Szczecin i dofinansowanie do budowy stadionu:
"Budowa stadionu kosztowała ponad 363 milionów złotych. 240 milionów pochodziło z budżetu miasta, 93 miliony z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych, a 30 milionów dołożyło Ministerstwo Sportu."
Szczecin i dofinansowanie do budowy stadionu:
Czy wiadomo jaki jest koszt odkupienia projektu gotowego stadionu ? Np. takiego jak Widzew ?mSamer pisze: ↑6 kwie 2023, o 08:37http://stadiony.net/projekty/esp/estadio_el_sadar_3
To jest stadion dla nas. Odkupić projekt tego typu i zaprosić do współpracy firmy międzynarodowe. Umówmy się, polscy wykonawcy w tym momencie są bardzo drodzy. Niech rynek sam wyreguluje
Parę lat temu była dyskusja nad wprowadzeniem tego w PL i spaliło to na panewce. Na chwilę obecną PZPN nie dopuszcza miejsc stojących.Adam1983 pisze: ↑6 kwie 2023, o 08:18
3. Możemy w łatwy sposób powiększyć pojemność rezygnując z krzesełek za bramką w "młynie". Z tego co wiem, to UEFA dopuszcza jakąś część stadionu z miejscami stojącymi, i w tym przypadku, dajmy na to zamiast tam montować krzesełka i mieć 3 tys., to przy montażu długich ławek, bez oparć to dajmy na to robi się 4 czy 5 tys. i tym samym bez przeprojektowania zwiększamy pojemność stadionu, jednocześnie zmniejszając koszty budowy. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
1. Najbliższa sesja rady miasta wszystko zweryfikuje...Adam1983 pisze: ↑6 kwie 2023, o 08:18Do HullCityFC i inkszych malkontentów. Chłopy, skończ już biadolić, wbijocie smutny vibe, jest nadzieja i należy wypróbować każdą szansę.
A teroz do rzeczy, bo zastanawia mnie kilka aspektów.
Jeżeli Kotala mo w sobie resztki honoru i dobrej woli, i chce z całej sytuacji wyjść na koniec jako tako z twarzą, to bezsprzecznie powinien pogadać z Morawieckim.
I jeszcze kilka pytań do mędrców tego forum:
1. Żeby o czymkolwiek mówić, trzeba mieć zapewnione pieniądze na papierze. Słowa nie wystarczą. Co w przypadku, gdyby teroz my dostali te siano na rozbiórkę stadionu, a po wyborach zmienia się władza i nie ma ani kasy ani stadionu ? Poza tym myślę, że mając zapewnione te 100 mln, Chorzów spokojnie dostałby kredyt w równej kwocie ze spłatą na kilkadziesiąt lat. To jest chyba do ogarnięcia.
2. Mówimy o przeprojektowaniu modelu stadionu na 20 tys. Tylko czy to wszystko nie wydłuży w czasie ewentualnych innych prac ? Czy pracę nad przeprojektowaniem stadionu zlecić tej samej firmie, która ówcześnie wygrała konkurs na zrobienie projektu ? Czy w tym przypadku nie będzie trzeba rozpisać nowego konkursu ? A jeśli nie, to czy firmy, które wtedy przegrały, nie wniosą skargi za nieprawidłowo przeprowadzoną procedurę przetargową co wiąże się z długim procesowaniem sądowym ? Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia ?
3. Możemy w łatwy sposób powiększyć pojemność rezygnując z krzesełek za bramką w "młynie". Z tego co wiem, to UEFA dopuszcza jakąś część stadionu z miejscami stojącymi, i w tym przypadku, dajmy na to zamiast tam montować krzesełka i mieć 3 tys., to przy montażu długich ławek, bez oparć to dajmy na to robi się 4 czy 5 tys. i tym samym bez przeprojektowania zwiększamy pojemność stadionu, jednocześnie zmniejszając koszty budowy. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
4. Myślę że mamy bufor czasowy w postaci tego, że ewentualne przetargi mogłyby być realizowane w trakcie trwania rozbiórki stadionu. Ale to musiałoby być dopracowane co do tygodnia.
ale to przecież tylko była częściowa modernizacja i rozbudowa. Od podstaw cena takiego stadionu byłaby zdecydowania wyższa.mSamer pisze: ↑6 kwie 2023, o 08:37http://stadiony.net/projekty/esp/estadio_el_sadar_3
To jest stadion dla nas. Odkupić projekt tego typu i zaprosić do współpracy firmy międzynarodowe. Umówmy się, polscy wykonawcy w tym momencie są bardzo drodzy. Niech rynek sam wyreguluje
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], piotrhalak i 12 gości