Zmiany kadrowe w Ruchu Chorzów
-
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Re: Zmiany kadrowe w Ruchu Chorzów
Z jednej strony mamy kilku bardzo dobrych rezerwowych z drugiej strony nie mamy jakiejś licznej kadry i często połowa zawodników na ławce to nastolatkowie.
Jeżeli nie będzie urazów to oczywiście ilość jest wystarczająca, a w naszej sytuacji finansowej zawsze musimy rozważyć czy warto jeszcze kogoś ściągać.
Akurat mi się wydaje, że pozycja ofensywnego pomocnika jest dość mocno obsadzona, bo jak pokazały pierwsze mecze może tam zagrać bardzo wielu graczy, którzy potencjalnie może są przypisani na inną pozycje.
4 mecze, a zaczynały tam cztery różne pary Janoszka z Fosą, Janoszka - Swędrowski, Fosa z Kwietniewskim, Pląskowski z Janoszką.
A jak pojawi się jakaś dobra okazja na rynku to na pewno w klubie się zastanowią.
Jeżeli nie będzie urazów to oczywiście ilość jest wystarczająca, a w naszej sytuacji finansowej zawsze musimy rozważyć czy warto jeszcze kogoś ściągać.
Akurat mi się wydaje, że pozycja ofensywnego pomocnika jest dość mocno obsadzona, bo jak pokazały pierwsze mecze może tam zagrać bardzo wielu graczy, którzy potencjalnie może są przypisani na inną pozycje.
4 mecze, a zaczynały tam cztery różne pary Janoszka z Fosą, Janoszka - Swędrowski, Fosa z Kwietniewskim, Pląskowski z Janoszką.
A jak pojawi się jakaś dobra okazja na rynku to na pewno w klubie się zastanowią.
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
nikt tez raczej glosno nie powie, ze budzet placowy juz jest wypompowany lub przeciwnie, ze jest jescze wolne np 20 tysiecy miesziecznie. jedno i drugie by moglo przeszkodzic w negocjacjach.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...
- niebieski98
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Na chwilę obecną najbardziej palącym problemem jest obrona gdzie wypadł Szywacz (miejmy nadzieję że nie na długo), czekamy wciąż na Sadloka który sądzę że we wrześniu może pojawić się na boisku. Pozostałe pozycje są przyzwoicie obstawione - mamy 3 naprawdę solidnych wahadłowych - być może Wini dojdzie do ich poziomu bo obecnie jest chyba najsłabszym z nowych zawodników. W środku mamy spore pole do rotacji od pozycji 6-8 gdzie jest Sikora, Piątek, Swędrowski, Witek aż po ofensywnych pomocników gdzie na weteranów naciska Kwietniewski. W ataku niezastąpiony Szczepan i Pląskowski który zostawił dobre wrażenie w pierwszych meczach - ma na koncie po jednej bramce i asyście. Przy dwóch kontuzjach na tej samej pozycji rzeczywiście możemy mieć kłopoty tak jak to ma miejsce w obronie, natomiast jeżeli nie będzie jakieś katastrofalnej plagi kontuzji, poziom składu wybiegającego na murawę powinniśmy spokojnie utrzymać przy sporadycznych urazach i pauzach za kartki. Okienko jest otwarte, niewykluczone że uda się jeszcze kogoś upolować, choć patrząc na przykład Vanji który zawiódł kompletnie nie wiem czy zarząd zdecyduje się na kolejnego gracza który czekał do końca okienka na oferty.
Warto zwrócić uwagę również na stronę ubytków jakie zanotowaliśmy w przerwie między sezonami. Z kontraktu zeszło kilku zawodników więcej niż wynosi liczba nowych graczy, sądzę że w związku z tym że koszt utrzymania obecnej kadry nie będzie diametralnie różnił się od budżetu na zeszłoroczny skład choć taniej napewno nie jest. Rok temu mieliśmy bardzo szeroką kadrę z 13-14 zawodnikami do grania i prawie taką samą liczbą zawodników którzy już na poziomie 2 ligi nadawali się tylko na ławkę. Teraz mamy krótszą, ale zdecydowanie silniejszą ławkę - osobiście tę zmianę oceniam na duży plusy. Lepiej mieć 4-5 ludzi na ławie którzy nie obniżają poziomu po wejściu na boisku i kilku juniorów na uzupełnienie niż kilkunastu przeciętniaków po wejściu których z automatu siada gra.
Warto zwrócić uwagę również na stronę ubytków jakie zanotowaliśmy w przerwie między sezonami. Z kontraktu zeszło kilku zawodników więcej niż wynosi liczba nowych graczy, sądzę że w związku z tym że koszt utrzymania obecnej kadry nie będzie diametralnie różnił się od budżetu na zeszłoroczny skład choć taniej napewno nie jest. Rok temu mieliśmy bardzo szeroką kadrę z 13-14 zawodnikami do grania i prawie taką samą liczbą zawodników którzy już na poziomie 2 ligi nadawali się tylko na ławkę. Teraz mamy krótszą, ale zdecydowanie silniejszą ławkę - osobiście tę zmianę oceniam na duży plusy. Lepiej mieć 4-5 ludzi na ławie którzy nie obniżają poziomu po wejściu na boisku i kilku juniorów na uzupełnienie niż kilkunastu przeciętniaków po wejściu których z automatu siada gra.
-
- Kontakt:
http://www.90minut.pl/news/321/news3210 ... awice.html
Nie wiem czy było więc podsyłam że Siwka też wypożyczamy, niestety przez kontuzję stracił praktycznie całą wiosnę chyba na przełomie maja i czerwca zdążył zagrać kilka meczów w Polonii Bytom. Moim zdaniem miał często fajne wejścia z ławki i dobry strzał co pokazał między innymi w meczu z Bełchatowem w 2 lidze strzelając bramkę. Oby jego kariera się dobrze potoczyła.
Nie wiem czy było więc podsyłam że Siwka też wypożyczamy, niestety przez kontuzję stracił praktycznie całą wiosnę chyba na przełomie maja i czerwca zdążył zagrać kilka meczów w Polonii Bytom. Moim zdaniem miał często fajne wejścia z ławki i dobry strzał co pokazał między innymi w meczu z Bełchatowem w 2 lidze strzelając bramkę. Oby jego kariera się dobrze potoczyła.
Batory Fans
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
to czy zeszli z kontraktow albo w jakim stopniu to tez informacja, ktora ma klub a nie my.
info, ze ktos gdzies bedzie gral w nast sezonie to niekoniecznie zejscie z kontraktu (przynajmniej pelne).
info, ze ktos gdzies bedzie gral w nast sezonie to niekoniecznie zejscie z kontraktu (przynajmniej pelne).
-
- Kontakt:
Jak dla mnie to w polowie/pod koniec sierpnia będziemy mieli jakis transfer, pewnie z ekstraklasy/top 1 ligi zawodnika ktory nie zlapie sie do skladu/bedzie szukal minut/nie znajdzie zatrudnienia wyzej. Na pozycję srodkowego obrońcy przydałoby się ściągnąć zawodnika raczej do rotacji, bo mamy mega pewny blok defensywny i nie ma co tam grzebac jeszcze jak wróci Sadlok wiec tam widziałbym może kogoś z duzym doswiadczeniem, albo bardzo młodego żeby w razie czego był, ale nie byl tez gwiazda bo będziemy mieli głowy.
Natomiast ewentualna "gwiazde" widziałbym na pozycji środkowego pomocnika ofensywnego. Fosa potrzebuje wiecej odpoczynku ze wzgledu na wiek, Ecik póki co tak se z formą, Kwietniewski mi się podoba ale nie wiem czy to jest ten poziom, a Swędrowski bardzo mi sie podoba, ale jak dla mnie grajac nim na "10" marnujemy troche jego potencjał w srodku pola.
Natomiast ewentualna "gwiazde" widziałbym na pozycji środkowego pomocnika ofensywnego. Fosa potrzebuje wiecej odpoczynku ze wzgledu na wiek, Ecik póki co tak se z formą, Kwietniewski mi się podoba ale nie wiem czy to jest ten poziom, a Swędrowski bardzo mi sie podoba, ale jak dla mnie grajac nim na "10" marnujemy troche jego potencjał w srodku pola.
- Jano99
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Myślę, że zarząd na spokojnie obserwuje rynek. Trafi się ktoś jakościowy to spróbujemy. Jak nie to nikt płakać nie będzie. Nawet trudno teraz wskazać pozycję najbardziej pilną do wzmocnienia. Wiadomo, że przez kontuzje Szywacza i Sadloka obrona, ale oni zaraz wrócą i bez sensu tam jeszcze kogoś kontraktować. Jeśli Pląskowski jest brany pod uwagę w tej formacji jako '10' to może napastnik lub ofensywny pomocnik.
-
- Kontakt:
Nie ma co na siłę kogoś ściągać teraz. Po pierwsze szkoda pieniędzy, po drugie zawodnicy którzy przyszli muszą też mieć szansę gry by się przynajmniej pokazać. A po trzecie warto by było na koncówki przy kilkubramkowej przewadze dać pograć Franke, Barańskiemu czy Rogule.
Kadrę bym już uważał za zamkniętą i czekał na zimowe okienko, gdzie będziemy już wiedzieć kto odstaje jakościowo, kto jest kontuzjowany itd.
Kadrę bym już uważał za zamkniętą i czekał na zimowe okienko, gdzie będziemy już wiedzieć kto odstaje jakościowo, kto jest kontuzjowany itd.
-
- Kontakt:
Będzieszak w Gwarku Tarnowskie Góry to można dać małe podsumowanie tych wszystkich którzy odeszli.
Odchodzą: Kacper Będzieszak (P - Gwarek Tarnowskie Góry ), Kamil Chiliński (N - Raków II Częstochowa), Tomasz Dyr (O - ?), Kacper Kawula (O - GKS Jastrzębie (Jastrzębie Zdrój)), Marcin Kowalski (O - Ruch Radzionków), Bartłomiej Kulejewski (O - Kotwica Kołobrzeg), Jakub Malec (O - Lechia Zielona Góra ), Vanja Marković (P - SC Oțelul Galați), Michał Mokrzycki (P - Wisła Płock), Piotr Stępień (N - KP Starogard Gdański), Przemysław Szkatuła (P - Odra Wodzisław Śląski), Mateusz Wacławski (O - Podlesianka Katowice), Piotr Wyroba (O - Rekord Bielsko-Biała), Rusłan Zubkow (O - Polonia Bytom), Filip Żagiel (P - Polonia Bytom), Paweł Żuk (P - Zagłębie Sosnowiec??)
Nie mają tylko jeszcze klubów Żuk i Dyr z czego ten drugi to pewnie 3 liga nadal. Większość naszych piłkarzy co odeszli poszło na poziom poniżej 2 ligi. Mokrzycki nie powącha 1 składu w Płocku. Kulejewski nie łapie się w Kotwicy. O dziwo Kawula po takiej kontuzji wszedł w 1 skład Jastrzębia zagrał pucharowy mecz z Ostródą i teraz pełne 90 minut z Hutnikiem w lidze. Finalnie to były chyba bardzo dobre decyzje zarządu bo życie zweryfikowało naszych zawodników.
Odchodzą: Kacper Będzieszak (P - Gwarek Tarnowskie Góry ), Kamil Chiliński (N - Raków II Częstochowa), Tomasz Dyr (O - ?), Kacper Kawula (O - GKS Jastrzębie (Jastrzębie Zdrój)), Marcin Kowalski (O - Ruch Radzionków), Bartłomiej Kulejewski (O - Kotwica Kołobrzeg), Jakub Malec (O - Lechia Zielona Góra ), Vanja Marković (P - SC Oțelul Galați), Michał Mokrzycki (P - Wisła Płock), Piotr Stępień (N - KP Starogard Gdański), Przemysław Szkatuła (P - Odra Wodzisław Śląski), Mateusz Wacławski (O - Podlesianka Katowice), Piotr Wyroba (O - Rekord Bielsko-Biała), Rusłan Zubkow (O - Polonia Bytom), Filip Żagiel (P - Polonia Bytom), Paweł Żuk (P - Zagłębie Sosnowiec??)
Nie mają tylko jeszcze klubów Żuk i Dyr z czego ten drugi to pewnie 3 liga nadal. Większość naszych piłkarzy co odeszli poszło na poziom poniżej 2 ligi. Mokrzycki nie powącha 1 składu w Płocku. Kulejewski nie łapie się w Kotwicy. O dziwo Kawula po takiej kontuzji wszedł w 1 skład Jastrzębia zagrał pucharowy mecz z Ostródą i teraz pełne 90 minut z Hutnikiem w lidze. Finalnie to były chyba bardzo dobre decyzje zarządu bo życie zweryfikowało naszych zawodników.
Batory Fans
-
- Kontakt:
Biorąc pod uwagę do jakich klubów odeszli piłkarze, którzy w zeszłym sezonie byli rezerwowymi trzeba przyznać, że nie mieliśmy kadry na awans. Wg mnie został zrobiony wynik ponad stan. Zresztą trener powtórzył już kilka razy to, że w obecnym sezonie mamy wartościowych zmienników co nie miało miejsca w II lidze. Dlatego liczę, że wartością dodaną w stosunku do zeszłego sezonu będzie w miarę równa forma do końca rundy.
- arango-mokre
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Przydałby się młodzieżowiec i napastnik jako 2 lub 3
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
wg mnie jak cos bedemy transferowac do tylu. tu sie robi juz teraz luka przy kontuzjach. do tego to pozycje nie obsadzone mlodziezowcem procz Frankiego.
-
- Kontakt:
Dwa ostatnie mecze i kontuzje pokazały, że potrzebowalibyśmy jeszcze z dwóch zawodników.
Jak dla mnie priorytet to młodzieżowiec do gry na już (taki który da jakość, a nie będzie grał z powodu przepisu, jak na ten moment Wójtowicz i Witek), zresztą o takim mówił trener przed sezonem.
Przydałby się też szybki napastnik, który zluzuje Szczepka w końcówkach. Piłki grane na dobieg do Szczepana w 80minucie mijają się z celem, synek robi co może i przytrzymuje piłkę, ale w trzech ostatnich meczach, mając szybkiego napastnika mogliśmy zamknąć mecz i przy okazji dać dychnąć Szczepkowi.
Jak dla mnie priorytet to młodzieżowiec do gry na już (taki który da jakość, a nie będzie grał z powodu przepisu, jak na ten moment Wójtowicz i Witek), zresztą o takim mówił trener przed sezonem.
Przydałby się też szybki napastnik, który zluzuje Szczepka w końcówkach. Piłki grane na dobieg do Szczepana w 80minucie mijają się z celem, synek robi co może i przytrzymuje piłkę, ale w trzech ostatnich meczach, mając szybkiego napastnika mogliśmy zamknąć mecz i przy okazji dać dychnąć Szczepkowi.
-
- Kontakt:
Wy chyba się nie orientujecie, jakie przez ten zjebany przepis teraz trzeba wyłożyć pieniądze za młodzieżowca, który będzie wzmocnieniem pierwszego składu.
- jajo
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
co do Tomka to tez nalezy zauwazac, ze on gra czesto, bo musi stad nie moze pokazac sie z optymalnej strony.
niezauwazona tez zostala jego wczorajsza asysta.
bo fakt, ze dosrodkowania poki co ma fatalne, ale oprocz dryblingu jego mocna strona jest gra na malej przestrzeni i wczoraj wlasnie w ten sposob podal Swędrowskiemu.
niezauwazona tez zostala jego wczorajsza asysta.
bo fakt, ze dosrodkowania poki co ma fatalne, ale oprocz dryblingu jego mocna strona jest gra na malej przestrzeni i wczoraj wlasnie w ten sposob podal Swędrowskiemu.