Wspomniałem na samym początku dając wyraz że jest to jedyna intepretacja która jest dla mnie nie do przyjęcia. Potem tylko rozwinąłem ją o watek przyłączenia do Niemiec. Ale z tego co piszesz to właśnie tak jest . Wy nie chcecie demonstrować odrębnosci Śląska jako regionu Polski . Wy chcecie autonomii i odłączenia od kraju . Tym ma byc ta falaga , demonstracją walki o autonomię ? To dla mnie chore . Czym innym jest odrębnośc kulturowa , jezykowa , tradycje , historia w ramach jednego państwa a czcym innym to co piszesz . Zawsze wydawało mi sie że jak "Polacy" śpiewają Polska bez Śląska to brzmi to bardzo żenująco i że nie powinno dochodzić do takich okrzyków . Tymczasem piszesz że to wałśnie o to chodzi? Że ta flaga to symbol to inaczej hasło - chemy autonomii że właśnie to "Polska bez Śląska"? Wiele razy się spierałem na temay stosunków zagłębiowsko - śląskich ze znajomymi . Czy to ja byłem w błędzie mówiąc że Ślązacy to tacy sami Polacy jak każdy inny mieszkaniec każdego innego rejonu Polski tylko z poczuciem swojej regionalnej tożsamości ?AndRe pisze:Monti - jest jeszcze trzecia mozliwosc o ktorej nie wspomniales.
Fana Oberschlesien
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Mylisz chyba pojecia.
Tak wiec jezeli ma sie odrebnosc kulturowa , jezykowa , tradycje (oficjalnie) jest to zawsze zwiazane z przyznaniem autonomi.
Przyklad??
Prosze bardzo.
Quebec jest prowincja Kanady co nie przeszkadza mu miec autonomie.Dotyczy spraw o ktorych pisales.
Czy mieszkaniec Quebecu moze czuc sie (lub jest) Kanadyjczykiem??
Jak najbardziej ale w pierwszej kolejnosci jest mieszkancem Quebecu dumnym z tego ze jest odrebny kulturowo od innych czesci Kanady , jest dumny ze swoich francuskich korzeni , jest dumny z tego ze moze mowic w jezyku francuskim.
Ale mowiac o niezaleznosci Quebecu nikt nie wspomina o przylaczeniu go do Francji.(Tak jak tu wspomniales o przylaczeniu do Niemiec).
Co do odrebnego panstwa.Co w tym jest chore??
Ja jestem za szeroka autonomia Slaska.Chociaz czym jestem starszy tym bardziej jestem dumny z mojego slaskiego pochodzenia.
Zal mi tylko ze przez tyle lat jezyk slaski byl tepiony w szkolach i dzieki temu znajomosc gwary jest u niektorych znikoma ( w tym niestety czesciowo u mnie)
A jak juz czytam komentarz ze teraz Polacy musza doplacac do nierentownych kopaln to mi sie rzygac chce.Przez 40 lat zyliscie z naszego wegla , przyjezdzaliscie tu zarabiac , my musielismy zyc w skazonym srodowisku a teraz robicie nam ku*** wyrzuty??
Jak tak to mam to w du*** i jestem jeszcze bardziej za osobnym panstwem.(tu sie unioslem
)
Ja jestem w pierwszej kolejnosc Slazakiem , dopiero potem Polakiem.Polakiem gdyz mam takie obywatelstwo , Polakiem dlatego ze tego jezyka uzywam etc.
Co do hasel "Polska bez Slaska" spiewanych na stadionie.Jakos mnie to nie razi.Tak sobie mysle ze gdyby nie ten Slask to cala ta Polska wygladala by jak popularna Polska B czyli okolice od Bialegostoku do Przemysla.Bo z czego by sie by sie utrzymywala ?? z rolnictwa??]
Przemysl zawsze byl skupiony u nas.(Lodz itp to tylko wyjatki potwierdzajace regule)
Chore to jest podejscie warszawki to problemu Slaska.Pieniadze z uni pewnie sie u nich rozplyna i Slask nic nie dostanie.
A jak bedzie autonomia , pieniedzmi bedziemy my rozporzadzac bo chyba mieszkajac tu najlepiej wiemy ktore sektory tych pieniedzy najbardziej potrzebuja.DLATEGO JESTEM WLASNIE ZA NIA.
PS.Post ten pisze tylko i wylacznie w swoim imieniu.
Ktos inny moze sie czuc najpierw Polakiem potem Slazakiem, ktos inny tylko i wylacznie Slazakiem a ktos Slazakiem i Niemcem.
PS 2.Przyklad Quebecu podalem by pokazac skale trudnosci problemu.I zeby pokazac jak to sie ma w bardziej cywilizowanych krajach
ORAZ ZEBY POKAZAC WSZYSTKIM PSEUDO-REDAKTOROM (TAK TAK CZADO O CIEBIE CHODZI) JAKA JEST SYTUACJA W TYM PIEKNYM REGIONIE.
Tak wiec jezeli ma sie odrebnosc kulturowa , jezykowa , tradycje (oficjalnie) jest to zawsze zwiazane z przyznaniem autonomi.
Przyklad??
Prosze bardzo.
Quebec jest prowincja Kanady co nie przeszkadza mu miec autonomie.Dotyczy spraw o ktorych pisales.
Czy mieszkaniec Quebecu moze czuc sie (lub jest) Kanadyjczykiem??
Jak najbardziej ale w pierwszej kolejnosci jest mieszkancem Quebecu dumnym z tego ze jest odrebny kulturowo od innych czesci Kanady , jest dumny ze swoich francuskich korzeni , jest dumny z tego ze moze mowic w jezyku francuskim.
Ale mowiac o niezaleznosci Quebecu nikt nie wspomina o przylaczeniu go do Francji.(Tak jak tu wspomniales o przylaczeniu do Niemiec).
Co do odrebnego panstwa.Co w tym jest chore??
Ja jestem za szeroka autonomia Slaska.Chociaz czym jestem starszy tym bardziej jestem dumny z mojego slaskiego pochodzenia.
Zal mi tylko ze przez tyle lat jezyk slaski byl tepiony w szkolach i dzieki temu znajomosc gwary jest u niektorych znikoma ( w tym niestety czesciowo u mnie)
A jak juz czytam komentarz ze teraz Polacy musza doplacac do nierentownych kopaln to mi sie rzygac chce.Przez 40 lat zyliscie z naszego wegla , przyjezdzaliscie tu zarabiac , my musielismy zyc w skazonym srodowisku a teraz robicie nam ku*** wyrzuty??
Jak tak to mam to w du*** i jestem jeszcze bardziej za osobnym panstwem.(tu sie unioslem

Ja jestem w pierwszej kolejnosc Slazakiem , dopiero potem Polakiem.Polakiem gdyz mam takie obywatelstwo , Polakiem dlatego ze tego jezyka uzywam etc.
Co do hasel "Polska bez Slaska" spiewanych na stadionie.Jakos mnie to nie razi.Tak sobie mysle ze gdyby nie ten Slask to cala ta Polska wygladala by jak popularna Polska B czyli okolice od Bialegostoku do Przemysla.Bo z czego by sie by sie utrzymywala ?? z rolnictwa??]
Przemysl zawsze byl skupiony u nas.(Lodz itp to tylko wyjatki potwierdzajace regule)
Chore to jest podejscie warszawki to problemu Slaska.Pieniadze z uni pewnie sie u nich rozplyna i Slask nic nie dostanie.
A jak bedzie autonomia , pieniedzmi bedziemy my rozporzadzac bo chyba mieszkajac tu najlepiej wiemy ktore sektory tych pieniedzy najbardziej potrzebuja.DLATEGO JESTEM WLASNIE ZA NIA.
PS.Post ten pisze tylko i wylacznie w swoim imieniu.
Ktos inny moze sie czuc najpierw Polakiem potem Slazakiem, ktos inny tylko i wylacznie Slazakiem a ktos Slazakiem i Niemcem.
PS 2.Przyklad Quebecu podalem by pokazac skale trudnosci problemu.I zeby pokazac jak to sie ma w bardziej cywilizowanych krajach
ORAZ ZEBY POKAZAC WSZYSTKIM PSEUDO-REDAKTOROM (TAK TAK CZADO O CIEBIE CHODZI) JAKA JEST SYTUACJA W TYM PIEKNYM REGIONIE.
My name is prince and i'm funky
17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)
17.11.11 - kolejny fan Niebieskich przychodzi na swiat :-)
Co tu duzo mówić Monti ( dobrze, ze ktos z Zagłebia jest, kto nie pluje od razu jadem):
Polski Śląsk powiadasz - jakoś wiem, że Kazimierz Wielki sprzedał nas za to, by Czesi zrzekli sie korony Polskiej. Łokietek walczył ze Ślązakami. Jan Długosz o nas pisał, ze jesteśmy wychowani w nienawiści do Polski. Od XV wieku drogi Ślaska i Polski sie rozeszły, wiec czemu teraz tak bronicie tej Polskości Ślązaków. A moze my chcemy byćpo prostu Ślazakami, być po prostu u siebie i po prostu sobie u siebie rzadzić. Tak naprawde mam gdzies narodowość, pod kim bedziemy, dla mnie jest istotne, czy bedziemu siesami rządzić gospodarczo, czy bedziemy gospodarzami na swojej ziemi.
FLAGA MA PODKREŚLAĆ, ZE JESTESMY GÓRNOŚLAZAKAMI. MYSLE I CHYBA MAM RACJE, ZE MY NIE DZIELIMY SIESAMI NA PRONIEMIECKICH, CZY PROPOLSKICH - MYSLE, ZE TO MA DLA NAS NAJMNIEJSZE ZNACZENIE, DLA NAS LICZY SIE, ZE JESTEŚMY SLĄZAKAMI
Polski Śląsk powiadasz - jakoś wiem, że Kazimierz Wielki sprzedał nas za to, by Czesi zrzekli sie korony Polskiej. Łokietek walczył ze Ślązakami. Jan Długosz o nas pisał, ze jesteśmy wychowani w nienawiści do Polski. Od XV wieku drogi Ślaska i Polski sie rozeszły, wiec czemu teraz tak bronicie tej Polskości Ślązaków. A moze my chcemy byćpo prostu Ślazakami, być po prostu u siebie i po prostu sobie u siebie rzadzić. Tak naprawde mam gdzies narodowość, pod kim bedziemy, dla mnie jest istotne, czy bedziemu siesami rządzić gospodarczo, czy bedziemy gospodarzami na swojej ziemi.
FLAGA MA PODKREŚLAĆ, ZE JESTESMY GÓRNOŚLAZAKAMI. MYSLE I CHYBA MAM RACJE, ZE MY NIE DZIELIMY SIESAMI NA PRONIEMIECKICH, CZY PROPOLSKICH - MYSLE, ZE TO MA DLA NAS NAJMNIEJSZE ZNACZENIE, DLA NAS LICZY SIE, ZE JESTEŚMY SLĄZAKAMI
- Schlesien
- Kontakt:
I o taki wlasnie Slask chodzi mi. Napisze cos o Quebecu, bo chyba ja tutaj mam najwieksze pojecie na ten temat. Pare lat temu (chyba 5) chcieli sie odlaczyc od Kanady i co? Rzad Kanady nakazal przeprowadzenie referendum. Kilkoma procentami glosow przegrali (glownie przez Montreal), ale nikt im nie zabronil sie odlaczyc!!! Teraz juz nie sa tacy silni. Ja z kolei mieszkam w sasiedniej prowincji i tutaj jest sytuacja taka sama (autonomia a nie chec odlaczenia) zreszta jak w calej Kanadzie. Tutaj nie ma takiego czegos jak kanadyjskie prawo jazdy. Ja mam prawko wydane przez rzad Ontario, podobnie jest z ubezpieczeniem medycznym itp. itd. Dla ciekawosci podam fakt, ze placimy tutaj 15% podatek. 7% dla Kanady a 8% dla Ontario (inne dla kazdej prowincji).AndRe pisze:PS 2.Przyklad Quebecu podalem by pokazac skale trudnosci problemu.I zeby pokazac jak to sie ma w bardziej cywilizowanych krajach
- Konrad
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Łysy - moge jeszcze zrozumieć Twój szowinizm i nienawiść jaka na każdym kroku manifestujesz, ale chociaż skończ pi***olić że Korfantego wykończył Piłsudski.
Gadałeś już kiedyś podobne bzury na nethicie, wiele ludzi (sądzę, że bardziej kumatych od Ciebie i ode mnie) wyjaśniło, że takie zdarzenie nie miało miejsce.
Zacietrzewienie człowieka w jakiś sposób moge sobie wytłumaczyć, ale powielanie głupot wynikających z własnego szowinizmu to już szczyt...
Gadałeś już kiedyś podobne bzury na nethicie, wiele ludzi (sądzę, że bardziej kumatych od Ciebie i ode mnie) wyjaśniło, że takie zdarzenie nie miało miejsce.
Zacietrzewienie człowieka w jakiś sposób moge sobie wytłumaczyć, ale powielanie głupot wynikających z własnego szowinizmu to już szczyt...
Polska MOIM KRAJEM, ZAMOŚĆ MOIM MIASTEM, RUCH MOIM ŻYCIEM !!!
Masz rację poplątałem się nieco myląc pojąca separatyzmu i autonomii. Nie ukrywam jednak że jestem w szoku czytając wasze posty. Nigdy nie zdawałem sobie sprawy że tak to wygląda z punktu widzenia Ślązaka. Zresztą samo zwracanie się do was ty "Ślazak" wydawało mi się niestosowne. To tak jak by ktoś za mną wołał ty "Polak" czy ty "Zagłębiak". Niby ok. ale coś nie tak . Tym bardziej jestem zdziwiony swoja nieświadomością że w wojsku byłem na Śląski i w dużej mierze ze Ślązakami(fakt że było to dawno) wówczas jednak nie zauważyłem tego problemu. Zszedłeś nieco na tematy kto jest komu co winny, takie stanowisko też mnie dziwi. Nie jestem jednak w stanie podjąć z Tobą polemiki. Nie wszedłem tu jako osoba mająca was pouczać a wręcz przeciwnie jako osoba chcącą się czegoś dowiedzieć nauczyć . Dziwne jednak wydaje mi się stanowisko typu Śląsk zrobił tyle dla Polski to nam się teraz należy. Przecież Śląsk przez te 40 lat to była Polska więc to co robiła jak piszesz przez 40 lat robiła dla Polski wiec także dla siebie. W świetle tych postów ja osobiście nabrałem także zupełnie innego stosunku do waszej flagi . Ta flaga to pewnego rodzaju manifest polityczny. To mi się nie podoba. Nie podoba mi się że mieszkańcy regiony graniczącego z regionem którym mieszkam, regionu będącego autonomicznym terytorium Polski mają zakusy separatystyczne.AndRe pisze:Mylisz chyba pojecia.
Nie jestemosobą przygotoowaną do odpowiedzi na to pytanie , nie zajmowałem sie tym nigdy nie zastanawiałem sie na takimi tenmatami nie widząc zresztą takich probklemów. Mogę tylko powiedzieć co mi zwykłemu człowiekowi sie zdaje . Pewnie są ludzie zdolni podjąć w tym temacie logiczną polemikę, niestety nie ja przynajmniej nie teraz. Mnie się wydaje że jest tak dlatego że ustalony jest jakiś administracyjny podział europy i ziemie o których mówisz w przeciwieństwie do Śląska są poza granicami Polski.apm pisze:Dlaczego Polska nie walczy o ziemie stracone po 2ws?
To sa przeciez dopiero bez watpienia ziemie Polskie! Moze kolega z Sosnowca (Monti) mi to wytlumaczy...
Stanowisko typu że jesteśmy my Śląsk i oni Polacy jest dla mnie szokiem zawsze wydawało mi sie że to jest tak Polska a w niej jako jeden naród Slązacy, Zagłębiacy mieszkańcy innych regionów.
Na tej płaszczyźnie też nie podejmę dyskusji. Twoja teza jednak wydaje mi sie bardzo kontrowersyjna. Tym tokiem rozumowania to każdy jeden region mógłby mieć jakieś żale i roszczenia. Ja jestem za głupi by o tym dyskutować ale może znajdzie sie ktoś kto bedzie chciał i bedzie w stanie to na tym forum czynić .Lysy pisze:Najpierw wyssali z nas całą krew( czyt.węgiel i stal oraz siłę roboczą) jak wampir z pl-ką teraz chcą nas dobić swoją polityką gospodarczą.
Ja odebrałem jednak lekcje i zdałem sobie sprawę w jakiej nieświadomości żyłem .
Wychodzi na to żę :
1. Wielu Ślązaków che separacji Śląska od Polski a przynajmniej daleko idącej autonomii.
2. Na daną chwilę uważacie że powinniście być traktowani w specjalny sposób nie jako jeden z wielu regionów Polski tylko jako jakiś wyjątkowy region któremu Polska winna jest coś z tytułu tego że wiele Śląskowi zawdzięcza.
3 Flagi jak ta traktujecie jak demonstracje tych poglądów i falga takowa ma charakter demonstracji politycznej . (My też mamy swoją flagę Zagłębie Dąbrowskie, która ma demonstrować naszą regionalną tożsamość nikomu jednak nawet do głowy nie przychodzi że Zagłębie mogło by być walczyć o autonomię)
Muszę w tej sytuacji stwierdzić że w świetle tego mój stosunek do tej falgi zedcydowanie się zmienił z neutralnego na negatywny.
ad. 2 Tak powinniśmy być traktowani w szczególny sposób, bo to państwo po wojnie i stolica tego państwa została odbudowana tylko dzięki nam. Polska bez Śląska :arrow: to mi się marzy, Śląsk wolnym państwem.Monti pisze:2. Na daną chwilę uważacie że powinniście być traktowani w specjalny sposób nie jako jeden z wielu regionów Polski tylko jako jakiś wyjątkowy region któremu Polska winna jest coś z tytułu tego że wiele Śląskowi zawdzięcza.
3 Flagi jak ta traktujecie jak demonstracje tych poglądów i falga takowa ma charakter demonstracji politycznej . (My też mamy swoją flagę Zagłębie Dąbrowskie, która ma demonstrować naszą regionalną tożsamość nikomu jednak nawet do głowy nie przychodzi że Zagłębie mogło by być walczyć o autonomię)
Muszę w tej sytuacji stwierdzić że w świetle tego mój stosunek do tej falgi zedcydowanie się zmienił z neutralnego na negatywny.
ad 3. O jakiej Ty mówisz Waszej demonstracji tożsamości, Wy jesteście zlepkiem kielecczyzny, lubelszczyzny, podlasia itd. Rodowitych Zagłębiaków to jest może 1%. Po co wam autonomia, jak i tak liżecie tyłki wawie, jesteście przez centrale wszędzie obsadzani na Śląsku.
Mój stosunek do tej fany jest jak najbardziej pozytywny(kolejny idiotyzm PZPN), za chwilę się przyczepią do fany Torcida Górnika o zagraniczne korzenie

STING_RULEZ pisze:ad 3. O jakiej Ty mówisz Waszej demonstracji tożsamości, Wy jesteście zlepkiem kielecczyzny, lubelszczyzny, podlasia itd.
o tej tożsamości
- Konrad
- Wspiera "Wielki Ruch"
- Kontakt:
Łysy - ja wcale nie łączę faktu bycia patriotą (nieważne czy śląskim, czy polskim) z szowinizmem. Określenie, Twojego podejścia do wielu jako szowinistycznego nie wynikło bynajmniej z tego, że jesteś patriotą (wierz mi, że szanuję bardzo każdy przejaw patriotyzmu) -wniosek ten wysnułem tylko i wyłącznie na sposobie wyrażania Twoich myśli
Nie wiem dlaczego uważasz, że sobie Ciebie upatrzyłem - zaręczam Ci, że nic do Ciebie nie mam - SZANUJĘ zdanie Twoje i innych odnośnie ewentualnej autonomii czy czegoś pokrewnego. Nie wiem czy zauważyłeś, ale w tych sprawach absolutnie nie zabieram głosu, ze względu na to że moja wiedza na w/w temat nie jest pełna, choć posiadam swoje prywatne zdanie. Napisz proszę gdzie się Ciebie przyczepiłem. Z tego co pamietam, ostanio tylko napisałem, że wali mnie to, czy w RUCHU będzie grał czarny, czy żółty, bo dla mnie liczy się żeby RUCH coś znaczył, a że w tym ewentualnie pomógłby jakiś kolorowy to mnie to wali.. Napisz mi gdzie się jeszcze "jak zwykle" Ciebie czepiłem...
Piszesz, że ja Cię nienawidzę - absolutnie nie!! Nic mi nie zrobiłeś, a że masz inne zdanie w niektórych sprawach niż ja, to nie jest powód do nienawiści. Nie sądź więc mnie swoją miarą, nie odrawacaj kota ogonem, bo tu nie ja zieję nienawiścią.... Powiem Ci więcej - gdybym Cię spotkał na ulicy, to z przyjemnością poszedłbym z Tobą na piwo pogadać o Ruchu, o Górnym Śląsku, chociażby z tego względu, że bardzo kocham ten właśnie region Kraju...
Piszesz, że nienawidzi Was większość Polaków. Sądzę, że masz cholerną fobię - nie jestem gówniarzem, żyję już jakiś czas na tym świecie i wierz mi - zawsze manifestowałem swoje przywiązanie do Górnego Śląska - nigdy się nie spotkałem z nienawistnym podejściem do Hanysów, nie ukrywam, że zdarzły się może przypadki niechęci, ale były to zjawiska marginalne. Nie szukaj w tym wszystkim jakiegoś swoistego mesjanizmu śląskiego, bo może nie jest aż tak źle z tą polską "nienawiścią"...
Wierz mi, że każdego człowieka kultury (w tym Kutza) bardzo szanuję.
Odnośnie historii - wcale nie neguję tego, ze Marszałek Piłsudski wypowiedział przytoczone przez Ciebie zdanie. Napiszę tylko tyle - gdyby nie ten cham Piłsudski to dziś mówiłbyś tylko po rosyjsku, jeślibyś wogóle mógł mówić...
Powtórzę, sie, że nie poddaje ocenie Twojego zdania odnośnie Polski - chciałbym tylko, żebyś nie widział wszystkiego zła tylko i wyłacznie w Polsce i Polakach (wiem, że też nie jesteśmy święci) bo to jest bardzo niesprawiedliwe. Nadmienię, że praktycznie przez 55 lat w tym kraju nie było Polski, była komuna, cała gospodarka była podporządkowana aby naród wyssać do cna i skłocić. Co mają powiedzieć ludzie np w moim i w innych regionach, gdzie bezrobocie siega miejscami do 50%? kogo mają obarczyć winą za taki stan?
Piłsudski zmarł 15 maja 1935 roku, Korfanty zmarł w roku 1939. Ciekawe jak kazał wysmarować celę Korfantemu - chyba, że zza grobu..
Pozdrawiam Cię Łysy
PS. Na Ruchu byłem w zeszłym roku..
Nie wiem dlaczego uważasz, że sobie Ciebie upatrzyłem - zaręczam Ci, że nic do Ciebie nie mam - SZANUJĘ zdanie Twoje i innych odnośnie ewentualnej autonomii czy czegoś pokrewnego. Nie wiem czy zauważyłeś, ale w tych sprawach absolutnie nie zabieram głosu, ze względu na to że moja wiedza na w/w temat nie jest pełna, choć posiadam swoje prywatne zdanie. Napisz proszę gdzie się Ciebie przyczepiłem. Z tego co pamietam, ostanio tylko napisałem, że wali mnie to, czy w RUCHU będzie grał czarny, czy żółty, bo dla mnie liczy się żeby RUCH coś znaczył, a że w tym ewentualnie pomógłby jakiś kolorowy to mnie to wali.. Napisz mi gdzie się jeszcze "jak zwykle" Ciebie czepiłem...
Piszesz, że ja Cię nienawidzę - absolutnie nie!! Nic mi nie zrobiłeś, a że masz inne zdanie w niektórych sprawach niż ja, to nie jest powód do nienawiści. Nie sądź więc mnie swoją miarą, nie odrawacaj kota ogonem, bo tu nie ja zieję nienawiścią.... Powiem Ci więcej - gdybym Cię spotkał na ulicy, to z przyjemnością poszedłbym z Tobą na piwo pogadać o Ruchu, o Górnym Śląsku, chociażby z tego względu, że bardzo kocham ten właśnie region Kraju...
Piszesz, że nienawidzi Was większość Polaków. Sądzę, że masz cholerną fobię - nie jestem gówniarzem, żyję już jakiś czas na tym świecie i wierz mi - zawsze manifestowałem swoje przywiązanie do Górnego Śląska - nigdy się nie spotkałem z nienawistnym podejściem do Hanysów, nie ukrywam, że zdarzły się może przypadki niechęci, ale były to zjawiska marginalne. Nie szukaj w tym wszystkim jakiegoś swoistego mesjanizmu śląskiego, bo może nie jest aż tak źle z tą polską "nienawiścią"...
Wierz mi, że każdego człowieka kultury (w tym Kutza) bardzo szanuję.
Odnośnie historii - wcale nie neguję tego, ze Marszałek Piłsudski wypowiedział przytoczone przez Ciebie zdanie. Napiszę tylko tyle - gdyby nie ten cham Piłsudski to dziś mówiłbyś tylko po rosyjsku, jeślibyś wogóle mógł mówić...

Powtórzę, sie, że nie poddaje ocenie Twojego zdania odnośnie Polski - chciałbym tylko, żebyś nie widział wszystkiego zła tylko i wyłacznie w Polsce i Polakach (wiem, że też nie jesteśmy święci) bo to jest bardzo niesprawiedliwe. Nadmienię, że praktycznie przez 55 lat w tym kraju nie było Polski, była komuna, cała gospodarka była podporządkowana aby naród wyssać do cna i skłocić. Co mają powiedzieć ludzie np w moim i w innych regionach, gdzie bezrobocie siega miejscami do 50%? kogo mają obarczyć winą za taki stan?
Piłsudski zmarł 15 maja 1935 roku, Korfanty zmarł w roku 1939. Ciekawe jak kazał wysmarować celę Korfantemu - chyba, że zza grobu..
Pozdrawiam Cię Łysy
PS. Na Ruchu byłem w zeszłym roku..
Polska MOIM KRAJEM, ZAMOŚĆ MOIM MIASTEM, RUCH MOIM ŻYCIEM !!!
a co powiecie na słowa pana Gerarda Cieślika???
Dla gazety
Gerard Cieślik, legenda chorzowskiego Ruchu
Ta flaga nie powinna powstać. Jestem przeciwny jej wywieszaniu na meczach Ruchu. Komu to jest potrzebne? Nie wiem, nie rozumiem... To nie służy klubowi, nie służy Śląskowi! Nie wiem skąd to do nas przyszło, żeby tak chętnie spoglądać w stronę Niemiec. Może to z biedy, frustracji? Mają przecież zamykać kolejne kopalnie.
Niemiecki napis na stadionie w Chorzowie poruszył mnie do żywego. Ruch był zawsze Śląski, a Śląsk był zawsze Polski! Znałem ludzi, którzy tworzyli ten klub, to byli powstańcy i patrioci. Uszanujmy ich pamięć.
chyba nikt nie odważy się pojechać po tym człowieku?!
pozdrawiam wszystkich niebieskich
Dla gazety
Gerard Cieślik, legenda chorzowskiego Ruchu
Ta flaga nie powinna powstać. Jestem przeciwny jej wywieszaniu na meczach Ruchu. Komu to jest potrzebne? Nie wiem, nie rozumiem... To nie służy klubowi, nie służy Śląskowi! Nie wiem skąd to do nas przyszło, żeby tak chętnie spoglądać w stronę Niemiec. Może to z biedy, frustracji? Mają przecież zamykać kolejne kopalnie.
Niemiecki napis na stadionie w Chorzowie poruszył mnie do żywego. Ruch był zawsze Śląski, a Śląsk był zawsze Polski! Znałem ludzi, którzy tworzyli ten klub, to byli powstańcy i patrioci. Uszanujmy ich pamięć.
chyba nikt nie odważy się pojechać po tym człowieku?!
pozdrawiam wszystkich niebieskich
- radzion
- Kontakt:
pojechac oczywiscie nie,ale to nie znaczy ze nie mzona sie nie zgodzi ze zdaniem pana Gerarda!!ja sie nie zgadzam i tyle!!
moim zdaniem nie ma zadnych przeciwskazan zeby ta flaga wisiala!!
co wam przeszkadza?napis w jezyku niemieckim?hmm nie mam zamiaru tutaj nikogo z was okreslac pewnym wyrazeniem!!chco pewnie niektorzy z was pokapuja o jakie okreslenie chodzi!!!
aha i co gdyby napsi byl po alcinie,angielsku,rusku,chinsku to tez byscie sie tak rzucali?watpie!!jestem nawet przekoanny ze napewno nie!!wiec tutaj nie chodzi o sam fakt czy slask byl zawsze Polski czy niemiecki itd!!!
tu chodzi o cos innego!
moim zdaniem nie ma zadnych przeciwskazan zeby ta flaga wisiala!!
co wam przeszkadza?napis w jezyku niemieckim?hmm nie mam zamiaru tutaj nikogo z was okreslac pewnym wyrazeniem!!chco pewnie niektorzy z was pokapuja o jakie okreslenie chodzi!!!
aha i co gdyby napsi byl po alcinie,angielsku,rusku,chinsku to tez byscie sie tak rzucali?watpie!!jestem nawet przekoanny ze napewno nie!!wiec tutaj nie chodzi o sam fakt czy slask byl zawsze Polski czy niemiecki itd!!!
tu chodzi o cos innego!
- Patton
- Kontakt:
Panie Cieslik! Czyli gdyby nasz Ruch gral na swoim stadionie z
np. Bayernem Monachium, to ich flagi nie moga wisiec, bo sa
niemieckie? W sumie tez tak mozna - selekcje rasowa przy wejsciu
zrobimy - niemcow nie bedziemy wpuszczac... A i jeszcze jedno
Slask zawsze Polski? Z calym szacunkiem, ale bardziej ambitne
ksiazki inaczej opisuja Historie tego regionu... Poza tym, kto
mowil kiedykolwiek, ze chodzi i to, ze nas ciagnie do Niemiec?
To sa wasze wyobrazenia i tyle. Na fladze jest herb Ruchu, Slaski
herb ( nie czarny orzel... ) i napis Oberschlesien, ktory znaczy
Górny Śląsk. Wszystko na ten temat.
Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia!
np. Bayernem Monachium, to ich flagi nie moga wisiec, bo sa
niemieckie? W sumie tez tak mozna - selekcje rasowa przy wejsciu
zrobimy - niemcow nie bedziemy wpuszczac... A i jeszcze jedno
Slask zawsze Polski? Z calym szacunkiem, ale bardziej ambitne
ksiazki inaczej opisuja Historie tego regionu... Poza tym, kto
mowil kiedykolwiek, ze chodzi i to, ze nas ciagnie do Niemiec?
To sa wasze wyobrazenia i tyle. Na fladze jest herb Ruchu, Slaski
herb ( nie czarny orzel... ) i napis Oberschlesien, ktory znaczy
Górny Śląsk. Wszystko na ten temat.
Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia!
Słowem, jesteśmy skazani na przeciętność...
-
- Kontakt: