaany doping !! szkode że te głąby kamieniami ciepali.......jeden od nos dostał w głowa

Żadne ustawy nie odbiorą nam zabawy.
Mamy głowe do tych spraw,dołącz do nas i sie baw !!
Ruda Śląska na zawsze niebieska.
Mamy głowe do tych spraw,dołącz do nas i sie baw !!
Ruda Śląska na zawsze niebieska.