Futsal Ruch Chorzów

Forum sympatyków KS Ruch Chorzów
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
BlueDream1976
Kontakt:

Re: Futsal Ruch Chorzów

#106 Post autor: BlueDream1976 » 1 lut 2025, o 09:26

Elmer pisze:
31 sty 2025, o 19:04
Nie widzę wątku ręcznej, dam tutaj.

Gwiazda BB doszła do ściany?
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-reczn ... am-srodkow
Może ręczna pójdzie śladem futsalu, ale tutaj to raczej bardzo daleka droga.

No to bardzo wielka szkoda, bo podobnie jak w piłce nożnej, kobiety były tu kiedyś potęgą w Polsce. Ruch + AKS to razem 14 mistrzów Polski. Wygląda na to, że faktycznie ten upadek idzie kosztem piłki nożnej. Jestem zdecydowanie na NIE...Siłą rzeczy, tu musi się coś zmienić! A chyba im wiele nie brakuje, jeśli mówimy tu o intwestycjach pieniężnych w porównaniu do piłki nożnej...

Klub Piłki Ręcznej Ruch Chorzów – Polski żeński klub piłki ręcznej, powstały w 1951 jako sekcja Ruchu Chorzów. Dziewięciokrotny mistrz Polski i pięciokrotny zdobywca Pucharu Polski. Uczestnik Pucharu Europy, półfinalista tych rozgrywek w sezonie 1977/1978. Występuje w Superlidze.

Wicemistrzostwo Polski Ruchu osiągnął czterokrotnie: 1961, 1966, 1976, 1979.

Na najniższym stopniu podium zawodniczki Ruchu stawały trzykrotnie: 1960, 1965, 1982.

W 2001 roku miała miejsce fuzja dwóch chorzowskich zespołów: Ruchu z AKS-em (AKS już od 1992 roku był w fuzji z zespołem Azotów Chorzów). Warto nadmienić, że AKS Chorzów jest również bardzo utytułowany. Mistrzostwo Polski klub zdobywał pięciokrotnie 1958, 1960, 1981, 1982, 1988. Utworzono tym samym Towarzystwo Piłki Ręcznej Chorzów.

piotrhalak
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#107 Post autor: piotrhalak » 1 lut 2025, o 10:02

KPR Ruchu Chorzów nie jest Ruchem Chorzów. Jest to prywatny biznes, który na poziomie porozumienia może używać nazwę Ruch, Te porozumienie w każdej chwili można cofnąć. A to, że niektórzy mieli fajne źródełko finansowania siebie... życie.
takie tam

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#108 Post autor: jajo » 1 lut 2025, o 16:06

piotrhalak pisze:
1 lut 2025, o 10:02
KPR Ruchu Chorzów nie jest Ruchem Chorzów. Jest to prywatny biznes, który na poziomie porozumienia może używać nazwę Ruch, Te porozumienie w każdej chwili można cofnąć. A to, że niektórzy mieli fajne źródełko finansowania siebie... życie.
szczerze to ta narracja historykow stosowana podczas konfliktu okolowyborczego strasznie mnie mierziła.
nie chodzi o to teraz kto ma racje. Moze Klaudiusza i Zioło trzeba pogonic i budowac handball na innych fundamentach, ale gadanie, ze to nie jest Ruch to juz jest dla mnie profanacja.

Nie jest bo? bo ma inna osobowsc prawna? to obecna S.A. nie jest tym samym Ruchem, ktory byl stowarzyszeniem? nie jest, bo ktos z niej kase ciagnie i jest zle zarzadzana? to Ruch Patermana nie był Ruchem?
rownie dobrze mozna poweidziec, ze obecny Ruch to prywatny biznes Kurczyka z Bikiem, a nie klub zakladany przez Paczyńskiego.
konflikt konfliktem, ale odmawianie komus prawa bycia Ruchem, odcinanie sie od chwalebnej historii chorzowskiego handballu to odmrazanie sobie uszu na zlosc babci.
nagle KPR bedzie zarzadzany np. przez Kordele zamiast Sevkovica i bedziemy utrzymywac, ze to tak to jest nasz Ruch, sekcja z kilkudziesiecioletnia tradycja.
wieRzę, że coś co trwało tyle lat, nie da się zdmuchnąć tak jak domek z kart...

sławcio
Kontakt:

#109 Post autor: sławcio » 1 lut 2025, o 19:35

Zwycięstwo w Polkowicach 4:9
Poniżej link do meczu
https://www.youtube.com/watch?v=NRl8J7XsqUY
sławcio

piotrhalak
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#110 Post autor: piotrhalak » 1 lut 2025, o 23:04

jajo pisze:
1 lut 2025, o 16:06
piotrhalak pisze:
szczerze to ta narracja historykow stosowana podczas konfliktu okolowyborczego strasznie mnie mierziła.
nie chodzi o to teraz kto ma racje. Moze Klaudiusza i Zioło trzeba pogonic i budowac handball na innych fundamentach, ale gadanie, ze to nie jest Ruch to juz jest dla mnie profanacja.

Nie jest bo? bo ma inna osobowsc prawna? to obecna S.A. nie jest tym samym Ruchem, ktory byl stowarzyszeniem? nie jest, bo ktos z niej kase ciagnie i jest zle zarzadzana? to Ruch Patermana nie był Ruchem?
rownie dobrze mozna poweidziec, ze obecny Ruch to prywatny biznes Kurczyka z Bikiem, a nie klub zakladany przez Paczyńskiego.
konflikt konfliktem, ale odmawianie komus prawa bycia Ruchem, odcinanie sie od chwalebnej historii chorzowskiego handballu to odmrazanie sobie uszu na zlosc babci.
nagle KPR bedzie zarzadzany np. przez Kordele zamiast Sevkovica i bedziemy utrzymywac, ze to tak to jest nasz Ruch, sekcja z kilkudziesiecioletnia tradycja.
Jajo - rozumiem, że jak dzisiaj założę sobie klub o nazwie SBPR Ruch Chorzów i będie zajmował się boksem to rozumiem. Że będę miał prawo odwoływać się do wieloletniej historii boksu Ruchu Chorzów (wraz, ze wszystkimi sukcesami), a jak ktoś będzie twierdził, że to nie jest Ruch, to też będziesz protestował, że to profanacja. Zresztą i tak Ciebie nie interesuje kto ma rację. Miłego.
takie tam

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#111 Post autor: jajo » 1 lut 2025, o 23:26

piotrhalak pisze:
1 lut 2025, o 23:04
jajo pisze:
1 lut 2025, o 16:06
piotrhalak pisze:

Jajo - rozumiem, że jak dzisiaj założę sobie klub o nazwie SBPR Ruch Chorzów i będie zajmował się boksem to rozumiem. Że będę miał prawo odwoływać się do wieloletniej historii boksu Ruchu Chorzów (wraz, ze wszystkimi sukcesami), a jak ktoś będzie twierdził, że to nie jest Ruch, to też będziesz protestował, że to profanacja. Zresztą i tak Ciebie nie interesuje kto ma rację. Miłego.
wyciagasz z kontekstu, ze nie interesuje mnie kto ma racje.
jak najbardziej mnie interesuje.
"nie chodzi o to teraz kto ma racje". teraz, czyli w sporze o to, czy to jest Ruch czy nie Ruch.
Gdyby ktos napisal, ze nalezy Ruch oczyscic, zmienic wladze, skontrolowac, zrewidowac, naprawic, oddac kibicom, wyplenic patologie itd itd. to bym z tym nie dyskutowal, a moze dopytywal o szczegoly. sam mam wiele watpliwosci do zarzadzania KPRem.
Natomiast tu sie pojawia narracja "to nie jest Ruch".

przyklad bokserski jest o tyle nietrafiony, ze Klaudiusz nie prowadzi tego nagle tylko juz jakeis 20 lat.
dostal zgode od klubu matki jak tak to mozemy okreslac, na uzywanie herbu, co jednoznacznie potwierdzilo te wieloletnie tradycje sekcji.
grupy kibicowskie nie raz i nie dwa, i nie przez miesiac a duzo dluzszy czas prowadzily doping na meczach tez ta sekcje legitymizujac w ten sposob.

i ja jak najbardziej rozumiem, ze ktos sie teraz domaga zmian, chce to reformowac albo przynajmniej nie chce, zeby dalej to reklamowala eRka.
sam mialem ta mysl kilka razy w ostatnich latach.

natomiast w zaden sposob to nie wskazuje, w ktorym miejscu Ruch przestal byc Ruchem.
tzn ja wiem, kiedy sie pojawila ta narracja - przy wyborach. natomiast w zaden sposob nie da sie przeprowadzic wywodu logicznego udowadniajacego jej slusznosc.

takze jesli zalozysz sekcje bokserska czy tam kolarska, dostaniesz od klubu eRke. przez 10-20 lat bedziesz wystepowal na ringach czy szosach, kibice beda Cie wspierac, Siemion bedzie odwiedzal Twoje mecze czy wyscigi, a ty mecze piłkarzy, bedziecie robic wspolne akcje marketingowe, prezydenci wszystkich opcji wreczali Ci puchary za osiagniecia Ruchu Chorzów.
i jak po tych 20 latach bedziesz kontrkandydatem politycznym kandytata kibicow, to ja bede utrzymywal ze ci bokserzy czy tam kolarze to nadal jest Ruch.
jak sie okaze, ze przy okazji jestes zlodziejem, malwersantem czy tam cwaniakiem, to bede mowil "wywalic Halaka", a nie ze bokserzy czy tam kolarze to nie Ruch.

taka jest wlasnie roznica.
Wy tym 200 dziewczynkom i 30 kobietom teraz mowicie "wyscie nie som Ruch, wyscie som od Sevkovica"

piotrhalak
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#112 Post autor: piotrhalak » 2 lut 2025, o 00:09

jajo pisze:
1 lut 2025, o 23:26

Wy tym 200 dziewczynkom i 30 kobietom teraz mowicie "wyscie nie som Ruch, wyscie som od Sevkovica"
Nie będę określał się jako My, tylko Ja. i nie ja to im mówie, tylko ostatnie wybory to powiedziały, gdzie interes Sevkowica i KPR był sprzeczny z interesami Ruchu Chorzów. Tak - istnało to 20 lat, bo tyle, a nawet i więcej w tym mieście istaniał tak patologiczny układ, że taki twór funkcjonował, pod nazwą Ruchu Chorzów. Kiedy w oświadczeniach KPR czytam, że w ubiegłym roku dostali od miasta 1,5 mln (pomimo przyznanych 400 tyś) to zastanawiam się: Jak? Fajnie napisał Romek Herman. Tych oświadczeń "nie da się czytać". Ot Hipoktyzja i gównoburza.
takie tam

Awatar użytkownika
jajo
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#113 Post autor: jajo » 2 lut 2025, o 00:35

piotrhalak pisze:
2 lut 2025, o 00:09
jajo pisze:
1 lut 2025, o 23:26

Nie będę określał się jako My, tylko Ja. i nie ja to im mówie, tylko ostatnie wybory to powiedziały, gdzie interes Sevkowica i KPR był sprzeczny z interesami Ruchu Chorzów. Tak - istnało to 20 lat, bo tyle, a nawet i więcej w tym mieście istaniał tak patologiczny układ, że taki twór funkcjonował, pod nazwą Ruchu Chorzów. Kiedy w oświadczeniach KPR czytam, że w ubiegłym roku dostali od miasta 1,5 mln (pomimo przyznanych 400 tyś) to zastanawiam się: Jak? Fajnie napisał Romek Herman. Tych oświadczeń "nie da się czytać". Ot Hipoktyzja i gównoburza.
Bardziej bym się oburzał jakby na polamaotrskim poziomie te 1.5banki dostało, a to że nie było ich w uchwale miasta to nie znaczy, że nie dostali :)

Ale to inny temat. Podobnie jak to czy władze tego klubu uprawiają hipokryzję. Prezesi tego Ruchu przy cichej też nie zawsze byli świeci i nie mówiliśmy, że to nie jest Ruch.

Układ trwał 20 lat i nie przeszkadzało to robić tam tak fajnych opraw jak "tu się swięci trochę mniej" z 9 gwiazdami mistrzowskimi.

Oczyszczenie KPR jak najbardziej, ale mówienie im "wy nie jesteście Ruch" to wylewanie dziecka z kąpielą. Ba to nawet psucie PR tego głównego (jeśli stosujesz takie podział) Ruchu, który raczej wszystkich powinien otoczyć ojcowskim ramieniem a nie wykopowywac z domu.

To też pewnie przykre dla ludzi związanych z KPR, gdzie w zdecydowanej większości to po prostu całościowo Niebiescy.

Jeśli przez tyle lat nikt nie odrzucał tego, że są Ruchem to czemu teraz tak ma być? Czemu walka z Sevkovicem przybiera taka narrację?

Elmer
Kontakt:

#114 Post autor: Elmer » 14 mar 2025, o 08:27

W niedzielę mecz z wiceliderem we Wrocławiu. Można rozstrzygnąć sprawę awansu, albo zrobić nerwówkę do końca.
Pierwszy raz przy Cichej: 10.06.1989 r. Ruch - Olimpia 2:1
Pierwszy wyjazd: 3.10.1992 r. Górnik - Ruch 1:1
Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

Elmer
Kontakt:

#115 Post autor: Elmer » 16 mar 2025, o 19:02

Najwyższe zwycięstwo: 7:0 ze Stomilem Olsztyn. Najwyższa porażka: 0:6 z... Pogonią Siedlce.
Sukcesy, które świadomie przeżyłem: 1 mistrzostwo Polski, 1 wicemistrzostwo Polski, 3xbrązowy medal, Puchar Polski (1996), finał Pucharu Intertoto (1998).

PabloB1987
Kontakt:

#116 Post autor: PabloB1987 » 16 mar 2025, o 19:47

Będzie nerwowo do konca.. oby mentalnie wytrzymali po pierwszej porazce.

Elmer
Kontakt:

#117 Post autor: Elmer » 30 mar 2025, o 20:38

Ten futsal to jak Ruch 2 lata temu na dużym boisku. Remis w Tychach, ale Śląsk niespodziewanie potknął się u siebie z AZS Wrocław. 4 punkty do awansu w dwóch meczach.

Awatar użytkownika
mpapmp
Kontakt:

#118 Post autor: mpapmp » 30 mar 2025, o 21:29

Mogło być dziś już prawie pięknie. Czułem że Śląsk zgubi punkty w derbach ale z 0:3 na 3:3 to myśmy się nie pisali. Teraz powinno być łatwiej.
Obrazek

heli
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#119 Post autor: heli » 30 mar 2025, o 21:34

z Sośnicą łatwo na pewno nie będzie, ale oby wygrali i nie trzeba było grać baraży
Wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje. E. Burke

Awatar użytkownika
klimz(R)owiec
Wspiera "Wielki Ruch"
Wspiera "Wielki Ruch"
Kontakt:

#120 Post autor: klimz(R)owiec » 5 kwie 2025, o 14:52

Czy parking za halą na dąbrowskiego od strony 10siony jest darmowy?

ODPOWIEDZ