Modernizacja stadionu

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Wiadomość
Autor
scaneRboy
Kontakt:

Re: Modernizacja stadionu

#19771 Post autor: scaneRboy » 27 mar 2023, o 11:52

Rickenn10 pisze:
27 mar 2023, o 11:36
https://www.chorzowski.pl/marszalek-che ... ie-slaskim

No i macie. Teraz jeżeli się okaże że warunki najmu będą za przysłowiową ,,złotówkę" i po naszej stronie będzie kwestia tylko zabezpieczenia meczu to już wiemy co będziemy robić w przyszłym roku.
spokojnie! Kampania wyborcza! Zmieniać front o 180 stopni... to taka praca.

ps. Wam też się wyświetla reklama Kolei Śląskich w linku?
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Elmer
Kontakt:

#19772 Post autor: Elmer » 27 mar 2023, o 12:14

Liczę na mądre oświadczenie klubu z zaznaczeniem, że SŚ tak, ale jak już to na topowe mecze. Poza tym naszym domem jest Cicha 6.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

Awatar użytkownika
Rickenn10
Kontakt:

#19773 Post autor: Rickenn10 » 27 mar 2023, o 12:20

scaneRboy pisze:
27 mar 2023, o 11:52
Rickenn10 pisze:
27 mar 2023, o 11:36
https://www.chorzowski.pl/marszalek-che ... ie-slaskim

No i macie. Teraz jeżeli się okaże że warunki najmu będą za przysłowiową ,,złotówkę" i po naszej stronie będzie kwestia tylko zabezpieczenia meczu to już wiemy co będziemy robić w przyszłym roku.
spokojnie! Kampania wyborcza! Zmieniać front o 180 stopni... to taka praca.

ps. Wam też się wyświetla reklama Kolei Śląskich w linku?
Z tym że Chełstowski nijak ma się do zostania prezydentem. Tutaj już wejdą aspekty finansowe. Jeżeli Śląski poprzez zmianę która ma nastąpic w Maju i nie będzie już spółka okaże się że oni zorganizują zabezpieczenie bieżni kolejnym tematem będzie zabezpieczenie tylko meczu po naszej stronie (w Gliwicach też to robimy) jak okaże się że będziemy bogatsi o 100tysiecy za wynajem to tylko idiota na to nie pójdzie. Więc też nie do końca bym to traktował jako kampania wyborcza tylko realne pieniądze w kasie klubu. Umówmy się że jeżeli do takiej sytuacji dojdzie i warunki najmu będą dla klubu dużo korzystniejsze i cała ta poboczna lista okaże się bardziej przyjazna to będziemy tam grać właśnie ze względu na realny pieniądz który klub zaoszczędzi/zarobi. Temat rzeka ale ja tam jestem zdania że jeżeli mamy budować potężny Ruch na miarę doczekania się kolejnego mistrzostwa to na pewno nie zrobimy tego w Gliwicach ani na Cichej. Na nią jak dobrze wiemy nie wrócimy w najbliższych kilku latach z drugiej strony przy dobrych warunkach i umowach gry na śląskim może to być jedyna okazja w tym stuleciu żeby zrobić krok milowy. A myślę że nawet Stadion Śląski zostanie lubiany przez wszystkich sceptyków gdyby Ruch doczekał się na nim 15 gwiazdki :) trzeba brać na klatę realnie to co dostajemy od losu w chwili obecnej bo stadionu na Cichej się nie doczekamy i trzeba być realistą można manifestować i wyrażać swoje niezadowolenie natomiast patrząc realnie i posiadając trochę logicznego myślenia wiadomym jest że w tym pokoleniu nowego stadionu na Cichej się nie doczekamy. A ograniczanie się na ew sukcesy i rozwój w Gliwicach nie ma co. Bo 9 tysięcy miejsc nie przyciągnie na mecz nowych bo będą ograniczeni ,,starymi"
Takie jest tylko moje zdanie i jak wiem większość go nie podziela. Ale gdyby miało się rozstrzygać mistrzostwo czy inne wielkie rzeczy to każdy by leciał z ozorem na wierchu żeby aby zdążyć bilet kupić... Taka prawda ;)
I jak to stare przysłowie mówi pożyjemy zobaczymy ale w moim odczuciu jeżeli rzeczywiście się okaże że SŚ zaprosi na poważne rozmowy i podejdą do tego jak faceci z jajami to raczej na pewno za rok tam grać będziemy. Dlatego bez hejtu poczekamy co los przyniesie.

Awatar użytkownika
Harry1990
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19774 Post autor: Harry1990 » 27 mar 2023, o 12:24

Inni potrafią, a Chorzów nie.

Kod: Zaznacz cały

Wśród nich można wymienić projekt Katowic. Miasto otrzymało ok. 24 mln. zł. na konstrukcję żelbetową stadionu miejskiego. Ten obiekt sportowy powstaje na południu Katowic, w okolicy zjazdu z autostrady A4. U zbiegu ulic Bocheńskiego i Dobrego Urobku.
https://metropoliagzm.pl/2023/03/27/fun ... ansowania/

Wysłane z mojego V2023 przy użyciu Tapatalka

Blue are the words I say and what I think.
Blue are the Feelings that live inside me.

scaneRboy
Kontakt:

#19775 Post autor: scaneRboy » 27 mar 2023, o 12:37

to jest nie tego typu gadka.

Taka gadka już była swojego czasu z Buzkiem, jak to miało być cudownie i sponsorów od zajebania. Skończyło się potężnymi długami i szemranymi biznesami pod przykrywką blasku naszej eRki. Z tego gooowna będziemy się wygrzebywać jeszcze latami. Nawet, jak spełnią się te zapowiedzi, co już brzmi jak komedia, na każdy 1mlnPLN na klub 950tys. będzie szło do kabzy uj wie kogo. Skąd to wiadomo? Bo to już było grane!

Kolejna rzecz, to Polska liga i ogólnie Polska piłka nie jest w stanie przetrawić takiego ciężkiego molocha. na stadionie za miliard powinna grać drużyna warta miliard. Cała nasza piłka nie jest tyle warta, a my jesteśmy jednym z "najtańszych" klubów.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.

Awatar użytkownika
Rickenn10
Kontakt:

#19776 Post autor: Rickenn10 » 27 mar 2023, o 12:50

scaneRboy pisze:
27 mar 2023, o 12:37

Kolejna rzecz, to Polska liga i ogólnie Polska piłka nie jest w stanie przetrawić takiego ciężkiego molocha. na stadionie za miliard powinna grać drużyna warta miliard. Cała nasza piłka nie jest tyle warta, a my jesteśmy jednym z "najtańszych" klubów.
Jeżeli chcemy być tymi którzy wrócą na swoje miejsce musimy być tymi którzy zaczną się liczyć również finansowo. I ja szybciej uwierzę w to że osiągniemy jakiś sukces grając na Śląskim niż w to że pan prezydent postawi nowy stadion na C6. Poza tym pamiętajmy że teraz mamy oddanych ludzi w klubie a to jest taka delikatnie mówiąc ,,różnica" jak za czasów kiedy te długi powstawały i doprowadziły nasz klub do pozycji w której był jeszcze 3 lata temu. Ja tam tym ludziom ufam i wierzę i jeżeli zgodzą się na coś to wiem że będzie to decyzja przemyślana która nie postawi nas na krawędzi. Trzeba wierzyć. Po prostu :)

Awatar użytkownika
kroy
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19777 Post autor: kroy » 27 mar 2023, o 12:57

Jako stadion tymczasowy (na czas budowy nowej Cichej) na pewno Stadion Śląski byłby lepszy niż stadion w Gliwicach choćby ze względu na murawę, bliskość etc.
Natomiast na dłuższa metę musimy mieć swój własny stadion
Ale ja widzę , że świat już prawie runął.. I co ?
I mam ku*** dobry humor !

Awatar użytkownika
Matex
Kontakt:

#19778 Post autor: Matex » 27 mar 2023, o 12:59

Ja się naprawdę dziwie, ze w całej dyskusji o stadionie Ruchu nikt nawet nie pomyślał o wariancie ekonomicznym. Jeśli powie sobie prawdę, to co jest, co powinien oferować stadion, w dzisiejszych czasach? Dobry widok, dach nad głową (szczególnie w naszej strefie klimatycznej), akustykę, cywilizowane toalety i punkty gastronomiczne. Wiadomo, że jeszcze łoże (ale to na trybunie głównej). Chciałem przedstawić stadion w Zwickau, który został zrobiony prawie w całości na walach ziemnych (poza trybuną główną) w półtora roku za małe pieniądze: http://stadiony.net/stadiony/ger/stadion_zwickau

Nie jest żadnym wstydem mieć stadion na walach. Pogon ma 50% na walach, Union Berlin 75% i unos, by też szlo tanim kosztem zrobić funkcjonalny stadion. Tu nie ma już co liczyć na jakieś przepiękne estadio. Taki sam stadion ja w Zwickau (może z narożnikami jeszcze, i wszyscy by byli zadowoleni). I tak by było ładniej niż na Piascie (co wygląda jak magazyn, ale gites jest funkcjonalny). Innym tańszym wariantem jest zrobić trybuny ze stali/zamiast betonu jak na nowym stadionie Columbus Crew czy stadionie żużlowym Stali Gorzów.
Czekom na 15 Gwiazdka.

pedro-sbl
Kontakt:

#19779 Post autor: pedro-sbl » 27 mar 2023, o 14:23

Te nasze waly som chyba za plaskie w dodatku oddalenie trybun za torami jest zbyt duze.

Do mie aspekt ekonomiczny to jest taki, ze miasto jest wspoludzialowcem. Dyc jak postawiom stadion to wzrosnie wartosc spolki bez wiynksze wplywy. W dodatku przy awansie i wyzszych wplywach z praw telewizyjnych i uod sponsorow ligi, szlo by tak skonstruowac umowa, ze to Ruch spalcolby kredyt. Kompletnie niy rozumia tego argumentu, ze niy ma finansow.
Narodzie Górnośląski! Chcesz Twoje doczesne i wieczne życie na kilka setek lat w tak nieszczęśliwe ręce oddać? Nigdy – przenigdy! Obudź się Górnoślązaku i okaż przed całym światem, że potrafisz gospodarzyć i sam się rządzić. Dlatego też stwórz sobie samoistne wolne państwo – Republikę Górnośląską. Górnoślązacy! Wiem, że tak sobie życzycie. Jeżeli Szwajcaria potrafi się sama rządzić, dlaczego nie nasz bogaty kraj, który ma warunki ku temu.

http://forum.niebiescy.pl/viewtopic.php?f=22&t=23280

chropaczow
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#19780 Post autor: chropaczow » 27 mar 2023, o 16:52

Scypion pisze:
27 mar 2023, o 08:43
Strzeliliśmy sobie tym rudym łgarzem w kolano...
Jak już politykujecie w temacie stadionu, to dlaczego nie napiszecie do swojego kulawego kryptogeja, zwanego prezesem? Może ta lewicujaca " prawica", wybuduje nam stadion, czy nie buduje tylko z powodu PO Kotali?
Nazywasz Tuska łgarzem, to jak nazwiesz premiera Matołusza? Ludzie kochani, dajcie spokój z tą polityka, to nie służy klubowi, tylko dzieli.

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#19781 Post autor: Scypion » 27 mar 2023, o 17:03

Dlaczego lewicująca prawica nie zbuduje nam stadionu? Nie mam pojęcia. Może dlatego, że od trzech dekad NIE RZĄDZI w Chorzowie? A ludzie wolą wybierać stale polityków związanych z centrolewicą, nawet jeżeli dokładnie ukazali już swój brak kompetencji, bo inaczej przyjdzie PiS i... czym to Was tam straszą ostatnio? Morawiecki jest takim samym łgarzem jak Tusk, inaczej przecież nie mogliby współpracować. Wrzuta o kryptogeju jest tak słaba, że z litości jej nie skomentuje. Ale jest ciekawym przykladem orwellowskiego dwójmyślenia. Geje spoko, ale Jarkacz zły, zwierzątka spoko, ale je*** kota kaczora...

Waserwaga
Kontakt:

#19782 Post autor: Waserwaga » 27 mar 2023, o 17:37

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że zaś ku*** się człowiek łudzi jak małe dziecko, że po wyborach ro już na bank nom ten stadion wybudują....
Tyla lot już zech te kłamstwa slyszol a zaś mom nadzieja....
Tym razem serce sie kraje jak widza jak nom świeczki wycinają, ale zaś z drugiej strony chyba w lepszym momencie się to nie mogło zdarzyć.
Somy na fali. Awans za awansem z realną szansą na Ekstraklasa. Komplety w Gliwicach, w końcu medialnie jakąś tam presja na stadion.
Jak nie teraz to już chyba nigdy.

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#19783 Post autor: Scypion » 27 mar 2023, o 17:42

No wiec nigdy. Słowa chełstowskiego o wyjebaniu nos na slaski to efekt ostatnich wydarzeń.

arcio
Kontakt:

#19784 Post autor: arcio » 27 mar 2023, o 17:43

Chcą czy nie chcąc Ruch stał się jednym z aktywnych punktów kampanii wyborczej na Śląsku. Wyszliśmy poza Chorzów i to dla każdej strony sceny politycznej jest już argumentem. Nie mówimy dziś tylko w kontekście Chorzowa i chorzowian, ale patrzymy szerzej. Wiadomo, że Ruch fanclubami stoi więc kibice-wyborcy są na całym Śląsku, a kto zdobywa Śląsk ten przejmuje władzę w całym kraju (podobno). Stąd "włączenie się do gry" marszałka województwa. On już nie trzyma z PiSem a dołączył do Ruchu Samorządowego TAK! Dla Polski, który jak widzimy w sejmiki współpracuje z PO, stąd jego głos, jako osoby, która chce po woborach utrzymać stanowisko.
Ja nie zazdroszczę działaczom Ruchu bo staną prawdopodobnie za chwilę przed sporym dylematem. Dziś klub odrzucił podpisanie umowy ze spółką Stadion Śląski, uznając, słusznie, że nas tam nie chcą. Jutro tej społki nie będzie i decyzje będzie podejmował bezpośrednio marszałek bo SŚ będzie jednostką budżetową. Ten sam marszałek sam już dziś zaprasza Ruch do siebie nie tylko na jedno hitowe spotkanie ale na stałe. Stać się może to co niektórzy tu wieszczyli, że jeszcze SŚ sam przyjdzie - przyszedł szybciej niż się spodziewaliśmy. Ale wracając do naszego Klubu. Będzie trzeba podjąć decyzję - czy iść na SŚ po awansie, w co wszyscy wierzymy, czy trwać przy C6. Trudna decyzja. Jeżeli marszałek podtrzyma niskie koszty wynajmu, zakupi matę zabezpieczającą bieżnie (co chyba już zadeklarował) i zleci dostosowanie obiektu (klatka dla gości) to będzie ciężki orzech dla władz klubu i chyba jednak wyzwanie.
Podsumowując. Wracanie teraz na C6, nawet przy nowym oświetleniu, jest krokiem wstecz. Nawet kilkoma wstecz. Jak nie dopuścić aby stale nie zostać na SŚ? Jak ugrać budowę nowego stadionu przy tymczasowym wynajmie SŚ? Jak w ogóle ugrać budowę? Ja na te pytania dziś nie mam prostej i jasnej odpowiedzi.
nigdy nie jest za późno

Awatar użytkownika
Scypion
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"

#19785 Post autor: Scypion » 27 mar 2023, o 18:05

Jak nas wdupiom na Śląski to już możecie szporowac na mieszkanko na osiedlu Cicha6

ODPOWIEDZ