Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
piotrhalak
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

Re: Modernizacja stadionu

#19846 Post autor: piotrhalak » 28 mar 2023, o 16:50

jajo pisze:
28 mar 2023, o 12:20
jeśli Marszałek "daje", to trzeba brać. i niekoniecznie wybrać tę opcję, niekoniecznie się przenosić, ale wyrazić przynajmniej taką wstępną wolę.
żeby już teraz inwestował w "klatkę" i te gumolity przykrywające, żeby na jesień w ogóle było o czym rozmawiać.
Jajo, Ty zawsze chciałeś się na Śląski przenieść, Był to też plan Twojego ojca, który wielokrotnie o tym wspominał. Wiesz dobrze, że jak zaczniemy tam grać nigdy stadion na Cichej nie powstanie. Na Śląskim Ruch nigdy nie będzie u siebie. będzie jedynie jednym z wielu wynajmujących obiekt. Zapomnij o muzeum, jakiejkolwiek strefie kibica, czegoś co będzie nasze, z czym będziemy się utożsamiać.
takie tam

Awatar użytkownika
_BiADACZ_
Kontakt:

#19847 Post autor: _BiADACZ_ » 28 mar 2023, o 16:50

tedeus63 pisze:
28 mar 2023, o 11:05
a gdzie napisałem ze nie walczmy o nowy stadion ? byłech na kazdej manifestacji ale tysiac osób na nich pokazuje jak nam zależy . od zawsze powtarzam ze musimy miec swój własny stadion.
ludzie przyjda na slaski zobaczyc tak jak piszesz o sosnowcu.a potem przez brak widoczności i atmosfery zrezygnują. i jestech tego pewny w 100%.
weź no przypomnij kiedy nos było te 1000 osób w ekstraklasie, pora osób czeko.
Zip pisze:
28 mar 2023, o 15:36
Scypion pisze:
28 mar 2023, o 14:09
Na telebimach bedzie tez mozna mecz wyswietlac.Bedzie widac co dzieje sie na boisku. Stadion Śląski zapewne ma wiele zalet. Ale pilkarska atmosfera do nich nie należy.
Pytam z ciekawości - kiedy byłeś ostatnio na meczu piłkarskim na Śląskim? Bo ja stosunkowo niedawno i nie musiałem brać lornetki. Niektórzy to by się ze szczęścia mieli posikać będąc na meczu na Camp Nou… i to bez lornetek :)

https://www.fcbarcelona.com/photo-resou ... height=750
Byłeś na Camp Nou?
"Jesteśmy zawsze tam, gdzie nasz Ruch Chorzów gra..."

mauryc1990
Kontakt:

#19848 Post autor: mauryc1990 » 28 mar 2023, o 17:01

Mecz to 1 ale na nowym stadionie przy Cichej funkcjonować by mogła klubowa kawiarnia/pub, sklep kibica, strefa kibica i wiele innych z logo R. Na SŚ o takim czymś można tylko pomarzyć, tam bedziemy tylko goscmi tak jak w Gliwicach, a my potrzebujemy własny dom a nie hotel

Awatar użytkownika
Zip
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19849 Post autor: Zip » 28 mar 2023, o 17:12

_BiADACZ_ pisze:
28 mar 2023, o 16:50
tedeus63 pisze:
28 mar 2023, o 11:05
a gdzie napisałem ze nie walczmy o nowy stadion ? byłech na kazdej manifestacji ale tysiac osób na nich pokazuje jak nam zależy . od zawsze powtarzam ze musimy miec swój własny stadion.
ludzie przyjda na slaski zobaczyc tak jak piszesz o sosnowcu.a potem przez brak widoczności i atmosfery zrezygnują. i jestech tego pewny w 100%.
weź no przypomnij kiedy nos było te 1000 osób w ekstraklasie, pora osób czeko.
Zip pisze:
28 mar 2023, o 15:36
Scypion pisze:
28 mar 2023, o 14:09
Na telebimach bedzie tez mozna mecz wyswietlac.Bedzie widac co dzieje sie na boisku. Stadion Śląski zapewne ma wiele zalet. Ale pilkarska atmosfera do nich nie należy.
Pytam z ciekawości - kiedy byłeś ostatnio na meczu piłkarskim na Śląskim? Bo ja stosunkowo niedawno i nie musiałem brać lornetki. Niektórzy to by się ze szczęścia mieli posikać będąc na meczu na Camp Nou… i to bez lornetek :)

https://www.fcbarcelona.com/photo-resou ... height=750
Byłeś na Camp Nou?
Byłem. A Ty byłeś na przebudowanym Śląskim?

Sprzedam Ci informację - jestem architektem i wiem jak się kształtuje przewyższenie rzędów trybun - po krzywej parabolicznej i tak jest też na Camp Nou, i tego nie było wcześniej na Śląskim - pssst. ale już jest :)
In Siemian We Trust

DoBojuNiebiescy
Kontakt:

#19850 Post autor: DoBojuNiebiescy » 28 mar 2023, o 17:16

Panowie koszta zostały tak przedstawione, że mało kto podpisze się pod budową nowego stadionu. Wynajem Śląskiego 80 000/mecz, budowa nowego stadionu 200mln. Czyli nawet gdyby wynajmować przez następne 100 lat to nadal nie dojdziemy do kwoty 200mln. Dla zwykłego mieszkańca to abstrakcja żeby tyle wydać na nowy stadion jak jest dużo więcej pilniejszych potrzeb w miescie. Jedynym wyjściem byłoby grać na śląskim, budować pozytywną atmosferę wokół klubu, promować klub i po kilku latach zdobyć strategicznego sponsora lub sponsorów którzy pomogliby w sfinansowaniu budowy.

Awatar użytkownika
Bartorus
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19851 Post autor: Bartorus » 28 mar 2023, o 17:21

Zielony nick, jedyna droga to SŚ, atrakcyjna oferta wynajmu w mieście wiele potrzeb pilniejszych i wszystkie posty w jednym temacie z taką narracją.

Obrazek

piotrhalak
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19852 Post autor: piotrhalak » 28 mar 2023, o 17:26

DoBojuNiebiescy pisze:
28 mar 2023, o 17:16
Panowie koszta zostały tak przedstawione, że mało kto podpisze się pod budową nowego stadionu. Wynajem Śląskiego 80 000/mecz, budowa nowego stadionu 200mln. Czyli nawet gdyby wynajmować przez następne 100 lat to nadal nie dojdziemy do kwoty 200mln. Dla zwykłego mieszkańca to abstrakcja żeby tyle wydać na nowy stadion jak jest dużo więcej pilniejszych potrzeb w miescie. Jedynym wyjściem byłoby grać na śląskim, budować pozytywną atmosferę wokół klubu, promować klub i po kilku latach zdobyć strategicznego sponsora lub sponsorów którzy pomogliby w sfinansowaniu budowy.
Haha:) miałem swoje podejrzenie w stosunku do Twojej osoby. Na meczu z Podbeskidziem podejdziesz do pewnej osoby z forum w celu potwierdzenia. Jak tego nie uczynisz dostajesz dożywotniego Bana na tym forum :)
takie tam

scaneRboy
Kontakt:

#19853 Post autor: scaneRboy » 28 mar 2023, o 17:38

Bardzo duża ilość osób z forum się zna i nie ma nic złego w pokazaniu się.

Jak jesteś z urzędu miasta czy innego ADMu, to przecież możesz się przedstawić i powiedzieć co myślisz. Problem tylko jest taki, że Tobie chodzi o to, żeby Twój promotor utrzymał władze, a Ty stanowisko.

Jestem przeciwny banowaniu osób, które nie są szczewofilami.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Elmer
Kontakt:

#19854 Post autor: Elmer » 28 mar 2023, o 17:39

krispo40 pisze:
28 mar 2023, o 15:52
Bartorus pisze:
28 mar 2023, o 15:26
Zwolnienie z podatku od nieruchomości może nastąpić w ramach uchwały RM. Nie ma uchwały gdzie zwalnia się expressis verbis samorząd wojewódzki/spółkę cokolwiek. Natomiast najprawdopodobniej jest wykorzystywana do tego uchwała XXIX/484/2020 w sprawie pomocy de minimis gdzie np jesteś zwolniony jeśli zainwestowałeś sumę X w przeliczeniu na hektar itp. itd. Nie są to jedyne wyjątki, trzeba by oczywiście usiąść i wypytać w ramach informacji publicznej a najlepiej przez radnych o jakich sumach mówimy i kto jest beneficjentem chociaż z tym drugim mogłyby być problemy.
Czyli dużo gadania o tym w trybie dokonanym, ale jednak to tylko podejrzenia. I to zapewne bezpodstawne.
https://www.twojchorzow.pl/nowe-zycie-parku-slaskiego/
Ponadto, tak jak w poprzednich latach – także w 2021 roku Chorzów udzielił dużego wsparcia finansowego Parkowi oraz Stadionowi Śląskiemu poprzez umorzenie podatku od nieruchomości.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

DoBojuNiebiescy
Kontakt:

#19855 Post autor: DoBojuNiebiescy » 28 mar 2023, o 17:54

Przecież ja nie pisze, że moim zdaniem to jest korzystna oferta! Ja piszę jak ona została przedstawiona dzisiaj w mediach. Patrząc przez pryzmat normalnego mieszkańca Chorzowa jeśli on dzisiaj przeczytał, że Ruch może wynająć Śląski za 80 000 zł a kibice walczą o nowy za 200mln to co taki mieszkaniec pomyśli?!? Jeśli mnie zapytasz czego chce to jak najbardziej nowy stadion pojemność 12 000 - 15 000, ale trzeba na to patrzeć realistycznie. Jakie mamy opcje na dzień dzisiejszy? Jaka jest sytuacja gospodarcza? Scenariusz gdy jedna z partii obieca nowy stadion w walce o wyborców, przeciwnicy ich zjedzą mówiąc, że chcą zadłużyć miasto na 200 mln. Więc jak ktoś wyżej napisał z 3 realnych opcji powrót na starą Cicha, granie w Gliwicach, granie na Śląskim ja jestem za graniem na Śląskim i budowę silnej marki klubu w celu zdobycia strategicznego sponsora który w dalszej perspektywie pomoże uzyskać środki na budowę nowego stadionu!

Awatar użytkownika
HullCityFC
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19856 Post autor: HullCityFC » 28 mar 2023, o 18:12

NIE dla Slaskiego i skonczcie fantazjowac.

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19857 Post autor: jajo » 28 mar 2023, o 18:15

piotrhalak pisze:
jajo pisze:
jeśli Marszałek "daje", to trzeba brać. i niekoniecznie wybrać tę opcję, niekoniecznie się przenosić, ale wyrazić przynajmniej taką wstępną wolę.
żeby już teraz inwestował w "klatkę" i te gumolity przykrywające, żeby na jesień w ogóle było o czym rozmawiać.
Jajo, Ty zawsze chciałeś się na Śląski przenieść, Był to też plan Twojego ojca, który wielokrotnie o tym wspominał. Wiesz dobrze, że jak zaczniemy tam grać nigdy stadion na Cichej nie powstanie. Na Śląskim Ruch nigdy nie będzie u siebie. będzie jedynie jednym z wielu wynajmujących obiekt. Zapomnij o muzeum, jakiejkolwiek strefie kibica, czegoś co będzie nasze, z czym będziemy się utożsamiać.
czuję, że wracamy do pisania tego co prawie 10 lat temu, ale trochę okoliczności się zmieniły, więc możemy :)
chciałem, to duże słowo.
1) Chciałbym:
- funkcjonalnego obiektu, z cała strefą hospitality na 25-30k na nowym terenie, np. tym na końcu Batorego, który tu ktoś wkleil.
- na Cichej muzeum z prawdziwego zdarzenia utworzonego w budynku trybuny, gdzie cały teren od ul. Wolności do Bojowników byłby zagospodarowany przez najsilniejszą akademię na Śląsku
- mimo istnienia dwóch wcześniejszych podpunktów chciałbym, żeby Ruch raz w roku, najlepiej w okresie wiosennym grał mecz na SŚ w celu podkreślenia wiodącej roli w województwie. Centrum Parku, aglomeracji, symboliczny obiekt, 50 tysięczne frekwencja, najwyższa w Polsce.

2) Zaakceptowałbym:
- budowę "Nowej Cichej 6" w innym terenie związaną ze sprzedażą obecnych, atrakcyjnych terenów. W formule takiej, że najpierw dokończona jest budowa, a później następuje sprzedaż. I najlepiej z nową ekipą u władzy, żeby nie doszło do jakiś krętactw.

3) Nie zgadzam się:
- z obecnie obowiązującym (a może już nie?) projektem. Potwierdziło się na szczęście to co pisałem kilka lat temu, ten obiekt jest dla nas od startu za mały! Oprócz tego, że jest mały jest też całkowicie niefunkcjonalny. Jest to droga inwestycja, dzięki której nie będzie nam kapało nam łeb. Jest to jakiś komfort, jednak niewarty tych pieniędzy.

4) Bardzo obawiam się:
- powstania CZEGOKOLOWIEK byle jak najszybciej pozbyć się problemu: z jednej strony licencyjnych dla klubu, z drugiej społecznych/politycznych dla włodarzy miasta. Czegoś co nas na dobre klikadziesiąt zdegraduje do roli klubu 2-3 kategorii. Jednocześnie co na najbliższe kilkadziesiąt zamknie temat nowego obiektu.

To są 4 bardzo skrajne opcje, natomiast realnie nie można obracać się w temacie chciejstw i fobii. Większość ludzi, prawie wszyscy (to nie tyczy tylko kibiców) czegoś chcą i oczekują. Natomiast mało kto wie jak wyglądają wydatki miejskie. Ja też nie, żeby nie bło wątpliwości. Powiedzmy, że domyślam się się, w którym miejscu trochę wody umyka z tego baniaka. Obawiam się, że nawet kandydat, który obieca z najczystszymi intencjami stadion, po dojściu do władzy, może stanąć przed trudnym zadaniem. To nie jest obrona obecnej władzy, wręcz przeciwnie. Gdyby miał formułować zarzuty związane z Ruchem są one dużo szersze niż sam obiekt.

Co wydaje mi się najbardziej realne do zrealizowania a nie pojawia z żadnej strony? Budowa jednej, bardzo nowoczesnej trybuny od strony Armii Krajowej. Wykluczy nam to punkty 3i4, nie zburzy też perełki w postaci zabytkowej trybuny. Da czas miastu i klubowi na realizację kolejnych trybun. Zwiększymy wtedy minimalnie objętość Cichej.
Ewentualnie projekt na 12-15 tysięcy, ale zakładający możliwość rozbudowy do 25-30 tysięcy oraz zawierający wszystkie te aspekty, ktore pozwola klubowi zarabiac na meczu.
Zdaje sobie sprawe, ze zaraz pojawi sie grupa osob, ktora wysmieje 25-30 tysiecy. Nic na to nie poradze. Napisze tylko, ze te osoby na pewno nalezaly do grupy, ktora 4-5 lat temu smialyby sie z tego, ze sprzedamy w ostatnim czasie z 10, 10 tysiecznych kompletow. Takze nie mialy one wizji i umiejetnosci spojrzenia na 3 lata do przodu, a tutaj mowimy o spogladaniu 50 lat.

Lech Poznań w ostatnim czasie sprzedał zawodników za 160 mln zł, Pogoń Szczecin za 100 mln zł. Pisałem to na forum WR: prawdziwe pieniądze, nawet takie, które moga zbudowac stadion leza na Kresach a nie na C6.

Co w przypadku awansu do Ekstraklasy teraz? Czy pudrowanie C6 za 25 mln zł ma sens? Wg mnie nie.
Czy gra na SŚ cały rok ma sens? Wg mnie większy, natomiast jakbym miał taką możliwość pomiędzy Gliwicami a SŚ, to wybrałbym rozwiązanie hybrydowe. 4-5 hitowych spotkań na SŚ, reszta w Gliwicach. Jest wtedy szansa na regularne komplety w Gliwicach i kilka hitów frekwencyjnych. Ograniczymy mecze typu z Radomiakiem z 12 tysięczną frekwencją na SŚ.

a skąd się wziął moj post? no własnie w zwiazku z tym, zeby po prostu zostawic sobie jakis wybor, w tej i tak niekomfrotowej sytuacji. Niech Marszałek robi klatke i kupuje gumolit. Wtedy po prostu bedziemy mieli opcje wiecej. trzeba też pamietac, że jakby nie bylo, mimo ze placimy niemale pieniadze, to teraz jestesmy na lasce Gliwic.

Jesli taka sytuacja bedzie sie utrzymywała, to oczywiscie nalezy jak oka w glowie pilnowac terenow przy C6. Wieksze protesty niz brak wbicia lopaty na C6 moim zdaniem powinno budzic sprzedanie terenow przy Kresach dewoloperowi. A jesli nawiazujesz do taty, to nie mam pretensji z glosowaniem, ktore scisle wiaze sie z punktem nr 3. Nie jestem zwolennikiem tego potworka od Kotali, ktory ma zamknac problem Ruchu w miescie. Tak, problem, niestety dla obecnej wladzy to co powinno byc karta przetragowa jest problemem. To tez takie rozwiazanie problemu. Jak to ktos od nich powiedzial w trakcie prac projektowych "Ruch to klub lokalny". takze ciesze sie, ze "projekt dla lokalnego klubu" nie powstał, bo widze Ruch duzo szerzej. Jakbym mial miec jakies pretensje, to o nie zauwazenie tego, ze wpieprzyli Aldika miedzy Kresy a hale na Dabrowskiego.

* wszystkie formy nie zgadzania się itd. nie znaczą, że przestałbym kibicować Ruchowi. Stadion jest dla klubu bardzo ważny, ale nie odwracajmy kolejności: stadion jest dla klubu a nie klub dla stadionu. Przyklad Rakowa nawet mnie zaskakuje, pokazujac, ze jest w tej ukladance na dalszym miejscu niz myslalem.

ps. bany na tym forum nic nie daja. jak ktos chce, to sie rejestruje z kolejnego konta. jedynie nie wiemy, czy jakies tezy glosi 5 roznych osob, czy jedna, codziennie z innego nicka. jednoczesnie piotrhalak nikomu nie da w ryja za inne podejscie do tego tematu, wiec jak masz uczciwe zamiary a po prostu inne zdanie, to sie z nim umow. z drugiej strony podejrzewanie kazdego zielonego, ze jest z UM odstrasza potencjalnie nowych kibicow od wypowiedzi.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

Rafał19R20
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19858 Post autor: Rafał19R20 » 28 mar 2023, o 18:29

Rickenn10 pisze:
28 mar 2023, o 15:58
Rafał19R20 pisze:
28 mar 2023, o 13:24

Nie jest to nasz obiekt i nigdy nie będzie i ja osobiście wolę już grać na starej Cichej niż na tym babolu...
Naiwni jesteście uważając, że za 5 lat będzie piękna Cicha na 20k :rotfl:
Jak Gliwice przestaną być gościnni to wtedy będziecie hejtować Gliwice, że jakim prawem przecież dostają pieniądze a oni nic nie muszą to my jesteśmy na ich łasce jak jakieś ci***.
Jeżeli biznesowo i marketingowo będzie się to klubowi opłacać to będziemy grać na Śląskim, nie mamy niczego nie mamy gdzie grać a tu na forum są wymagania jakbyśmy conajmniej byli jakimś Betisem.
Realnie patrząc na to jak wygląda sytuacja stadionu się nie doczekamy, nikt nie wyłoży 25 baniek na to żeby ten hasiok doprowadzić do licencji ekstraklasy.
Pojawia się potencjalny sponsor:
-Ruch z wielkim stadionem strefą biznesową na której ów sponsor może rozwijać kontakty klub który jest w stanie ten stadion zapełnić pozytywny wydźwięk w mediach sam środek aglomeracji i stadion, który zaczął żyć piłką.
-Ruch na hasioku C6 z masztami oświetleniowymi w kątach murawy, smród z toi toia wymieszany ze smrodem fajek i wusztu, obszczane płoty brak strefy vip biznesowej wydźwięk mediów Ruch wrócił na swój przestarzały obiekt gdzie świeczki groziły zawaleniem a trybuna obchodzi swoje 100 lecie a motorniczy tramwaju przychodząc na mecz na trybunę czuje się jakby jechoł baną 20 na batory....

Jak wy nie widzicie różnicy to...

Szczerze wolę mieć 10 czy 15k na Warcie Poznań ale mieć również 50k na Górniku, Legii czy Lechu czy po 30k na meczach z Widzewem czy Wisłą.
Biorąc do pary 10k na Warcie i 30k z Widzewem uśredniając mamy 20k na mecz czyli 1 albo 2 miejsce w kraju pod kątem frekwencji.
I trzeba o tym myśleć i brać to pod uwagę bo chciałem przypomnieć, że nie mamy nic a jeżeli na ten moment o stadionie możemy zapomnieć to trzeba robić i brać wszystko co tylko pozwoli coś zbudować w tej absurdalnej sytuacji bo my i tak już dokonujemy cudu po spadku do 3 ligi.

Moje zdanie jest takie ;)
Ultra optymistyczne prognozy przedstawiasz, ja tylko przypomnę że po WDS 08 z Widzewem przyszło 17 tys...
Pewnie na pierwszych meczach z samej ciekawości myślę byłoby Nas ok. 20tys.. a co potem jak przyjdą słabsze wyniki, gorsza pogoda itd...
Sytuacja jest patowa wiem...ale nie możemy tez do tego podejść i rzucić wszystko i brać Śląski jako zbawienie... Co do widoczności byłem na meczu Polska Korea i potwierdzam jest ch***wa widoczność....Nie mówiąc już o atmosferze , która jest za***ista w Gliwicach. Moim zdaniem powinniśmy dogadać się z Piastem na kolejny sezon i dalej walczyć o nowy stadion , ewentualnie spróbować zrobić derby na Śląskim by sprawdzić jakby to wyglądało....
SeRce w Bieli kRew w Błękicie KS RUCH Chorzów to moje życie

pedro-sbl
Kontakt:

#19859 Post autor: pedro-sbl » 28 mar 2023, o 18:32

DoBojuNiebiescy pisze:
28 mar 2023, o 17:54
Przecież ja nie pisze, że moim zdaniem to jest korzystna oferta! Ja piszę jak ona została przedstawiona dzisiaj w mediach. Patrząc przez pryzmat normalnego mieszkańca Chorzowa jeśli on dzisiaj przeczytał, że Ruch może wynająć Śląski za 80 000 zł a kibice walczą o nowy za 200mln to co taki mieszkaniec pomyśli?!? Jeśli mnie zapytasz czego chce to jak najbardziej nowy stadion pojemność 12 000 - 15 000, ale trzeba na to patrzeć realistycznie. Jakie mamy opcje na dzień dzisiejszy? Jaka jest sytuacja gospodarcza? Scenariusz gdy jedna z partii obieca nowy stadion w walce o wyborców, przeciwnicy ich zjedzą mówiąc, że chcą zadłużyć miasto na 200 mln. Więc jak ktoś wyżej napisał z 3 realnych opcji powrót na starą Cicha, granie w Gliwicach, granie na Śląskim ja jestem za graniem na Śląskim i budowę silnej marki klubu w celu zdobycia strategicznego sponsora który w dalszej perspektywie pomoże uzyskać środki na budowę nowego stadionu!
powiydz kotali zeby zadzwonil do mie to mu to wyrachuja, ze sie do. Tukej niy trzeba doktora we finansach. Po za tym skad wiysz, ze mieszkancy niy chcom? Robiliscie jakie badanie?

Kolega gryfnie tu forsztelowol, wzrost dlugu, wiync chyba bylo na te podstawowe potrzeby bez ostatnie 10 lot?
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.

http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280

piotrhalak
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19860 Post autor: piotrhalak » 28 mar 2023, o 18:40

jajo pisze:
28 mar 2023, o 18:15
piotrhalak pisze:
jajo pisze:
czuję, że wracamy do pisania tego co prawie 10 lat temu, ale trochę okoliczności się zmieniły, więc możemy :)
[...]
ps. bany na tym forum nic nie daja. jak ktos chce, to sie rejestruje z kolejnego konta. jedynie nie wiemy, czy jakies tezy glosi 5 roznych osob, czy jedna, codziennie z innego nicka. jednoczesnie piotrhalak nikomu nie da w ryja za inne podejscie do tego tematu, wiec jak masz uczciwe zamiary a po prostu inne zdanie, to sie z nim umow. z drugiej strony podejrzewanie kazdego zielonego, ze jest z UM odstrasza potencjalnie nowych kibicow od wypowiedzi.
Ze względu na brak czasu odniosę się krótko:
1) Okoliczności się zmieniły. 10 lat temu i więcej Twój ojciec miał realny wpływ na powstanie nowego stadionu... Historia.
2) W tym co piszesz w dalszej części wypowiedzi jest dużo racji i racjonalnego podejścia do tematu, jednakże znasz dobrze politykę i wiesz, że jakakolwiek przeprowadzka na Śląski będzie pogrzebaniem ideii powstania nowego stadionu. Nie mówimy tu o ryzyku tego, że tak będzie, tylko o postawieniu nas przed faktem dokonanym. Wychujają nas jak zawsze NON POSSUMUS Każdy, który się łudzi, że będzie inaczej jest ignorantem politycznym.
3) Co do niektórych zielonek..., żeby chociaż udawali, że są kibicami Ruchu. Im bliżej wyborów tym więcej będzie zielonych, którzy będą pierdzielić o "normalnych" mieszkańcach Chorzowa... proszę Cię. Za długo mamiono nas obietnicami, żeby teraz się nabrać. Poprostu niech spierdalają
takie tam

ODPOWIEDZ