arcio pisze: ↑16 kwie 2023, o 09:58
disorder pisze: ↑15 kwie 2023, o 23:41
Co tzn. "nasza taktyka jest przewidywalna" skoro raz gramy na dwójkę napastników i siłą rzeczy odpuszczamy środek koncentrując się na walce o górne pliki a innym razem gramy na dwie dziesiątki koncentrując się na przejściu płynnym od obrony przez pomoc do próby wykreowania strzału dla jednego napastnika? Masz świadomość, że dobranie taktyki nie ma żadnego znaczenia jeśli w efekcie trafisz na przeciwnika, który skutecznością pressingu wybije Ci z głowy Twoje pomysły? A może uważasz, że naszą taktyką np. na dziś było wybijanie piłek pod nogi pomocnikow przeciwnika?
Jeżeli wg ciebie zmiana z 1 na 2 napastników kosztem 1 "dziesiątki" to zmiana taktyki to hmm ok, nie będę się kłócił. My, niezależnie od tego czy gramy 1 czy 2 napastnikami, jesteśmy rozpracowani jak najman przed walką. Nie mamy zawodników na dziś którzy mogą narzucać swój styl gry. Jakościowo odstajemy i tego nikt nie kwestionuje ale to samo przeżywaliśmy rok temu. Zespół buduję sie od tyłu a nasza obrona to obecnie ser szwajcarski, pomoc nie daje kompletnie nic, ani z defensywie ani tym bardziej w ofensywie, napad bez zębów...
Oby sztab trenerski ogarnął zespół przed barażami no chyba że będzie piach do końca i wypadniemy poza 6.
Nie jestem kibicem sukcesu, choć ostatniego mistrza świętowałem na Cichej 6, ale realnie patrzyłem i patrzę na rzeczywistość. Dziś jest zakłamanie sytuacji bo nasz zespół jest wyżej niż 99% osób przewidywało i stąd wqrwienie bo już każdy widział nas w EX. Co będzie za 2 miesiące? Cokolwiek by nie było to obecny skład wyrobił 150 procent normy.
No to teraz odpowiedziałeś sobie na poprzednie rozważania o doborze taktyki. Jesteśmy nielicznym zespołem, który próbuje prowadzić grę a obecny stan jakościowy (nazwijmy go formą) na to pozwala tylko wtedy gdy przeciwnik ze strachu cofnie się we własne pole karne.
Kręgosłup mamy drugoligowy (żeby nie mówić o 3ligowym, bo do tamtej ligi nie pasował) a wzmocnienia nie dały tyle by mówić o nas w kategorii siły I ligi.
Jak czytam pytania "z kim wygraliśmy mocno przeważając?" to ja pytam na jakiej podstawie ktoś ocenił, że mamy do tego predyspozycje? I dodatkowo - z kim przegraliśmy zdecydowanie? Z BrukBetem. Tylko to mi przychodzi do głowy.
Zawsze tak jest, że jak osiągasz wyniki ponad stan to wystawiasz się na krytykę w momentach trudnych bo ludzie nie patrzą na zespół racjonalnie tylko przez pryzmat pozycji w tabeli. Nasza siłą była (mam nadzieję jest) szatnia i zaangażowanie.
Wczoraj nie wychodziło praktycznie nic bo mam wrażenie, że bardziej skupiamy się na minimalizowaniu ryzyka błędu niż kreowaniu akcji, które siłą rzeczy będą odkrywały nasze tyły na kontrę. A skoro z tyłu nie ma pewności to strach o stratę bramki jest większy niż dążenie do strzelenia.
Ciekaw jestem jak wyjdziemy na Wisłę. Mam wrażenie, że to czas by sobie spojrzeć w oczy i podejść racjonalnie. Skoro na ten moment nasza jakość nie jest adekwatna do 3-5-2 (3-4-3) to ja bym oddał grę Wiśle i zastosował taktykę większości zespołów liczeniem na kontry, ew. SFG. Zagęścić środek, wyjść 4 w obronie i zabić ten mecz...