Wątpię aby tak było,jak już się tam zadomowimy to nam powiedzą ze przecież mamy stadion,a o budowie na cichej 6 będą mówić że w przyszłości jak będzie kasa i tak będą lecieć kolejne lata.Oni wiedzą że teraz już nie mają wyjścia i ładowanie kasy w nasz zabytek nie ma sensu bo mówi się o 20-25 milonach.Tak czy siak jesteśmy pod ścianą tak jak i oni tak i my.
Modernizacja stadionu
- krzysiu20
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Modernizacja stadionu
-
- Kontakt:
Jest cale dupne badanie robione odnosnie jaki wplyw duzy i niypelny stadion mo na frekwencjo.Slawko pisze: ↑28 mar 2023, o 12:09Z ta widocznoscia na slaskim to troche przesadzacie. Fakt jest slabo, głownie na łukach, ale napewno lepiej niz np na dziesionie, gdzie nie widac nic po drugiej stronie boiska.
Podejrzewam, ze w gre wchodziloby tylko wynajmowanie trybun wschodniej i zachodniej, gdzie widocznosc jest w miare ok. A na szpile z przyslowiowym Radomiakiem - tylko dolny rzad trybun.
Przy BARDZO atrakcyjnej ofercie, w ekstrkl. klub mogłby wychodzic na plus na wiekszosci spotkan.
I jeszcze jedno. Slaski ma bardzo dobra strefe biznesowa/Vip i loze. Cos czego nie bylo do tej pory na C6 i nie ma w Gliwicach. I tu klub moglby w koncu rozwinac skrzydla w przyciaganiu bogatych.
Zeby nie było - ja wole Gliwice bo atmosfera jest tam rewelacyjna. Ale mysle, ze zdecyduje kto da lepsza oferte finansowa. Jesli SŚ - to tez sie tam zaaklimatyzujemy.
Kej jest stadion np 40,000 i zajetych je 50% to w pozniejszych okresach frekwencja regularnie spado. Ludzie niy idom na szpile czy koncerty co by w 10 osob abo samemu na sektorze siedziec ino idom co by siedziec w tlumie ludzi bo to buduje atmosfera. Jak tego niy ma duzo ludzi to demotywuje do nastepnego przyjscia. Taki som nakrecajacy sie mechanizm. Po za tym nawet jesli ograniczy sie sprzedaz do kilku sektorow, som widok w pol pustego stadionu niy jest pozytywny. Dobrze to widac w polskiyj lidze, kaj praktycznie kozdy klub mo za duzy stadion. Natomiast Widzew nakrecil sie (cos jak my teroz) stadion odpowiedni do swoich potrzeb i majom wyprzedane i dobro atmosfera. A takie kluby jak Lechia czy Slask som glymboko...
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280
http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Zejdź trochę na ziemię , to że teraz mamy mega ciśnienie na mecze nie znaczy że będzie tak zawsze...Rickenn10 pisze: ↑28 mar 2023, o 09:39Punkt 1 - Wszystko to w przypadku kiedy tam wylądujemy. Decyzje o tym czy to się opłaca i czy ma sens i czy jest dla nas dobre podejmie nasz ZARZĄD.gerhat pisze: ↑28 mar 2023, o 08:53
Ładnie napisane tylko są dwie podstawowe wady Twojej teorii:
1. Jak rozegrać 2-3 mecze w sezonie na 30-40 tys jak nie można zorganizować nawet jednego?
2. Co z pozostałymi 14-15 meczami (daj Boże) z Radomiakiem, Wartą, Lubinem, Płockiem, Lechią itd? Jaki masz na to pomysł bo chyba nie SŚ? Otwarte wejście dla parkowych spacerowiczów i zrobienie ze stadionu antryja czyli wejście na 15 minut z dziećmi, babcią i psem? Kołowrotki policzą 25 tys tylko że w jednym momencie będzie maks 11 tys. Tak jest na tych memoriałach gdzie atmosfery nie ma żadnej
Punkt 2 - no jak to co? Skoro wszyscy są tu tacy otwarci do narzekania to jak przyjdzie co do czego to zamiast robić wszystko żeby komuś zaszkodzić trzeba będzie zmienić front i z takim samym zapałem robić tak by jak najwięcej chętnych było na tę dobrą stronę mocy![]()
Myślisz, że na Legii, Lechu na topowych meczach jest 30 czy 40tys fanatyków? NIEJeżeli mamy taki wspaniały sektor rodzinny i Simon i inni zaangażowani robią tam mega robotę to kogo zachęcamy do przychodzenia na mecze Ruchu? Właśnie całe rodziny z dziećmi. Mecz Ruchu to ma być święto dla każdego a nie fanatyków, i wybrańców.
Jeżeli wśród kibiców przeświadczenie i mental będzie inny to już na zawsze zostaniemy ciedniem i tłem dla innych. Stadion jest na tyle duży, że pomieści fanatyków oraz tych którzy chcą po prostu zobaczyć sobie mecz i spędzić czas w sobotę czy niedzielę popołudniu. Aktualnie taki mamy klimat to nie lata 90te.
a jak kolega pisał ,czekają Nas potencjalne mecze z Wartą, Radomiakiem itp..
Po pierwsze sportowo zmienią się cele i raczej będziemy się bić o utrzymanie co na pewno odbije się na frekwencji
Po drugiej bez kibiców gości więc odchodzą smaczki kibicowskie co zawsze też napedza
Po trzecie Śląski kopnął nam w ryj, nie widzę serio możliwości by cokolwiek z Nimi negocjować...
Nie jest to nasz obiekt i nigdy nie będzie i ja osobiście wolę już grać na starej Cichej niż na tym babolu...
SeRce w Bieli kRew w Błękicie KS RUCH Chorzów to moje życie
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Dokładnie tak będzie... Jak już Nas tam wcisną to zamknie się temat nowej Cichej, trzeba torpedować ten pomysł póki mamy coś do powiedzenia...krzysiu20 pisze: ↑28 mar 2023, o 12:57Wątpię aby tak było,jak już się tam zadomowimy to nam powiedzą ze przecież mamy stadion,a o budowie na cichej 6 będą mówić że w przyszłości jak będzie kasa i tak będą lecieć kolejne lata.Oni wiedzą że teraz już nie mają wyjścia i ładowanie kasy w nasz zabytek nie ma sensu bo mówi się o 20-25 milonach.Tak czy siak jesteśmy pod ścianą tak jak i oni tak i my.
SeRce w Bieli kRew w Błękicie KS RUCH Chorzów to moje życie
- Zip
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
No okej, dla mnie Śląski też nie jest docelowym stadionem i miejscem Ruchu ale jakie my tak naprawdę mamy możliwości? Granie na Ludowym w Sosnowcu? Nowego stadionu nie zobaczymy przez co najmniej najbliższych 5 lat - przypominam, że jest potrzebny nowy projekt, a to będzie zmówienie publiczne a więc należy rozpisać konkurs, wyłonić zwycięski projekt, podpisać z projektantem umowę (min. 6 msc); potem czas na wykonanie Projektu Budowlanego i Wykonawczego (min. 12 msc), uzyskanie PnB, wyłonienie generalnego wykonawcy (znowu zamówienia publiczne) i w końcu sama budowa. To nie jest pstryknięcie palcami. A ewentualna zmiana lokalizacji stadionu to również przypominam o czymś takim jak MPZP i Studium Uwarunkowań - te wszystkie zmiany wymagają czasu. Mamy więc, przez najbliższe kilka lat grać ciagle w Gliwicach (które nas delikatnie pewnie wyproszą, biorąc pod uwagę murawę), czy stary stadion w Sosnowcu, który pewnie za niedługo tez nie będzie spełniał wymogów? Dla mnie jako mieszkańca Chorzowa jest uwłaczające to, że musiałbym się wozić po Sosnowcu, Tychach czy Gliwicach żeby zagrać mecz domowy.Rafał19R20 pisze: ↑28 mar 2023, o 13:29Dokładnie tak będzie... Jak już Nas tam wcisną to zamknie się temat nowej Cichej, trzeba torpedować ten pomysł póki mamy coś do powiedzenia...krzysiu20 pisze: ↑28 mar 2023, o 12:57Wątpię aby tak było,jak już się tam zadomowimy to nam powiedzą ze przecież mamy stadion,a o budowie na cichej 6 będą mówić że w przyszłości jak będzie kasa i tak będą lecieć kolejne lata.Oni wiedzą że teraz już nie mają wyjścia i ładowanie kasy w nasz zabytek nie ma sensu bo mówi się o 20-25 milonach.Tak czy siak jesteśmy pod ścianą tak jak i oni tak i my.
In Siemian We Trust
- Scypion
- Wspiera "Wielki Ruch"
Na telebimach bedzie tez mozna mecz wyswietlac.Bedzie widac co dzieje sie na boisku. Stadion Śląski zapewne ma wiele zalet. Ale pilkarska atmosfera do nich nie należy.
-
- Kontakt:
To co piszesz to oczywiście prawda w 100%. Natomiast obecnie to nie koncert życzeń, trzeba obrać jakąś strategie, bo gdzieś trzeba grać, do momentu daj Boże wybudowania nowego stadionu. Ameryki nie odkryje, ale są 3 opcjepedro-sbl pisze: ↑28 mar 2023, o 13:00Jest cale dupne badanie robione odnosnie jaki wplyw duzy i niypelny stadion mo na frekwencjo.Slawko pisze: ↑28 mar 2023, o 12:09Z ta widocznoscia na slaskim to troche przesadzacie. Fakt jest slabo, głownie na łukach, ale napewno lepiej niz np na dziesionie, gdzie nie widac nic po drugiej stronie boiska.
Podejrzewam, ze w gre wchodziloby tylko wynajmowanie trybun wschodniej i zachodniej, gdzie widocznosc jest w miare ok. A na szpile z przyslowiowym Radomiakiem - tylko dolny rzad trybun.
Przy BARDZO atrakcyjnej ofercie, w ekstrkl. klub mogłby wychodzic na plus na wiekszosci spotkan.
I jeszcze jedno. Slaski ma bardzo dobra strefe biznesowa/Vip i loze. Cos czego nie bylo do tej pory na C6 i nie ma w Gliwicach. I tu klub moglby w koncu rozwinac skrzydla w przyciaganiu bogatych.
Zeby nie było - ja wole Gliwice bo atmosfera jest tam rewelacyjna. Ale mysle, ze zdecyduje kto da lepsza oferte finansowa. Jesli SŚ - to tez sie tam zaaklimatyzujemy.
Kej jest stadion np 40,000 i zajetych je 50% to w pozniejszych okresach frekwencja regularnie spado. Ludzie niy idom na szpile czy koncerty co by w 10 osob abo samemu na sektorze siedziec ino idom co by siedziec w tlumie ludzi bo to buduje atmosfera. Jak tego niy ma duzo ludzi to demotywuje do nastepnego przyjscia. Taki som nakrecajacy sie mechanizm. Po za tym nawet jesli ograniczy sie sprzedaz do kilku sektorow, som widok w pol pustego stadionu niy jest pozytywny. Dobrze to widac w polskiyj lidze, kaj praktycznie kozdy klub mo za duzy stadion. Natomiast Widzew nakrecil sie (cos jak my teroz) stadion odpowiedni do swoich potrzeb i majom wyprzedane i dobro atmosfera. A takie kluby jak Lechia czy Slask som glymboko...
1.) Cicha 6 - Wyłożenie 25 mln i dostosowanie stadionu do warunków licencyjnych. Co uzyskamy ? Dalej tragiczne warunki do oglądania, 0 perspektyw biznesowych, spokój pinokia na przynajmniej kila lat bo przecież poszła $$ i stadion spełnia wszystkie warunki.
2.) Stadion Piasta - Jesteśmy zdani na łaskę sterników z Gliwic. Gramy w obcym mieście. W każdej chwili nas mogą z tego stadionu wykopać. Nagonka na murawe coraz większa więc nie wiem czy będą skłonni przedłużyć wynajem na przyszły rok. Żadna gwarancja stabilności, 0 perspektyw biznesowych, uchodzenie za bezdomnych. Na plus oczywiście atmosfera, kompakt stadionu, pełne trybuny
3.) SŚ - Jesteśmy zdani na łaskę marszałka, moloch, nawet przy niesamowitej mobilizacji będzie ciężko żeby zrobić efekt wow pod względem atmosfery i wypełnienia trybun. Zły początek tej nowej starej znajomości pod kątem próby organizacji meczu z Wisłą. Plusy ? Gramy w swoim mieście, mimo wszystko trochę bardziej "na swoim" niż w przypadku stadionu Piasta. Zaplecze biznesowe - tutaj spora przewaga względem innych opcji. Chyba największa szansa na rozwój w miarę naszych możliwości na etapie którym jesteśmy czytaj na etapie, w którym nie mamy stadionu. Dodatkowo szansa na przyjęcie wszystkich chętnych kibiców.
Podsumowując oczywiście po 1 nowy stadion i walka o niego to podstawa. Będąc w sytuacji jakiej jesteśmy z tych 3 opcji chyba najlepszą z najgorszych jest SŚ. POD WARUNKIEM, że dostaniemy naprawdę dobrą ofertę finansową, wszystkie ubezpieczenia, zabezpieczania bieżni pokryje SŚ, będziemy na meczach zarabiać, stadion zostanie dostosowany do warunków licencyjnych i zagwarantują nam, że nikt kosztem Ruchu w skali sezonu nas nie wyp**** ze względu na koncert. Jeżeli zarząd po analizie warunków dojdzie do wniosków, że z punktu widzenia biznesowego to najlepsza opcja - jestem za SŚ, ale tych warunków jest sporo i nie chce mi się wierzyć, że SŚ nam je zapewni biorąc pod uwagę jak wyglądały obecnie negocjacje.
- krispo40
- Kontakt:
Tyle tu się pisze o tym umorzeniu podatków od SŚl i Parku. Może ktoś podać jakie źródło czy to jedynie podejrzenia?Przemo1234 pisze: ↑27 mar 2023, o 19:55Chodziło mi o deficyt* w 2023.
Podobno rocznie te podatki dla SŚ to jakieś 5-10 mln ale ja tam nie wiem, ktoś poprawi?
- Bartorus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Zwolnienie z podatku od nieruchomości może nastąpić w ramach uchwały RM. Nie ma uchwały gdzie zwalnia się expressis verbis samorząd wojewódzki/spółkę cokolwiek. Natomiast najprawdopodobniej jest wykorzystywana do tego uchwała XXIX/484/2020 w sprawie pomocy de minimis gdzie np jesteś zwolniony jeśli zainwestowałeś sumę X w przeliczeniu na hektar itp. itd. Nie są to jedyne wyjątki, trzeba by oczywiście usiąść i wypytać w ramach informacji publicznej a najlepiej przez radnych o jakich sumach mówimy i kto jest beneficjentem chociaż z tym drugim mogłyby być problemy.
- Zip
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Pytam z ciekawości - kiedy byłeś ostatnio na meczu piłkarskim na Śląskim? Bo ja stosunkowo niedawno i nie musiałem brać lornetki. Niektórzy to by się ze szczęścia mieli posikać będąc na meczu na Camp Nou… i to bez lornetek

In Siemian We Trust
- krispo40
- Kontakt:
Czyli dużo gadania o tym w trybie dokonanym, ale jednak to tylko podejrzenia. I to zapewne bezpodstawne.Bartorus pisze: ↑28 mar 2023, o 15:26Zwolnienie z podatku od nieruchomości może nastąpić w ramach uchwały RM. Nie ma uchwały gdzie zwalnia się expressis verbis samorząd wojewódzki/spółkę cokolwiek. Natomiast najprawdopodobniej jest wykorzystywana do tego uchwała XXIX/484/2020 w sprawie pomocy de minimis gdzie np jesteś zwolniony jeśli zainwestowałeś sumę X w przeliczeniu na hektar itp. itd. Nie są to jedyne wyjątki, trzeba by oczywiście usiąść i wypytać w ramach informacji publicznej a najlepiej przez radnych o jakich sumach mówimy i kto jest beneficjentem chociaż z tym drugim mogłyby być problemy.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2023, o 15:58 przez krispo40, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rickenn10
- Kontakt:
Naiwni jesteście uważając, że za 5 lat będzie piękna Cicha na 20kRafał19R20 pisze: ↑28 mar 2023, o 13:24
Nie jest to nasz obiekt i nigdy nie będzie i ja osobiście wolę już grać na starej Cichej niż na tym babolu...

Jak Gliwice przestaną być gościnni to wtedy będziecie hejtować Gliwice, że jakim prawem przecież dostają pieniądze a oni nic nie muszą to my jesteśmy na ich łasce jak jakieś ci***.
Jeżeli biznesowo i marketingowo będzie się to klubowi opłacać to będziemy grać na Śląskim, nie mamy niczego nie mamy gdzie grać a tu na forum są wymagania jakbyśmy conajmniej byli jakimś Betisem.
Realnie patrząc na to jak wygląda sytuacja stadionu się nie doczekamy, nikt nie wyłoży 25 baniek na to żeby ten hasiok doprowadzić do licencji ekstraklasy.
Pojawia się potencjalny sponsor:
-Ruch z wielkim stadionem strefą biznesową na której ów sponsor może rozwijać kontakty klub który jest w stanie ten stadion zapełnić pozytywny wydźwięk w mediach sam środek aglomeracji i stadion, który zaczął żyć piłką.
-Ruch na hasioku C6 z masztami oświetleniowymi w kątach murawy, smród z toi toia wymieszany ze smrodem fajek i wusztu, obszczane płoty brak strefy vip biznesowej wydźwięk mediów Ruch wrócił na swój przestarzały obiekt gdzie świeczki groziły zawaleniem a trybuna obchodzi swoje 100 lecie a motorniczy tramwaju przychodząc na mecz na trybunę czuje się jakby jechoł baną 20 na batory....
Jak wy nie widzicie różnicy to...
Szczerze wolę mieć 10 czy 15k na Warcie Poznań ale mieć również 50k na Górniku, Legii czy Lechu czy po 30k na meczach z Widzewem czy Wisłą.
Biorąc do pary 10k na Warcie i 30k z Widzewem uśredniając mamy 20k na mecz czyli 1 albo 2 miejsce w kraju pod kątem frekwencji.
I trzeba o tym myśleć i brać to pod uwagę bo chciałem przypomnieć, że nie mamy nic a jeżeli na ten moment o stadionie możemy zapomnieć to trzeba robić i brać wszystko co tylko pozwoli coś zbudować w tej absurdalnej sytuacji bo my i tak już dokonujemy cudu po spadku do 3 ligi.
Moje zdanie jest takie

-
Wręcz przeciwnie na wds była atmosfera jak należy ,porównaj atmosferę z kadry na narodowym do tej z Śląskiego różnica jest.
- Bartorus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
To znaczy wiesz to nie jest kwestia czy tylko w jakiej formie. Dałem przykład gdzie jeśli mowa o zwalnianiu z podatku szukać podstawy prawnej. Natomiast może się to też odbywać przez umorzenie podatku i jest to decyzja prezydenta. Na to, że takie decyzje padały nie trzeba wiele było to publicznie mówione. Pierwszy lepszy przykładkrispo40 pisze: ↑28 mar 2023, o 15:52Czyli dużo gadania o tym w trybie dokonanym, ale jednak to tylko podejrzenia. I to zapewne bezpodstawne.Bartorus pisze: ↑28 mar 2023, o 15:26Zwolnienie z podatku od nieruchomości może nastąpić w ramach uchwały RM. Nie ma uchwały gdzie zwalnia się expressis verbis samorząd wojewódzki/spółkę cokolwiek. Natomiast najprawdopodobniej jest wykorzystywana do tego uchwała XXIX/484/2020 w sprawie pomocy de minimis gdzie np jesteś zwolniony jeśli zainwestowałeś sumę X w przeliczeniu na hektar itp. itd. Nie są to jedyne wyjątki, trzeba by oczywiście usiąść i wypytać w ramach informacji publicznej a najlepiej przez radnych o jakich sumach mówimy i kto jest beneficjentem chociaż z tym drugim mogłyby być problemy.
https://www.facebook.com/umchorzow/post ... 785881351/
- Bartorus
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Oddając bo mnie zaciekawiło i przysiadłem. Prezydent(co za zaskoczenie) nie był szczery w rozmowach z tym zwalnianiem od podatku. Otóż miasto kosi całkiem ładne sumy z tego i muszę się pokajać. Ktoś zrobił ładną interpretację i tutaj linkuje. Pytanie o ile więcej z tego by było niż jest gdyby nie te umorzenia(których jeszcze nie znalazłem w bipie). https://bip.chorzow.eu/add_www/file/260 ... ymised.pdf
Ostatnio zmieniony 28 mar 2023, o 17:45 przez Bartorus, łącznie zmieniany 2 razy.