Ja to widzę tak:
1) Miasto nie może brać pieniędzy z Unii, ponieważ nie ma środków własnych - jest zadłużone - i o to mam pretensje do obecnego prezydenta,
2) Zarząd miasta za wszelką cenę chce mieć monopol na władzę w mieście, dlatego inwestorzy z zewnątrz mają w Chorzowie trudności z działalnością gospodarczą. Wiem o tym na przykładzie mojej dawnej firmy - zarżneli biznes czynszem, tylko dlatego, że jeden ważny radny w Chorzowie musi mieć monopol (telefonia komórkowa) w mieście.
3) Ewentualny sponsor też nic nie zrobi, ponieważ Cicha 6 to teren miasta. Po co "marnować" teren na stadion, skoro można go pięknie "odstąpić" pod kolejny market. Na tym polu Zarząd Miasta ma ogromne doświadczenie - nie wiem, jak kibic może głosować na Kopla po tym, co zrobił z AKSem!!!!???
4) Po co nam EURO2012? po co nam Liga Mistrzów? Trzeba by się pokazać Europie. Jak się nie zna języków, to lepiej siedzieć w gabinetach i grzebać w jajach i patrz pkt 2. Przyznajcie, że nasz prezydencik obok szefa Cocacoli, MacDonaldsa, MasterCard, UEFA czy innego Continentala w roli gospodarza wyglądałby śmiesznie, a jego pozycja - drobnego władcy byłaby zagrożona. Ja bym się nie bał, ponieważ "Wspólny Chorzów" nie jest podległy dużym partiom politycznym.
5) Jak mi ktoś mówi, że 40-70mln złoty, to dużo pieniędzy na taką inwestycję, to niech mi powie, ile kosztuje jeden "KARLIK". Ruch to może być ogromna promocja miasta w Europie. Wierzy Eifla, BigBena, Watykanu, Coloseum raczej nie zbudujemy, za to skutecznie walczyć o Ligę Mistrzów na pewno jesteśmy w stanie, na razie tylko w sensie sportowym.
6) Nie wiem niestety jacy są inni kandydaci, ale na pewno potrzeba nam kogoś silnego, kto nie boi się wyzwań i konkurencji, jest otrzaskany w Europie i wie, czego chce. Niestety dla nas, tacy ludzie trzymają się z dala od polityki - najlepiej znanym nam przykładem jest Pan Klimek.