pedro-sbl pisze: ↑10 paź 2023, o 11:03
Doplacac bydom obywatele woj slaskiego, tak jak doplacaja do kazdego dnia funkcjonowania tego obiektu. Tak samo jak ze 100m od pisu, zaciagnie sie dlug, kiery bydom splacac obywatele Polski. 100m od UM Chorzowa na stadion bydom splacac obywatele Chorzowa. Bo zodno z tych jednostek niczego niy produkuje ino mo srodki z podatkow. Moze drukowac no ale to sie konczy 20% inflacjom. Zresztom nadmierny dlug tyz wplywo na inflacja.
Jasne. Tylko każde z tych źródeł trochę się jednak różni. Mieszkańcy Chorzowa płacą na swój klub i dosłownie (akcje) i w przenośni (reprezentuje ich miasto). Konkursy/projekty rządowe przy założeniu, że PIS utrzyma władze to są pieniądze już gdzieś zapisane w budżecie, są pozycją jakiejś szerszej polityki. Ryzyko jest tylko takie, że po wyborach po prostu nas oleją (kibice Ruchu znają temat). Niepokojąca jest wypowiedź Budki, który kwestionuje legalność konkursu oraz otwarcie mówi, że powinien być "jeden wielki stadion dla wszystkich" - to jest bardzo zastanawiające. Z tym możemy sobie poradzić jako kibice Ruchu, jeśli czas odbudowy będziemy z sukcesem kontynuować. Nie odważą się opluć dużej grupy kibiców, która postrzegana jest jako pozytywni ludzie - przypominam, że to oni wykreowali przy pomocy mediów pojęcie "KIBOL", który potem stał się dyżurnym wrogiem społecznym. Co ciekawe oni straszyli społeczeństwo "kibolem", a jednocześnie chcieli zapełniać stadiony wybudowane na EURO 2012.
Najbardziej dla nas niebezpieczne są gierki i przepychanki na poziomie sejmiku. Odsyłam do wywiadu Kopla dla Radia Piekary, opowiada o tym, jak oni się tam kopią. SŚ to jest coś, co pochłania duże pieniądze a jednocześnie jest bazą stołków dyrektorskich oraz pulą pieniędzy na usługi zewnętrzne. Mamy jak w banku, że w momencie głosowań nad budżetem województwa oraz w momencie dzielenia stanowisk po wyborach samorządowych oraz w trakcie kampanii samorządowej będziemy przedmiotem kupczenia. Przypominam, że wśród samorządowców w województwie z Chorzowem na czele nasz klub niekoniecznie ma wielu przyjaciół.
Wiem, że to banał już jest, ale chodzi o kontynuowanie odbudowy. Nie zostałem wcześniej dobrze zrozumiany, ale uważam, że w dłuższej perspektywie najważniejsza jest budowa Cichej, w tym celu należy realizować strategię niskiego kosztu oraz utrzymać drużynę w ex (ale nie za wszelką cenę). To co proponujecie jest perspektywą robienia
dobrych, czyli atrakcyjnych widowisk telewizyjnych. Jesteśmy dużą ekipą kibicowską i być może C+ wraz z BETCLIC byliby zainteresowani, żeby w to mocniej wejść, to byłoby do zrobienia, ale musieliby nam wydatnie pomóc albo sami, alb namawiając kolejnych sponsorów - ale to już zupełnie inna historia i lekko abstrakcyjna.
"Jak Ruch będzie wygrywał, to więcej do szczęścia mi nie trzeba" - Gerard Cieślik w ostatnim wywiadzie.