mimo ze jestem sympatykiem Ruchu, musze realnie podchodzic do tego co dzieje sie w futbolu, jak kazdy z was marze, o kolejnym MP, nowym stadionie z komplletem widzow co mecz, z pieknie grajaca druzyna, lecz niestety najblizsza przyszlosc nie rysuje sie w ropzowych kolorach. Bogaci sponsorzy, beda inwestowac w druzyny gdzie sa duze miasta, gdzie powstaja nowoczesne stadiony. Dlatego slaskie kluby (Chorzow, Zabrze, Bytom, Gliwice) w najblizszych latach nie beda w stanie rywalizowac na tle infrastruktury czy budzetu z takimi miastami jak Warszawa Wroclaw Gdansk Poznan czy nawet Bialystok.Do tego dochodzi atrakcyjnosc miasta czy regionu.Marceli ~Sk~ pisze:Dobra z innej beczki. Dlaczego Ruch Chorzow nie mozebyc klubem zaliczany do dobrych klubow? Dlaczego Ruch musi odgrywac role "Dziadowskiego klubu" Jezeli juz zostalo zapalone zielone swiatelko do pozycji dobrego klubu nie przecietniaka. Nie klubu ktory walczy o utrzymanie sie w lidze?
To wlasnie zostalo zniwelowane. Nadzieja , ze Ruch Chorzow znowu bedzie wielkim Ruchem. Bedziecie zadowoleni jak Polonia bedzie mistrzem a Ruch walczyc bedzie o utrzymanie sie w EO? Jak znowu pojawi sie mala iskierka radosci wsrod kibicow , jak pojawi sie dobry mlody perspektywiczny zawodnik . I co ,po pierwszym sezonie znowu pojdzie do Poloni W-wa?
Tu nalezy budowac dobry klub -- Ruch Chorzow -- . A to co sie dziele , to nie jest tworzeniem -- Dobrego klubu Ruch Chorzow -- Tego w/g mnie nie rozumiecie. Wy chcecie aby naprawde caly czas byl Ruch dupiatym klubem. Zadnej perspektywy, zadnej nadzieji. To WY jestescie kibicami Poloni Warszawa albo Ruchu Chorzow? Ja chcialbym aby Klub z Chorzowa liczyl sie w ekstraklasie . Zeby znowu bylo glosna na Cichej . A nie zeby byly okrzyki "q grac czy co to za padlina"
Slask jest traktowany zasciankowo pomimo najwiekszej liczby mieszkancow, co niestety uwarunkowane jest dupowatoscia politykow ze slaska. Moja opinia jest niestety taka ze to 3 miejsce w lidze i wystep w Lidze Europy musimy uznac za ogromny sukces, ktorego pewnie nie powtorzymy przez kolejne 10 lat