Fana Oberschlesien

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
Zablokowany
Wiadomość
Autor
MiG29

#151 Post autor: MiG29 » 21 mar 2004, o 21:33

A ja znam dobrze historię mojego regionu i ch** polokom do nos. Wali mnie to, co sadzą o naszej fanie.

A Ruch to zakładali Ślązacy

A na forum powinien być filtr "antygorolski"

Albion

#152 Post autor: Albion » 21 mar 2004, o 21:37

Do Wojtka. Moje dziadki jak piszesz, nie polonizowały Śląska i nigdzie nie musiały jechać bo mieszkali tu w Zagłębiu.
Wolfik masz swój punkt widzenia na tą sprawe a nie wziąłeś pod uwagę argumentów drugiej strony. Zaraz po wojnie wiesz jaki był stosunek do niemców wtedy. Wyrządzili nam duże krzywdy i mogę zrozumieć to że karano ludzi wtedy za posługiwanie się jęz. niemieckim(chociaż wątpie czy ktoś znający tylko niemiecki pozostałby na Śląsku po inwazji sowietów)A co do gwary to sam wiesz że kojarzy się też z niemieckim, więc wychodzi na to samo.
Autonomia to inna sprawa, jest teraz demokracja i każdy ma prawo do samostanowienia , macie swój związek narodowości górnośląskiej i nikt się nie czepia(chociaż według mnie nie ma takiego narodu jak górnyśląsk).
To tyle w tym temacie.
Pytałem się konkretnie czy śpiewacie na meczach "polskie świnie"? Jeżeli to prawda to co wami kieruje? Pytam konkretnie i nikogo nie obrażam więc bez bluzgów i odzywek typu .."chłopcze"

fuhr
Kontakt:

#153 Post autor: fuhr » 21 mar 2004, o 21:49

co tu napisac na taka haje w pogladach.... :oops:

powiem tak:

ja sie czuje slazakiem - moja mama polka - a ojciec urodzil sie w niemcach i chyba po trochu do teraz jest dalej nim(nic to ze te niemcy to wielkie miasto aktualnie lwowiakow - beuthen)

i nikt nie ma prawa mowic fto jest OKa o kto jest be....no chyab ze godomy o antyglobalistach 8)
born and bred Blue!

KS RUCH CHORZOW

Górny Śląsk

fuhr
Kontakt:

#154 Post autor: fuhr » 21 mar 2004, o 21:59

przypominam ze zyjemy w czasach kiedy mozesz sie ciulnac za srednio woda i sie osiadziesz kajs w londku i ze jest pure angol.....teraz nie jest to juz wielki problem... 8)
born and bred Blue!

KS RUCH CHORZOW

Górny Śląsk

Awatar użytkownika
wolfik
Kontakt:

#155 Post autor: wolfik » 21 mar 2004, o 22:34

Albion pisze: Wolfik masz swój punkt widzenia na tą sprawe a nie wziąłeś pod uwagę argumentów drugiej strony. Zaraz po wojnie wiesz jaki był stosunek do niemców wtedy. Wyrządzili nam duże krzywdy i mogę zrozumieć to że karano ludzi wtedy za posługiwanie się jęz. niemieckim(chociaż wątpie czy ktoś znający tylko niemiecki pozostałby na Śląsku po inwazji sowietów)A co do gwary to sam wiesz że kojarzy się też z niemieckim, więc wychodzi na to samo.

Czyli mam rozumiec ze wasza nienawisc do Niemcow uzasadnia gorsze traktowanie Ślonzaków i to jest OK??
Albion pisze: Autonomia to inna sprawa, jest teraz demokracja i każdy ma prawo do samostanowienia , macie swój związek narodowości górnośląskiej i nikt się nie czepia(chociaż według mnie nie ma takiego narodu jak górnyśląsk).

w poprzednim poscie chodzilo mi o autonomie w dwudziestuleciu miedzywojennym, moze niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem, a jesli chodzi o "czepianie sie" to wlasnie ty sie teraz czepiasz naszej fany

P.S. a propo karania za niemiecka godka to ojciec opowiodol mi kiedys jak to w szynku jakis staruszek glosno cosik opowiodol po niemiecku, ktos tam wezwal milicje, ci chcieli go zgarnac a dziadek pado ze łon niy godo po niemiecku ino po enerdowsku, milicjanci po chwili zastanowienia go zostawili i se poszli :lol: :lol: :lol:

reden
Kontakt:

#156 Post autor: reden » 22 mar 2004, o 20:58

Do Frau Blau!

Obrazek

I PSZOĆ BYDA KOCHANYMU OBER COŚ TAM

Viro

#157 Post autor: Viro » 22 mar 2004, o 21:13

mi sie podobal komentator na Piascie
powiedzial za***iste zdanie, ze nazwa klubu z Chorzowa Ruch pochodzi od RUCHU WYZWOLENIA GORNEGO SLASKA!!!
a nie Polski czy Niemiec

stan01
Kontakt:

#158 Post autor: stan01 » 22 mar 2004, o 21:55

Albion sobie napisal: "Ta flaga miała na celu prowokację , mam wielu znajomych kibiców Ruchu(pracuje w Piek.Śl.)i im za bardzo to się nie podoba", no i trocha mie tym wnerwiyl. Urodziylech sie w Piekarach, a to juz bylo kupa lot tymu, na Ruch jezdza prawie lod urodzynio, znom wiela kiboli NIEBIESKICH, ale jakos niy slyszol zech, zeby komus ta fana niy pasowala. Albion, zmiyn robota abo niy psuj opinia Piekarom, grzecznie Cie prosza.
Pozdrowienia i do zobaczenia i uslyszenia w sobote o 14.

reden
Kontakt:

#159 Post autor: reden » 22 mar 2004, o 22:13

Obrazek

qweRty

#160 Post autor: qweRty » 22 mar 2004, o 22:32

reden pisze:Obrazek
skąd jest ta fotka.
bardzo mi się podoba :)

Albion

#161 Post autor: Albion » 23 mar 2004, o 01:31

apm. Piszesz że dziadek walczył w wehrmachcie i za to został uwięziony. A może mieli go nagrodzić jakimś medalem za to?
Lysy, co do lizania wora to wiesz , ja za tym nie przepadam:D ale każdy robi to co lubi:)
Jest jeszcze sprawa Niebieskiej, skoro ona woli inne napisy niż ober ..coś tam,to jej sprawa , no nie? Przecież jesteście górnoślązakami czyli historycznie mieszanką różnych narodów więc jej punkt widzenia jest jak najbardziej na miejscu. Pomyślcie, skoro jesteście Górnoślązakami to dlaczego odwoływać się najpierw do niemieckiego? Na przekór reszcie? Albo żeby zaznaczyć swoją odrębność? Gwara górnośląska i tak różni was od reszty Polski , niemiecki jest zbędny.To moja opinia ale ja i tak jestem na z góry wiadomej pozycji jak napisał Lysy , więc tak podchodząc do tego to dalsza dyskusja jest zbędna.
Na moje pytanie nie otrzymam chyba odpowiedzi. W takim razie to wszystko z mojej strony

gość1

#162 Post autor: gość1 » 23 mar 2004, o 02:00

Tak na poczatek to wyjasnienie ...nie mam zamiaru sie wykłucac , bo nie w tym rzecz. Chce cos pokazac i trafić do Was choc wiem juz teraz ze to niemozliwe. Powiedzmy sobie szczerze ze to o co chcielibyscie walczyc to utopia. To po pierwsze. Po drugie, draznia mnie tacy Ślązacy co tylko potrafia gadac , a mieszkaja kajs ch... wie gdzie. Co Wy soba reprezentujecie?? Potraficvie pisać tylko. Reden (sorry jesteś tylko przykładem odzwierciedlającym wielu) , jak tak starasz sie walczyc o G.Ś. to czemu Cie tu nie ma ? Czemu nie uczysz sie , nie zasiadziesz w ławach parlamentarnych i nie spróbujesz czegos dobrego zrobic dla regionu? Potrafiłes (lub Twoi rodzice) sp***dolic i tyle. Za kasa co tu duzo godać. Teraz tylko pokazujesz zdjecia czy grafiki które tutaj wywołuja zament. Co ma wspólnego ta fana z Walka która jak widze po wpisach chcecie prowadzić? Nic! Fana jest po niemiecku , bez wzglednie, od którego przy ostrych wpisach sie odcinacie powołujac sie na narodowość Slaską. Czy ta fana jest pisana gwarą ? Nie! Powiedzmy szczerze ze region dzielił sie czy dzieli na 3 kategorie. Polaków (tych slaskich), Niemców i teraz na Górnoślazaków. Niemcy wyjechali juz dawno, Górnoślazacy w połowie tez powołując sie na niemieckie papiery, wyjechali za kasa mając w du*** region. Zostali w połowie Gornoślązacy i Sląscy Polacy. Goroli wogóle nie wliczam bo to bezsens. Jest idiotyzmem walczyc o lepsze jutro dla regionu takimi sposobami. Tu nie trzeba siac fermentu w stylu Wolny Śląsk. Tu trzeba kształcic ludzi, aby mogli cos dobrego zrobic dla tego regionu, który czy sie to komus podoba czy nie zawsze bedzie Polski. Mamienie wolnościa jest tylko gra polityczna i ciesza sie z tego Ci co w inny sposób nie potrafia zaistniec na scenie politycznej. Mamia Was hasłami, fanami itd. chcac wejśc na szczyty władzy i czerpać z tego korzyści! Jeżeli chcecie cos dobrego zrobic dla tego regionu to zróbcie to w normalny sposób , a nie rewolta która i tak nie ma szans powodzenia. Wiele juz było dyskusji na te tematy na tym forum. Zawsze jednak zwyciężała tutaj opcja wolnego Slaska i Oberschlesien bo taka moda i właśnie dlatego dalej mamy tu gówno! Uczcie sie, zdobywajcie pozycje i pomagajcie jak mozecie regionowi w istniejacych granicach a nie pierdolcie bez sensu.
Jestem pewny ze dostane zjebke zaraz na tym forum. Ze poleca bluzgi, gorole i inne chujstwa, ale nic to. Warto ! Bo innej drogi nie ma! I nie piszcie mi po raz setny o historii i okradaniu bo to juz jest właśnie historia. To nie gorole sa tylko winni temu, ze popadamy w coraz wieksze bagno i gnój. My tez! Bo potrafimy sie tylko bronioc bluzgami, jakimis mrzonkami o walce wrecz i o Wolnym Slasku, a nie potrafimy mysleć i działac konstruktywnie ! Zagłebie jest winne nasdzej niewiedzy, Polska jest winna naszej biedzie, Niemcy to sa ch***, a Górny Śląsk wolny to raj.Tylko kto ma nim rzadzić?
Ja juz nie zriopostuje wiec mozecie pisac co chcecie, albo to wyciąc bo to nie wygodne dla opcji Wolnego Slaska.

Awatar użytkownika
Schlesien
Kontakt:

#163 Post autor: Schlesien » 23 mar 2004, o 07:19

gość1 pisze:Reden (sorry jesteś tylko przykładem odzwierciedlającym wielu) , jak tak starasz sie walczyc o G.Ś. to czemu Cie tu nie ma ? (...) Potrafiłes (lub Twoi rodzice) sp***dolic i tyle.
to ci wyszlo... Obrazek

reden
Kontakt:

#164 Post autor: reden » 23 mar 2004, o 07:53

gość1 pisze:Reden (sorry jesteś tylko przykładem odzwierciedlającym wielu) , jak tak starasz sie walczyc o G.Ś. to czemu Cie tu nie ma ? Czemu nie uczysz sie , nie zasiadziesz w ławach parlamentarnych i nie spróbujesz czegos dobrego zrobic dla regionu? Potrafiłes (lub Twoi rodzice) sp***dolic i tyle. Za kasa co tu duzo godać. Teraz tylko pokazujesz zdjecia czy grafiki które tutaj wywołuja zament.

Wiysz aby kaj som Wielkie Hajduki?
Chyba żeście mie już downo zaocznie internowali...
A co do robiynia czegoś do Górnygo Ślonska to skond mosz takie informacje że nic niy robia?
Jo zawsze godom. Coby zaczońć to niych kożdy nojspmprzód swój plac posprzonto. Jak to zrobi tysionc ludzi to po leku tyn cołki bajzel sie straci, pra?
Jo osobiście sie politykom brzydza i pozwola sie nazywać bardzij społecznikiym co mo pewiyn cel i do niego staro sie iść.
Szanuja Poloków, Niymców ale Ślonzokom to pszaja fest.
Pyrsk!

grhoak

#165 Post autor: grhoak » 23 mar 2004, o 08:15

Gość 1 - popieram w 100%.
Druga strona jest taka, że jeżeli chopcy którzy czują się niemcami chcą mieć swoja fana to niech mają(ciekawe ilu z nich potrafi posługiwać się niemieckim, jakby nie było ich ojczystym językiem?), w 2004 roku kiedy za parę tygodni wstępujemy do unii podniecać się takim tematem to bezsens.
Jedno jest pewne - a na Ruch chodzę 24 lata - większość kibicówprzychodzących na Cichą 6 to ludzie, którzy przede wszystkim czują się ŚLONZOKAMI chcącymi godnie żyć i ch** ich obchodzi czy Śląsk będzie Polski, czeski czy niemiecki.

Zablokowany