Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
olej
Kontakt:

Re: Modernizacja stadionu

#20146 Post autor: olej » 6 kwie 2023, o 00:17

uszy pisze:
5 kwie 2023, o 22:11
Już na portalach pisze że rząd chce dać 100 milionów na stadion pierwszoligowca i niestety w komentarzach wielkie oburzenie,zobaczymy jak to się skończy
Szczecin i dofinansowanie do budowy stadionu:
"Budowa stadionu kosztowała ponad 363 milionów złotych. 240 milionów pochodziło z budżetu miasta, 93 miliony z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych, a 30 milionów dołożyło Ministerstwo Sportu."

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#20147 Post autor: Scypion » 6 kwie 2023, o 06:09

to jo pisze:
5 kwie 2023, o 22:57
Jak kaczynski nom stadion wybuduje to jo zeżra lucka lacie :rotfl:
Mało prawdopodobne, ale możliwe. Wiem za to z 100% pewnością kto go nie wybuduje. Od 30 lat nie potrafią go wybudować ludzie związani, ogólnie mówiąc, z PO.

Awatar użytkownika
Harry1990
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20148 Post autor: Harry1990 » 6 kwie 2023, o 06:14

Do czego to doszło żeby nasz stadion był tematem polityki ogólnokrajowej. Najprzód Tusk który przyjechał na Śląsk, żeby podbić poparcie, ale trafił na naszego kibica. Teraz Morawiecki, jeśli ten drugi dotrzyma słowa to może zyskać poparcie wśród kibiców Ruchu nie tylko z Chorzowa, ale i też z innych niebieskich miast.

Wysłane z mojego V2023 przy użyciu Tapatalka

Blue are the words I say and what I think.
Blue are the Feelings that live inside me.

scaneRboy
Kontakt:

#20149 Post autor: scaneRboy » 6 kwie 2023, o 06:54

od jednych i od drugich oczekiwalibyśmy działania. Ja bym się chwilowo powstrzymał od rozliczeń. Do wyborów będziemy wiedzieli co dalej ze stadionem i co dalej z naszym klubem. Zdążymy z tym!

Jak to mówił Miller, mężczyznę ocenia się po tym jak kończy - ten jeden raz się z nim zgadzam.

Dziś jest mecz. Zostało około 500 biletów, na tym się skupmy teraz, ten mecz trzeba wygrać.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

evn
Kontakt:

#20150 Post autor: evn » 6 kwie 2023, o 07:23

A kiedy ta sesja rady miasta jest? Bo na tym się wszystkiego dowiemy.

Na prawdę czy dostaniemy z jakiegoś programu kasę i 30 mln z ministerstwa sportu to wszystko zależy czy szanowna rada ze skarbnik na czele zaciągną kredyt na 100 mln..

i wybudują piękny funkcjonalny stadion z projektu 2016 :mur: :mur:
[img]https://www.niebiescy.pl/images/flagi/ruch_chorzow_04.jpg[/img]

scaneRboy
Kontakt:

#20151 Post autor: scaneRboy » 6 kwie 2023, o 08:02

Proponuje powstrzymać się od walk plemiennych!!! Walczymy o stadion, a nie o stanowiska dla jednych albo drugich.

Stadiony w Polsce buduje się za publiczne pieniądze, więc do pewnego stopnia sprawa stadionu ma część wspólną z polityką. Gdyby stadion już istniał na tym forum polityką nie zajmował by się nikt.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Awatar użytkownika
Adam1983
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20152 Post autor: Adam1983 » 6 kwie 2023, o 08:18

Do HullCityFC i inkszych malkontentów. Chłopy, skończ już biadolić, wbijocie smutny vibe, jest nadzieja i należy wypróbować każdą szansę.

A teroz do rzeczy, bo zastanawia mnie kilka aspektów.

Jeżeli Kotala mo w sobie resztki honoru i dobrej woli, i chce z całej sytuacji wyjść na koniec jako tako z twarzą, to bezsprzecznie powinien pogadać z Morawieckim.
I jeszcze kilka pytań do mędrców tego forum:

1. Żeby o czymkolwiek mówić, trzeba mieć zapewnione pieniądze na papierze. Słowa nie wystarczą. Co w przypadku, gdyby teroz my dostali te siano na rozbiórkę stadionu, a po wyborach zmienia się władza i nie ma ani kasy ani stadionu ? Poza tym myślę, że mając zapewnione te 100 mln, Chorzów spokojnie dostałby kredyt w równej kwocie ze spłatą na kilkadziesiąt lat. To jest chyba do ogarnięcia.

2. Mówimy o przeprojektowaniu modelu stadionu na 20 tys. Tylko czy to wszystko nie wydłuży w czasie ewentualnych innych prac ? Czy pracę nad przeprojektowaniem stadionu zlecić tej samej firmie, która ówcześnie wygrała konkurs na zrobienie projektu ? Czy w tym przypadku nie będzie trzeba rozpisać nowego konkursu ? A jeśli nie, to czy firmy, które wtedy przegrały, nie wniosą skargi za nieprawidłowo przeprowadzoną procedurę przetargową co wiąże się z długim procesowaniem sądowym ? Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia ?

3. Możemy w łatwy sposób powiększyć pojemność rezygnując z krzesełek za bramką w "młynie". Z tego co wiem, to UEFA dopuszcza jakąś część stadionu z miejscami stojącymi, i w tym przypadku, dajmy na to zamiast tam montować krzesełka i mieć 3 tys., to przy montażu długich ławek, bez oparć to dajmy na to robi się 4 czy 5 tys. i tym samym bez przeprojektowania zwiększamy pojemność stadionu, jednocześnie zmniejszając koszty budowy. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.

4. Myślę że mamy bufor czasowy w postaci tego, że ewentualne przetargi mogłyby być realizowane w trakcie trwania rozbiórki stadionu. Ale to musiałoby być dopracowane co do tygodnia.

Awatar użytkownika
mSamer
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20153 Post autor: mSamer » 6 kwie 2023, o 08:37

http://stadiony.net/projekty/esp/estadio_el_sadar_3

To jest stadion dla nas. Odkupić projekt tego typu i zaprosić do współpracy firmy międzynarodowe. Umówmy się, polscy wykonawcy w tym momencie są bardzo drodzy. Niech rynek sam wyreguluje

Awatar użytkownika
rafraf32
Kontakt:

#20154 Post autor: rafraf32 » 6 kwie 2023, o 08:44

mSamer pisze:
6 kwie 2023, o 08:37

To jest stadion dla nas. Odkupić projekt tego typu i zaprosić do współpracy firmy międzynarodowe. Umówmy się, polscy wykonawcy w tym momencie są bardzo drodzy. Niech rynek sam wyreguluje
Czy wiadomo jaki jest koszt odkupienia projektu gotowego stadionu ? Np. takiego jak Widzew ?
"W życiu piękne są tylko szpile ! "

Awatar użytkownika
rafraf32
Kontakt:

#20155 Post autor: rafraf32 » 6 kwie 2023, o 08:46

Bądźmy realistami, jeżeli nowy projekt to tylko odkupienie już istniejącego.
Stadion max do 18-20k, na mecze kaj bydzei większe zainteresowanie jesr SŚ.
Nie widza takiego i nos na 25k.
"W życiu piękne są tylko szpile ! "

Awatar użytkownika
Darth Kabut
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20156 Post autor: Darth Kabut » 6 kwie 2023, o 08:50

Skończcie wklejać jakieś stadiony marzenia i na ilu widzów. Na polskie realia stadion musi być nie większy niż 18-20 tys a skupić się bardziej na dodatkach około-stadionowych by mógł żyć poza meczami i w przerwach od grania. Wolałbym bardziej rozwiniętą tę strefę niż oglądanie meczy na stadionie zapełnionym w 1/3

NG1920
Kontakt:

#20157 Post autor: NG1920 » 6 kwie 2023, o 08:54

Adam1983 pisze:
6 kwie 2023, o 08:18

3. Możemy w łatwy sposób powiększyć pojemność rezygnując z krzesełek za bramką w "młynie". Z tego co wiem, to UEFA dopuszcza jakąś część stadionu z miejscami stojącymi, i w tym przypadku, dajmy na to zamiast tam montować krzesełka i mieć 3 tys., to przy montażu długich ławek, bez oparć to dajmy na to robi się 4 czy 5 tys. i tym samym bez przeprojektowania zwiększamy pojemność stadionu, jednocześnie zmniejszając koszty budowy. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
Parę lat temu była dyskusja nad wprowadzeniem tego w PL i spaliło to na panewce. Na chwilę obecną PZPN nie dopuszcza miejsc stojących.

evn
Kontakt:

#20158 Post autor: evn » 6 kwie 2023, o 08:56

Adam1983 pisze:
6 kwie 2023, o 08:18
Do HullCityFC i inkszych malkontentów. Chłopy, skończ już biadolić, wbijocie smutny vibe, jest nadzieja i należy wypróbować każdą szansę.

A teroz do rzeczy, bo zastanawia mnie kilka aspektów.

Jeżeli Kotala mo w sobie resztki honoru i dobrej woli, i chce z całej sytuacji wyjść na koniec jako tako z twarzą, to bezsprzecznie powinien pogadać z Morawieckim.
I jeszcze kilka pytań do mędrców tego forum:

1. Żeby o czymkolwiek mówić, trzeba mieć zapewnione pieniądze na papierze. Słowa nie wystarczą. Co w przypadku, gdyby teroz my dostali te siano na rozbiórkę stadionu, a po wyborach zmienia się władza i nie ma ani kasy ani stadionu ? Poza tym myślę, że mając zapewnione te 100 mln, Chorzów spokojnie dostałby kredyt w równej kwocie ze spłatą na kilkadziesiąt lat. To jest chyba do ogarnięcia.

2. Mówimy o przeprojektowaniu modelu stadionu na 20 tys. Tylko czy to wszystko nie wydłuży w czasie ewentualnych innych prac ? Czy pracę nad przeprojektowaniem stadionu zlecić tej samej firmie, która ówcześnie wygrała konkurs na zrobienie projektu ? Czy w tym przypadku nie będzie trzeba rozpisać nowego konkursu ? A jeśli nie, to czy firmy, które wtedy przegrały, nie wniosą skargi za nieprawidłowo przeprowadzoną procedurę przetargową co wiąże się z długim procesowaniem sądowym ? Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia ?

4. Myślę że mamy bufor czasowy w postaci tego, że ewentualne przetargi mogłyby być realizowane w trakcie trwania rozbiórki stadionu. Ale to musiałoby być dopracowane co do tygodnia.
1. Najbliższa sesja rady miasta wszystko zweryfikuje...
2. Sądzisz żeby lepiej zrobić coś co jest bublem projektowym niż wydłużyć o powiedzmy kwartał czekając na nowy projekt?
3. Beton z PZPN nie zrezygnuje z krzesełek. Jeśli tak miałoby być to Widzew by już zwiększył pojemność swojego stadionu nawet o 20 procent.
4. Podczas rozbiórki, można szukać nowego projektu, dostosowanego do cen inflacji, nawet rezygnacji z narożników. Nawet ogłoszenie przetargu na rozbiórkę, PZPN może by nam dał licencję na następny sezon grania w Gliwicach.
http://stadiony.net/w_budowie/bul/stadion_hristo_botev - tu przykład trybuny głównej i odpowiedniego zaplecza dla naszego klubu.

Komisja jest za tydzień, dwa? Da się coś ogłosić? Wątpię...
[img]https://www.niebiescy.pl/images/flagi/ruch_chorzow_04.jpg[/img]

Mirek
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20159 Post autor: Mirek » 6 kwie 2023, o 09:09

:rotfl: :rotfl: Jak tak czytam to szkoda, że Morawiecki nie dał tej kasy Simonowi w gotówce. Nawet w reklamówkach z biedronki. :rotfl:

heli
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#20160 Post autor: heli » 6 kwie 2023, o 09:13

mSamer pisze:
6 kwie 2023, o 08:37

ale to przecież tylko była częściowa modernizacja i rozbudowa. Od podstaw cena takiego stadionu byłaby zdecydowania wyższa.
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke

ODPOWIEDZ